pmczarny Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Moje CDA właśnie jest w trakcie butelkowania Simcoe pachnie obłędnie. Nie wiem tylko, czy będę w stanie dotrzeć na spotkanie, najwyżej poproszę kogoś o dostarczenie mojego ustrojstwa na degustację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 @Panta_rei --> właśnie w końcu degustuję IRA. Jakoś wcześniej nie było czasu, sposobności i w ogóle. Wrażenia poniżej Kolor kawowy, czekoladowy z pewnością nie czerwony. Piwo nieklarowne. Piana obfita, drobnopęcherzykowa, trwała do bardzo trwałej. W aromacie z początku można wyczuć słodowość i chmiele żywiczne, estrowe. Drugą nutą jest aromat paloności, która bardzo ciekawie komponuje się z pozostałymi aromatami, nadając głębi. Smak: słodycz jako pierwszoplanowa i dominująca oraz nuty palone. Słabo wyczuwalna goryczka. Balans idzie w zdecydowanym kierunku słodowości i paloności. Goryczki powinno być więcej. Odczucie w ustach: piwo treściwe lekko oblepiające, wysycenie średnie do lekko wysokiego. Pijalność jest na średnim poziomie - więcej kontrującej goryczki lepiej zbalansowałoby piwo. Ogólne wrażenia: piwo jest smaczne i ciekawie skomponowane. Nuty palone nadają złożoności smaku i aromatu, ale brakuje trochę goryczki. Piwo nie jest może idealnym przykładem stylu, ale swą formą do niego nawiązuje. Opinia prywatna: bardzo mi smakowało Pozdrawiam Artur Kamiński certyfikowany sędzia PSPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Kubki goryczkowe macie powypalane ;-) Średnio niska goryczka chmielowa- tak mówi styl ;-) Kolor mi trochę nie wyszedł i estrów chyba trochę za dużo jak na IRA, ale piwo mi smakuje i o to chodzi, ale na pewno z nim poeksperymentuję. Po Polskim Ale to jest następnym, które na stałe zagości w Antybrowarze. Warka #13 Euro ku*** lager - Zemsta po latach będzie gotowe na luty/marzec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Kubki goryczkowe macie powypalane ;-) Po Polskim Ale to jest następnym, które na stałe zagości Yhh... czyli są jeszcze normalni na tym padole , którzy czytali BJCP i wiedzą, że piwo nie tylko z chmielu się robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Nooo, ja czytam namiętnie, co jest podstawą do komponowania moich piw, w zasadzie tylko pierwsze dwie warki były wzorowane na przepisach tubylców, ale reszta jest wynikiem właśnie studiowania wiki ;-) Jakoś trzeba się tego nauczyć, taką wybrałem drogę. Chmiel jest w końcu tylko dodatkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Jak tam koledzy spotykamy się w sobotę o 18:00? Wszystko aktualne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ja niestety w tym miesiącu odpadam :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Ja i mój Cascadian Dark Ale będziemy Powinien być też Paweł (muzealnik) i Jacek (starostwo powiatowe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Ja nie wiem czy będę, za to na pewno będzie moje CDA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyM Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Oki - zgodnie z ustaleniami dopisałem się do PSPD :-) ilu jeszcze potrzebujemy żeby otworzyć oddział u nas??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Potrzeba nas siedmiu, więc jeszcze czterech. Daniela brat ma także się zapisać, więc jeszcze musimy przycisnąć Czarnego, Panta_rei i Dabeer --> Panowie do dzieła. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Kamot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Spoko, spoko, dajcie mi chwilkę, ja na "przednówku" jestem i kasy nawet na garstkę słodu nie mam :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Krótka relacja ze spotkania: było przyjemnie, było dobre piwo, padło kilka fajnych pomysłów, wypiliśmy CDA/Black IPA Artura, Czarnego i moje. Na początek uwaga dla nieobecnych - spotykamy się tylko raz na miesiącu, zarezerwujcie sobie ten jeden wieczór w miesiącu i przyjdźcie na spotkanie - moim zdaniem wato! Chętnych proszę o przesłanie do mnie wiadomości ze swoim mailem - będę rozsyłał przypomnienia przed każdym spotkaniem(o terminie i temacie wieczoru). W lutym spotykamy się 22go o 18:00 w piwnicy Starej Warszawskiej. Temat dosyć luźny - wszelkie napoje fermentacji i destylacji (miody, nalewki, wina). Przynosimy oczywiście swoje piwa na wymianę. Przedyskutujemy pomysły, które padły w zeszłą sobotę: wymianę literatury piwowarskiej, warzenie z wizytą u piwowara, który udostępni swój browar/kuchnię, organizacja pokazu/prezentacji o piwie (dla ludzi z zewnątrz). Jakieś pytania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyM Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 No dobra - dziś dostałem maila o treści: "Witam serdecznie, Miło mi poinformować, że uchwałą Zarządu PSPD z dnia 30.01.2014 r. został Pan przyjęty w poczet członków Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Numer Pana legitymacji to: ..." etc. etc.