karawela Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Witam, ostatnio zacierałem pierwsze piwko i mam do was kilka pytań. 1. Mam gar 40l emaliowany i pracuję na taborecie gazowym. Średni ze mnie majsterkowicz, a chciałbym owinąć czymś gar aby ciepło dłużej trzymało się w środku. Garnek jest pożyczany, więc miałoby to być zdejmowalne. Co polecacie? 2. Mam problem z utrzymaniem / odczytem temp zacieru. Ostatnio trzymał się w temp 65-69. W różnych miejscach na różnych głębokościach jest różna temp i nie wiem jaką strategię przyjąć. Dochodzę powoli do wniosku, że teraz będzie mnie interesowała temp na środku gara w mniej wiecej połowie wysokości zacieru. No i może częściej trzeba będzie mieszać, choć i tak często mieszałem. Termometr mam rtęciowy szklany. Coś jeszcze miałem się spytać ale wyleciało mi z głowy Jak sobie przypomnę to napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmlody Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Co do termometru też miałem z nim problem na początku. Teraz doszedłem do następującego schematu: - odkrywam gar - mieszam całość - zakrywam gar - czekam jakies 30s - mierzę temperaturę mniej więcej w środku zawartości garka Odczyty sa powtarzalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 1. Mam gar 40l emaliowany i pracuję na taborecie gazowym. Średni ze mnie majsterkowicz, a chciałbym owinąć czymś gar aby ciepło dłużej trzymało się w środku. Garnek jest pożyczany, więc miałoby to być zdejmowalne. Co polecacie? Będziesz miał z tym zabawy, bo czeka Cię owijanie po wyłączeniu gazu karimatą lub kocem i zdejmowanie ocieplenia na podgrzewanie. Ale tutaj aż tak bym się nie stresował tymi temperaturami zacierania. To żadna różnica dla końcowego produktu. Więc podgrzać, mieszać kontorolować Jeżeli już miałbym przeznaczać na coś środki czasowo-finasowe to na poprawną fermentację i leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 duża wygoda to mieszadło mechaniczne - nie trzeba mieszać ręcznie i jest lepsze wyrównanie temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) @pmlody spróbuję i tak Jeżeli już miałbym przeznaczać na coś środki czasowo-finasowe to na poprawną fermentację i leżakowanie. Hmm co masz dokładnie na myśli? Akurat w tych etapach warzenia na razie nic nowego nie planowałem. Widziałem konstrukcje z mieszadłem, ale nie wiem ile to kosztuje. Jednak na razie nie myślałem w ogóle o mieszadle. Póki co będę miał frajdę z mieszania ręcznego Hmm no to widzę, że po prostu muszę trochę piwa nawarzyć żeby dojść do wprawy. Przy zacieraniu wyższa temp oznacza lepszy słodowy smak, mniej % (wiedza teoretyczna) no i do tego dążę. Nie chciałbym mieć zbyt niskiej temp zacieru. Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez karawela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 jak pisał w swojej książce Z. Fałat "Jak warzyć piwo" (przepraszam za brak dokładnego cytatu) : utrzymanie ustalonej temperatury bedzie wymagało co najwyżej uruchomienia palnika dosłownie na kilka chwil. Schematów zacierania jest kilka WIKI podaje : "Jednym z najpopularniejszych schematów zacierania jest Hochkurz - 30 min w 62* i 30 min w 72*. Tu możemy sterować fermentowalnością brzeczki wydłużając lub skracając przerwę w 62* - np. 15 minutowa da bardziej treściwe piwo, 60 minutowa - bardziej wytrawne." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Witam ponownie Zmiana tematu - jestem po drugim zacieraniu. Po 1 - stłukłem swój termometr. Muszę kupić nowy, myślę, że najlepiej elektroniczny. Jaki polecacie sprawdzony, dokładny za przyzwoitą cenę? Po 2 - schrzaniłem filtrację. Podczas chmielenia zobaczyłem wiele białych ciałek, jak kawałki chusteczki higienicznej. Opada to na dno od razu, więc poradzę sobie z tym przelewając z burzliwej na cichą, lecz czy ma to jakiś negatywny wpływ na jakość piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Ad2 - myślę, że to po prostu przełom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Hmm faktycznie, to by się zgadzało. Wychodzi na to, że przy pierwszym zacieraniu nie było aż tak wielkiego przełomu. Tylko ja nie oddzielałem ich jakoś specjalnie, większość spadła, a nawet chyba przykleiła się na dno gara, tak więc nieco tego zostało na dnie z niewielką resztką brzeczki a reszta poszła do fermentora. Po schłodzeniu brzeczki należy oddzielić jak największą ilość osadów, gdyż negatywnie wpływają one na trwałość piwa Czyli piwo nie powinno długo stać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Po 1 - stłukłem swój termometr. Muszę kupić nowy, myślę, że najlepiej elektroniczny. Jaki polecacie sprawdzony, dokładny za przyzwoitą cenę? Termometr z IKEA, tylko zaopatrz się w opaskę termokurczliwą, bo jak się do sondy woda dostanie to termometr może się zepsuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 http://allegro.pl/ikea-fantast-termometr-czasomierz-do-miesa-i2620848599.html Ten? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Dokładnie ten. Swoja drogą, ładnie sobie ktoś zarabia, doliczając prawie 50% marży do ceny sklepowej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Ok jak dobry to zamówię. I zobaczę czy będzie taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Tu masz tańsze: http://allegro.pl/listing.php/search?string=termometr+ikea&category=0&sg=0&order=d&change_view=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Tu masz jeszcze tańszy: http://www.ikea.com/...ducts/20103016/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Tu masz jeszcze tańszy: http://www.ikea.com/...ducts/20103016/ W linku leecha są po 19.99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Dzięki za odpowiedzi. Termometr jeśli faktycznie jest taki dobry to jest bardzo tani. Ja za swój rtęciowy dałem niewiele mniej w sklepie piwowarskim i długo mi nie posłużył No i tym pewnie wygodniej się mierzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Ja za swój rtęciowy ... Raczej alkoholowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 (edytowane) Ja kupuję w sklepie z armaturą wkład termometru od pieca co za 7zł Edytowane 16 Września 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Tu masz jeszcze tańszy: http://www.ikea.com/...ducts/20103016/ W linku leecha są po 19.99 Pozornie 19,99 + 8 = 27,99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Tu masz jeszcze tańszy: http://www.ikea.com/...ducts/20103016/ W linku leecha są po 19.99 Pozornie 19,99 + 8 = 27,99 Dojazd do IKEA też kosztuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Panowie tego sklepu nie ma w moim woj. więc tylko internet Jaka średnica rurki termokurczliwej wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Sonda ma 4mm,więc 4-5 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Dzięki. Nie mam więcej pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się