karawela Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 Witam, ostatnio zacierałem pierwsze piwko i mam do was kilka pytań. 1. Mam gar 40l emaliowany i pracuję na taborecie gazowym. Średni ze mnie majsterkowicz, a chciałbym owinąć czymś gar aby ciepło dłużej trzymało się w środku. Garnek jest pożyczany, więc miałoby to być zdejmowalne. Co polecacie? 2. Mam problem z utrzymaniem / odczytem temp zacieru. Ostatnio trzymał się w temp 65-69. W różnych miejscach na różnych głębokościach jest różna temp i nie wiem jaką strategię przyjąć. Dochodzę powoli do wniosku, że teraz będzie mnie interesowała temp na środku gara w mniej wiecej połowie wysokości zacieru. No i może częściej trzeba będzie mieszać, choć i tak często mieszałem. Termometr mam rtęciowy szklany. Coś jeszcze miałem się spytać ale wyleciało mi z głowy Jak sobie przypomnę to napiszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmlody Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 Co do termometru też miałem z nim problem na początku. Teraz doszedłem do następującego schematu: - odkrywam gar - mieszam całość - zakrywam gar - czekam jakies 30s - mierzę temperaturę mniej więcej w środku zawartości garka Odczyty sa powtarzalne Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 1. Mam gar 40l emaliowany i pracuję na taborecie gazowym. Średni ze mnie majsterkowicz, a chciałbym owinąć czymś gar aby ciepło dłużej trzymało się w środku. Garnek jest pożyczany, więc miałoby to być zdejmowalne. Co polecacie? Będziesz miał z tym zabawy, bo czeka Cię owijanie po wyłączeniu gazu karimatą lub kocem i zdejmowanie ocieplenia na podgrzewanie. Ale tutaj aż tak bym się nie stresował tymi temperaturami zacierania. To żadna różnica dla końcowego produktu. Więc podgrzać, mieszać kontorolować Jeżeli już miałbym przeznaczać na coś środki czasowo-finasowe to na poprawną fermentację i leżakowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 duża wygoda to mieszadło mechaniczne - nie trzeba mieszać ręcznie i jest lepsze wyrównanie temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karawela Posted August 30, 2012 Author Share Posted August 30, 2012 (edited) @pmlody spróbuję i tak Jeżeli już miałbym przeznaczać na coś środki czasowo-finasowe to na poprawną fermentację i leżakowanie. Hmm co masz dokładnie na myśli? Akurat w tych etapach warzenia na razie nic nowego nie planowałem. Widziałem konstrukcje z mieszadłem, ale nie wiem ile to kosztuje. Jednak na razie nie myślałem w ogóle o mieszadle. Póki co będę miał frajdę z mieszania ręcznego Hmm no to widzę, że po prostu muszę trochę piwa nawarzyć żeby dojść do wprawy. Przy zacieraniu wyższa temp oznacza lepszy słodowy smak, mniej % (wiedza teoretyczna) no i do tego dążę. Nie chciałbym mieć zbyt niskiej temp zacieru. Edited August 30, 2012 by karawela Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 jak pisał w swojej książce Z. Fałat "Jak warzyć piwo" (przepraszam za brak dokładnego cytatu) : utrzymanie ustalonej temperatury bedzie wymagało co najwyżej uruchomienia palnika dosłownie na kilka chwil. Schematów zacierania jest kilka WIKI podaje : "Jednym z najpopularniejszych schematów zacierania jest Hochkurz - 30 min w 62* i 30 min w 72*. Tu możemy sterować fermentowalnością brzeczki wydłużając lub skracając przerwę w 62* - np. 15 minutowa da bardziej treściwe piwo, 60 minutowa - bardziej wytrawne." Link to comment Share on other sites More sharing options...
karawela Posted September 14, 2012 Author Share Posted September 14, 2012 Witam ponownie Zmiana tematu - jestem po drugim zacieraniu. Po 1 - stłukłem swój termometr. Muszę kupić nowy, myślę, że najlepiej elektroniczny. Jaki polecacie sprawdzony, dokładny za przyzwoitą cenę? Po 2 - schrzaniłem filtrację. Podczas chmielenia zobaczyłem wiele białych ciałek, jak kawałki chusteczki higienicznej. Opada to na dno od razu, więc poradzę sobie z tym przelewając z burzliwej na cichą, lecz czy ma to jakiś negatywny wpływ na jakość piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Ad2 - myślę, że to po prostu przełom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karawela Posted September 14, 2012 Author Share Posted September 14, 2012 Hmm faktycznie, to by się zgadzało. Wychodzi na to, że przy pierwszym zacieraniu nie było aż tak wielkiego przełomu. Tylko ja nie oddzielałem ich jakoś specjalnie, większość spadła, a nawet chyba przykleiła się na dno gara, tak więc nieco tego zostało na dnie z niewielką resztką brzeczki a reszta poszła do fermentora. Po schłodzeniu brzeczki należy oddzielić jak największą ilość osadów, gdyż negatywnie wpływają one na trwałość piwa Czyli piwo nie powinno długo stać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Po 1 - stłukłem swój termometr. Muszę kupić nowy, myślę, że najlepiej elektroniczny. Jaki polecacie sprawdzony, dokładny za przyzwoitą cenę? Termometr z IKEA, tylko zaopatrz się w opaskę termokurczliwą, bo jak się do sondy woda dostanie to termometr może się zepsuć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karawela Posted September 14, 2012 Author Share Posted September 14, 2012 http://allegro.pl/ikea-fantast-termometr-czasomierz-do-miesa-i2620848599.html Ten? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Winger Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Dokładnie ten. Swoja drogą, ładnie sobie ktoś zarabia, doliczając prawie 50% marży do ceny sklepowej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
karawela Posted September 14, 2012 Author Share Posted September 14, 2012 Ok jak dobry to zamówię. I zobaczę czy będzie taniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Tu masz tańsze: http://allegro.pl/listing.php/search?string=termometr+ikea&category=0&sg=0&order=d&change_view=1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karawela Posted September 14, 2012 Author Share Posted September 14, 2012 Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Tu masz jeszcze tańszy: http://www.ikea.com/...ducts/20103016/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Tu masz jeszcze tańszy: http://www.ikea.com/...ducts/20103016/ W linku leecha są po 19.99 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karawela Posted September 15, 2012 Author Share Posted September 15, 2012 Dzięki za odpowiedzi. Termometr jeśli faktycznie jest taki dobry to jest bardzo tani. Ja za swój rtęciowy dałem niewiele mniej w sklepie piwowarskim i długo mi nie posłużył No i tym pewnie wygodniej się mierzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Ja za swój rtęciowy ... Raczej alkoholowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 (edited) Ja kupuję w sklepie z armaturą wkład termometru od pieca co za 7zł Edited September 16, 2012 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Tu masz jeszcze tańszy: http://www.ikea.com/...ducts/20103016/ W linku leecha są po 19.99 Pozornie 19,99 + 8 = 27,99 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Tu masz jeszcze tańszy: http://www.ikea.com/...ducts/20103016/ W linku leecha są po 19.99 Pozornie 19,99 + 8 = 27,99 Dojazd do IKEA też kosztuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
karawela Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 Panowie tego sklepu nie ma w moim woj. więc tylko internet Jaka średnica rurki termokurczliwej wystarczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Sonda ma 4mm,więc 4-5 mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
karawela Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 Dzięki. Nie mam więcej pytań Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now