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Ja swoją legitymację już dostałem i naklejkę mam naklejoną na samochodzie Jestem dumnym piwowarem z kółkiem EDIT: Podpowiedzcie mi coś o słodach, bo mam małe doświadczenie. Chcę zrobić większe zapasy i po podliczeniu tego samego koszyka w Słodowni Strzegom i Weyermanna z Browamatora wychodzi mi różnica w wysokości 50 zł. Nie jest to duża kwota, tym bardziej, że w Strzegomiu nie kupię chmieli i będę je musiał zamówić gdzie indziej, więc dojdą kolejne koszty wysyłki, czyli ok. 30 zł. Czy w takim razie jest sens zamawiać w Strzegomiu, bo chyba jednak słody Weyermanna mają zdecydowanie lepszą jakość. Co sądzicie o tych słodach? EDIT2: Cholera - różnica jednak jest w kwocie 94 zł, więc jednak słodownia Strzegom jest lepszym wyborem. Pytanie o jakość słodów pozostaje -> czy jest duża różnica pomiędzy Strzegomiem, a Weyermannem. p.s. Czy ktoś coś potrzebuje ze Strzegomia - mogę dorzucić. Edytowane 7 Lutego 2014 przez Kamot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Strzegom ma b. dobrą jakość słodów. Kupując na Homebrewing.pl możesz kupić tanio słody z tej słodowni i dodatkowo inne surowce. Kiedy planujesz zakupy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 To dobrze - i tak chciałem coś z homebrewing kupić, więc sprawdzę ceny słodów. Najprawdopodobniej w poniedziałek będę zamawiał, wiec jak ktoś czegoś potrzebuje, to do niedzieli zbieram zamówienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Mała skucha, bo ja chciałem wziąć worki po 25 kg Pale Ale i Monachijskiego, a na homebrewing nie mają dużych opakowań. Spoko - nadal zbieram zamówienia i policzę, czy będzie mi się opłacało brać w paczkach po 5 kg, czy jednak wezmę ze Strzegomia. Tak czy inaczej z homebrewing będę najprawdopodobniej też coś brał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Napisz do Dori, może lada moment będą worki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Jak tam przygotowania do następnej soboty? Ja tam jutro idę magazyn wynalazków zlustrować ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Przyjdzie mój brat. Przyniesie miody (z malinami, jagodami, chmielem itp.) nalewki i wina Ja chyba tylko kilka piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Cholera, a ja mam akurat w tym dniu inne ważne spotkanie i nie mogę tego przełożyć, ale powiedziałem, że i tak najpierw przyjdę na do Starej Brovarni, a potem pojadę za Olsztyn spóźniony. Gdyby ktoś mógł mi sprzedać/sprezentować/wymienić się na jakieś moje piwa buteleczkę swoich wyrobów, to zabiorę ją ze sobą, bo niestety przyjadę samochodem. Aha "buteleczka" zostanie zdegustowana w tym samym dniu w szerszym gronie, bo po spotkaniu formalnym, będzie nieformalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Mam nadzieję, że teraz uda mi się na czas dojechać i "coś" się dla Ciebie znajdzie na wymianę ;-) Kamot1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Droga Redakcjo! Jestem w posiadaniu kwasu askorbinowego i mam go troszkę za dużo ;-) Jakby byli chętni to proszę meldować na PW/maila/telefon to zabiorę na spotkanie kilka "działek" po 50g- na dodatek do 20l piwa idzie 1g, więc to słuszna porcja ;-) I po spotkaniu! Jak zwykle było do bani, zero picia, jednym słowem masakra. Więcej bez kierowcy nie jadę :-/ Edytowane 23 Lutego 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Sławek, może rozważysz wyjazd z noclegiem? http://ssmolsztyn.pl/schronisko/cennik-schronisko/ Blisko, tanio, warunki przyzwoite. Spotkanie bardzo przyjemne! Dzięki za degustację i miłe towarzystwo. W marcu widzimy się 22go - temat 'różne stouty (nie RISy)'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się