Romanos_P Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Proszę o pomoc. 21ego zaczęła mi się fermentacja na drożdżach dolnej fermentacji, ale w temp. 17C. Bo nie mam innej możliwości. Dzisiaj sprawdziłem blg i jest 1blg, ale widzę że dla wody w 20C jest -5blg więc po dodaniu mamy na dziś dzień 6blg. Powinno być niby ok. Bulkać bulka. Ale teraz już nie jestem pewien czy jak mierzyłem początkową brzeczkę 13blg to też nie był areometr przeskalowany:/ Jeżeli tak to musiałaby brzeczka mieć 18Blg z zestawu BA Pilzner 12BLG. Raczej niemożliwe, chociaż zbyt mało wysłodziłem i wyszło mi tylko 15l brzeczki. Więc może te 18BLG było? No tak czy inaczej muszę czekać do 3blg i dopiero zlewać. Druga sprawa. Na wierzchu pojawił mi się cieńki osad. Piana jakby zeszła. Podejrzewam, że to drożdże u góry fermentują ze względu na temperaturę. Jak myślicie? Poniżej zdjęcia. Czy to zejdzie na dół? Jak zlewać to piwo na cichą? Próbowałem do pomiaru kranikiem, ale boję się że osad poleci... Czy wewnątrz będzie w miarę czysta bez osadów brzeczka? Dzięki za pomoc. Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zdjęcie wygląda mi "zdrowo". Zostaw to piwo jeszcze na burzliwej przynajmniej dobrych kilka dni (to dopiero 3 dzień fermentacji burzliwej), później jeszcze raz zrób pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Normalny widok drożdży. Pytanie za 100 punktów, czemu fermentujesz drożdżami dolnej fermentacji w 17°C? Jak nie masz warunków na dolniaki to nie rób. 17°C to idealna temperatura na piwo górnej fermentacji, ale czyste w smaku bez nadmiaru estrów, np. na Danstarach Notthigham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Wiem, ale jak robiłem to jeszcze nie wiedziałem:) Trochę mam mało czasu i nie wszystko od razu doczytałem... PS Czy to możliwe żeby aż tak przekłamywał areometr? Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 PS Czy to możliwe żeby aż tak przekłamywał areometr? W sumie możliwe, podobno czasem skala jest nie przyklejona i się rusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Hmm... Jeśli dobrze widzę to masz w wiadrze tego zielonego piwa około 14 litrów. Może stąd to przekłamanie co do blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Jakiego zielonego? Jak się ma prawdopodobieństwo przekłamania ballingometru do ilości piwa w fermentorze? LOL PS W sumie to napisałem że mam 15l Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zielone - świeże 14 l - prawdopodobieństwo że balingommetr oparł się o dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Zielone - świeże 14 l - prawdopodobieństwo że balingommetr oparł się o dno. Zielone - świeże 14 l - prawdopodobieństwo że balingommetr oparł się o dno. Wodę w 20C w fermentorze? Mierzyłem w oddzielnej menzurce i wodę i brzeczkę. Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Nie widziałem na forum żeby areometr przekłamywał o więcej niż 1-2 Blg. Może jest uszkodzony, woda w środku itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Nie widziałem na forum żeby areometr przekłamywał o więcej niż 1-2 Blg. Może jest uszkodzony, woda w środku itp? Jako pierwszy areometr kupiłem wersję krótką, taką jak tutaj Był przeskalowany o jakieś 4 Blg (poza tym minimalne odległości między podziałkami utrudniały odczyt). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 No dla mnie też to dziwnę. Tymbardziej że kilka dni wcześniej mierzyłem wodę 20C i było 0BLG. Teraz -5BLG Jakieś pomysły? Coś źle robię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Potrząśnij areometrem i sprawdź czy skala się nie rusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Potrząśnij areometrem i sprawdź czy skala się nie rusza. Potrząśnij areometrem i sprawdź czy skala się nie rusza. No teraz się nie rusza. Ale musiała się ruszyć bo wodę mam tą samą w kranie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Można sobie skalibrować, mój przekłamywał prawie o 2.Więc potraktowałem go gorącą wodą i stukałem delikatnie o blat. Kilka razy przegiąłem raz w jedn a raz w drugą stronę, aż w końcu się udało i teraz obchodzę się z nim jak z jajkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Woda w środku!!! Po dokładnym obejrzeniu - jest pęknięty od dołu. Cięzko to było zauważyć. Dzięki za pomoc. Brzeczka już ma 4blg:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) Teraz ma 3,5BLG i jest 17 dzień cichej. Po burzliwej miało tyle samo. Czy myślicie, że mogę już butelkować? Może ma więcej BLG bo jak pisałem wcześniej wyszło mi tylko 15l piwka a powinno ok 20l. Edytowane 17 Września 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Cześc. Butelkuj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) Cześc. Butelkuj! Czy przy takim blg może wywalić butelkę? Edytowane 17 Września 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) Cześc 2-2,5g/0,5l na refermentacje i nie chcę słyszeć że masz słabo nagazowane piwo Edytowane 17 Września 2012 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) No ok, ale w rozkładzie jazdy BA pisze że mam dodać 150g/20l -tj. 3,75g/0,5l piwa... Edytowane 17 Września 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 To dodaj tyle. Będziesz miał większe wysycenie, ale granatów i tak nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Wysycenie czyli nagazowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 tak-piwo będzie bardziej nasycone gazem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Chyba jednak poczekam, bo może jeszcze niedofermentowane. Miało być 21 dni wg przepisu więc poczekam do piątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się