migdal Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 witam jak myślicie czy do jutrzejszego warzenia witbiera mogę użyć drożdży z terminem warzności 03/2012? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 A jakie to drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 warzności Proszę Cię!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Jeżeli zrobisz starter i będą żyły to tak, ale to zależy czy to suche czy płynne drożdże podaj dokładną nazwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migdal Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 "ważności" oczywiście - czerwony ze wstydu jestem!!!!!!!!! drożdże suche Safleger S-33, cały czas trzymane w temperaturze pokojowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Suche drożdże powinny ruszyć, ale lepiej zrób starter, będzie mniej stresu (dla Ciebie). Następnym razem przechowuj je w lodówce - nie zajmują dużo miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Z tego co wiem to startera z suchych nie powinno się robić. Podobno suche drożdże przy kontakcie z brzeczką w 50% giną, a i tak jak przeterminowane to mogą być w różnej kondycji, tym bardziej że nie były przechowywane w lodówce. Najlepsza dla nich jest rehydratacja. Ciekawe jak by się zrobiło starter z suchych drożdży ale już po rehydratacji? Tego nie wiem. Chyba powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) Jak sam słusznie zauważyłeś - najpierw uwadniasz, potem dodajesz do startera - tak jak do brzeczki. Robiąc starter z takich przeterminowanych drożdży odpowiadasz sobie na pytanie, czy one w ogóle żyją, a nie - wlewasz trupy, czekasz dobę a potem szukasz jakielkolwiek gęstwy u okolicznych piwoawrów. Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migdal Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Teraz pojawił mi się inny problem - udało mi się skombinować Wyeast Activator Belgian Witbier, i je niestety aktywowałem (jak to robiłem wcześniej) a dopiero teraz zobaczyłem, że są one gotowe do użycia max 3 godziny od aktywacji a ja warzenie przesunąłem na pt. Rozwali saszetkę z drożdżami? Czy dotrzymają do pt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie rozwali. Dobrze jest zrobić z nich starter. Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Raczej minimum 3 godziny, ale ja na pewno bym nie zaryzykował użycia ich po trzech godzinach. Tak czy inaczej zrobiłbym jeszcze starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Nie daj się zwieść propagandzie sukcesu. Jak napuchnie oporowo to zrób starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się