Romanos_P Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 No to może rzeczywiście bedzie dobrze:) Dzięki za linki. Jak będę miał FFT to napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frc Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Jeżeli fermentacja zatrzymała się na wysokim Blg, to są przeciwwskazania aby włożyć mieszadło i zawirować zawartością? Edytowane 8 Października 2012 przez frc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Jeżeli już musisz (fermentacja ustała za wcześnie) to lepiej pokołysać fermentatorem. Dlaczego w ogóle chcesz mieszać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frc Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Wydaje mi się to bardziej efektywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Ale na pewno ryzyko infekcji większe. Nie chodzi tu o jakieś mocne mieszanie (i niewskazane natlenienie) tylko o oderwanie drożdży z dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frc Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 A jakie negatywne skutki ciągnie za sobą natlenienie w danej chwili brzęczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Z tego co wiem to żadne. Proponuje za doświadczonymi kolegami robić FFT przed fermentacją, to będzie wiadomo do jakiego blg ma zejść brzeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Wydaje mi sie iz moze to byc "zasluga" wlasnie tych drozdzy..ostatnio warzylem Kolscha i Alta na nich..odfermentowuja slabiutko. Nie znalazlem innej przyczyny a probowalem pobudzic do dalszego dzialania na wszelkie opisane tutaj i na wiki sposoby i tak fermentacja zatrzymywala sie ok 4 blg.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Po wielu godzinach na forum i nie tylko już wiem:) Warto szukać. Dzisiaj FFT po niecałych 2 dniach dalej 5,5blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 A jakie negatywne skutki ciągnie za sobą natlenienie w danej chwili brzęczki? Z tego co wiem to żadne. No to jeszcze musisz doczytać trochę: http://www.piwo.org/topic/516-utlenienie-piwa/page__hl__utlenienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Przyjąłem z pokorą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Teraz zapewne sobie utleniłem piwko bo mieszałem jak głupi po zlaniu żeby ruszyły, a pewnie już drożdże nie zużyją tlenu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Może to nie jest najlepszy przykład, przeczytałem teraz temat do końca i w większości postów starsi stażem koledzy, jeszcze w mrocznej erze piwowarstwa domowego, walczą z rurką do rozlewu. Gdzieś na forum było zestawienie wad i przyczyn ich powstania, ale jakoś nie mogę znaleść teraz. Edytowane 8 Października 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Odnośnie FFT na przyszłość - używając suchych drożdży np Sefbrew S33 tam jest 11,5g. Ile mam zosatwić na FFT? Musiałbym wziąć aby można było zmierzyć min 60ml brzeczki... Jak to robicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Rehydratacja drożdży w słoiku, wlewam je do fermentatora, a to co zostanie na ściankach i na dnie wystarcza do FFT. Wlewam próbkę, zamykam sloik i mieszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 olo333 - robisz to zgodnie z instrukcją z wiki? Wtedy mieszają przez 30 min będzie osad na ściankach i dnie? Instrukcja zadawania: Przed zadaniem drożdży należy przeprowadzić rehydratację suszonych drożdży do postaci kremu drożdżowego w zbiorniku mieszanym. Rozsypać suche drożdże na powierzchnię sterylnej wody lub brzeczki o temp. 23°C ± 3°C, wziętej w ilości 10 krotnie większej niż masa drożdży. Po przekształceniu się drożdży suszonych na krem powyższą metodą (co zabiera około 15-30 minut) łagodnie mieszać przez następne 30 minut. Następnie dozować otrzymany krem do zbiornika fermentacyjnego. Alternatywnie, dozować suche drożdże bezpośrednio do zbiornika fermentacyjnego pod warunkiem, że temperatura brzeczki wynosi ponad 20ºC. Stopniowo wsypywać suszone drożdże do fermentora, zwracając uwagę by drożdże pokrywały całą dostępną powierzchnię brzeczki, tak by nie powstawały zlepieńce. Pozostawić na 30 minut, po tym czasie zmieszać brzeczkę, np. przez napowietrzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Osad na ściankach zawsze zostanie - nie da się tego w całości wylać, bo jest dosyć gęste. Nie robię tego jak w tej instrukcji, tylko w następujący sposób: słoik gotuję pod przykryciem w garnku przez kilkanaście minut, wyciągam i zostawiam w nim około 100 g gorącej wody,chlodzę w zakręconym słoiki wodę do temperatury pokojowej albo trochę wyższej. Wsypuję drożdże i tak je zostawiam na jakieś 15 minut, następnie mieszam dokładnie całość (zazwyczaj mieszam słoikiem, nie musze wtedy sterylizować łyżeczki) i zostawiam na następne 15 minut. Kiedyś zostawiałem na znacznie dłużej, ale doczytałem ostatnio, że nie zaleca się dłuższej rehydratacji niż bodajże 30 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Super. Czy tak można z każdymi suchymi postąpić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Jeżeli są mniejsze paczki, np, 6 g to mniej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) Jeżeli są mniejsze paczki, np, 6 g to mniej wody. No tak, żeby było 1:10. Edytowane 9 Października 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 No i oczywiście jeżeli uwadniasz drożdże lagerowe, to pamiętaj, żeby nie było zbyt dużej różnicy temperatury pomiędzy brzeczką a drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 No i oczywiście jeżeli uwadniasz drożdże lagerowe, to pamiętaj, żeby nie było zbyt dużej różnicy temperatury pomiędzy brzeczką a drożdżami. No i oczywiście jeżeli uwadniasz drożdże lagerowe, to pamiętaj, żeby nie było zbyt dużej różnicy temperatury pomiędzy brzeczką a drożdżami. Wtedy rehydracja w temp ok 23C chłodzimy i do ok 12C i dodajemy i mieszamy brzeczkę. Tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Zależy, do jakiej temperatury schładzasz brzeczkę. Różnica temperatur drożdży i brzeczki nie powinna przekraczać 5°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Czyli wydaje się że optymalnie byłoby rehydrować w 20C i dodawać w 15C? Dla Ale odpowiednio 25C i 20C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 OK. Mineły 3 dni i na FFT mam niecałe 4,5blg. Zakładam, ze moze mi odfermentowac w takim razie na cichej do ok 4,5-5blg. Jezeli tak sie nie stanie to butelkuje po cichej z ostrożną dawką. Jezeli odfermentuje to ze standardową wg kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się