Pierog Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 dziś chcialem rozlewać do butelek moje Irish red ale... i po otwarciu taki widok jak na zdjęciu ;o i co to jest ? przelać do butelek czy do ścieków ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Zakażenie na bank. Co do zlewania... to zależy czy 'smaczne' czy mocny kwach. Jak daje się wypić to daj mu szanse i w butelki... Jedno z moich 'zakał' dało sie wypić..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Kiszonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 przerobić na bimber.Ja tak robię i ciekawe rzeczy wychodzą.Szkoda lać w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierog Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 niestety ale nie napisałem ze już dałem w butelki ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Do szybkiego wypicia , miałem ostatnio to samo (nie było kwasne ) ale i tak lepsze od sklepowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 http://www.wolczaska.pl/Infekcje.pdf Pierog, Sojer i ronin 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 http://www.wolczaska.pl/Infekcje.pdf Bardzo ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Było na wykładach WWP przy FDP Mason przedstawiał bardzo ciekawie. Miałem ostatnio bittera zakażonego ale z innym kożuchem był pijalny, zlałem szybko w butelki i piłem z lekkim kwasem. Po miesiącu pojawił się rozpuszczalnik, ale też dało radę wypić (przynajmniej odnowie sobie florę bakteryjną w żołądku) Zostawiłem sobie 2 butelki żeby zobaczyć efekt po 2 i 3 miesiącach co z takim piwem się dzieje zobaczymy czy będzie pijalne czy sam rozpuch w nim będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Miałem też takie zakażenie w jednej warce, zabutelkowałem i teraz, po roku jest jak najbardziej pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Tak tylko dla pewności..czy to musi być zakażenie? i czy od razu do kanału czy coś się da z tym zrobić jeszcze? http://i47.tinypic.com/mmr9l3.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) Wygląda, jakby jeszcze fermentowało w najlepsze. Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Tak tylko dla pewności..czy to musi być zakażenie? i czy od razu do kanału czy coś się da z tym zrobić jeszcze? http://i47.tinypic.com/mmr9l3.jpg wszystko jest ok, kończy sie burzliwa fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Normalna, ładna piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Uff..to musi być nieszczelność fermentora już w takim razie. Mój niepokój wzbudziła właśnie ta wysoka piana, która widziałem tylko od zewnątrz i żadnego wybrzuszenia pokrywy czy też wahań wody w rurce. Do tego po uchyleniu taki "inny" zapach ale to chyba spowodowane tym chmieleniem na zimno. Tak sobie pomyślałem że to może piłki golfowe które dałem jako obciążniki do woreczków coś miały na sobie co narobiło bałaganu że fermentacja przebiega i pachnie dziwnie. Poza tym znalazłem jedno zdjęcie które było super podobne do mojego i opisy były że kwas..no nic..uspokoiliście początkującego..dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 2 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 Dobra rada: wyrzuć rurkę, a fermentor przykrywaj deklem bez szczelnego dociskania. Nie będziesz miał stresów pod tytułem "nie wiem co robić, bo rurka nie bulka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 łatwo sprawdzić szczelność zestawu ,stawiasz coś na deklu tak że by woda w rurce się podniosła w wyraźny sposób i sprawdzasz po jakimś czasie czy tak jest czy się wyrównał i sprawa jasna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się