rabbek Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 ja naklejam na bok fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zawsze naklejaj na fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Mam naklejony ale jak siedzi w pudle to nie widzę tylko mam cyfrowy termometr z czujnikiem wewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Pewnie chcesz powiedzieć, że masz naklejony ciekłokrystaliczny termometr. Przyklej obok niego sondę, zaizoluj ją czymś (np. folią bąbelkową, albo jakimś styrodurem) - to daje dość dokładny odczyt temperatury cieczy wewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Witam, mam zamiar zrobić taki izolator ze styropianu lub styroduru. Który materiał polecacie i jak wygląda odprowadzanie CO2 w trakcie burzliwej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Skrzynia nie jest hermetycznie szczelna, więc CO2 sobie ucieka szparami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 5cm styroduru to c.a 10cm styropianu - przynajmniej tak przyjmują w budowlance. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Wydaje mi się, że 5 styropianu wystarczy. To w takim razie żadnego otworu dodatkowego nie trzeba robić, co u leci lukami pod przykryciem skrzyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Plus jeszcze wymieniając wkłady będzie się wnętrze wietrzyło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 A ja się też zastanawiam nad izolacją zrobioną z dwóch takich pojemników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 No tak, to logiczne. Czytałem, że takie wkłady wymienia się co 10-12 godzin, w takim razie robiąc standardowe ale wystarczy mi kontrolować temperature wewnątrz pudła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Może ktoś podać wymiary takiego własnoręcznie zrobionego pudła? Może ma jakieś przemyślenia teraz, że lepiej zrobić, wyższe, szersze, albo z grubszego styropianu. Planuje zrobić takie i korzystać ze standardowego wiadra z BA + rurka na górze i stwierdziłem, że najpierw tu zapytam, zamiast zrobić a potem poprawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 moje przemyślenie jest takie, że jeśli ma się gdzie postawic, to lepiej zainwestować w lodówkę. skrzynia jest niewiele mniejsza od małej lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 A czy lodówki nie mają jakiegoś ograniczenia temp., typu max 10°C? To trochę niska temp. dla górniaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Podłączasz sterownik i nastawiasz temperaturę jaką chcesz, ogranicza Cie tylko minimalna temperatura jaką lodówka może osiągnąć. Ale do zera większość powinna zejść A w górę to mozesz mieć nawet temp. otoczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Jeżeli ominiesz fabryczny termostat to możesz mieć i minus 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Ja rozumiem, że lodówka lepsza, ale temat jest odnośnie pudła i skoro o tym są rozmowy to niektórzy nie mają gdzie wstawić lodówki. Więc moja prośba jest taka, że jak ktoś pyta o sugestie w sprawie pudła nie wyskakujcie z propozycją lodówki (mnie też interesują wskazówki co do wymiarów itp.). Pan Łyżwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Znalazłem na aukcji taką skrzynie: http://allegro.pl/kufer-drewniany-ogrodowy-skrzynia-drewniana-xl-270-i5591562933.html Napisane jest tam, że można ją zrobić na wymiar. Co sądzicie o takiej skrzyni z "drzwiczkami" z góry? Cena nie wydaje mi się jakoś mega odstraszająca, Wyłożyć to tylko w środku styropianem. Jak sądzicie jakie wymiary powinno mieć wnętrze skrzyni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Ja rozumiem, że lodówka lepsza, ale temat jest odnośnie pudła i skoro o tym są rozmowy to niektórzy nie mają gdzie wstawić lodówki. Więc moja prośba jest taka, że jak ktoś pyta o sugestie w sprawie pudła nie wyskakujcie z propozycją lodówki (mnie też interesują wskazówki co do wymiarów itp.). Moje rozwiązanie (w chwili obecnej podgrzewające kocem z podłączonym stc 1000). https://www.dropbox.com/s/peu8w0i2xlmxey4/2015-08-09%2022.00.23.jpg?dl=0 Bez problemu działa z chłodzącymi butelkami tylko na dół idzie taki sam kołnierz jak na zdjęciu jest założony na górę. Łatwe do złożenia i schowania. Rozważam jeszcze podłączenie pompki wodnej z jednej strony do lodówki turystycznej z woda i wymiennymi zamrożonymi butelkami, a z drugiej do oplotu na fermentatorze lub chłodnicy wewnątrz, ale to zabawa na później, a pomysł stąd: http://www.ssbrewtech.com/products/ftss-temperature-control-for-chronical-7-gallon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtec84 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Wymiary 50x55x59cm- taki prawie sześcian, wchodzi standardowy fermentor 30l + max 4 PETy z lewej strony (1 wystarczy dla utrzymania temp ok 19C), grubość styropianu 4cm. DZIAŁA! Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez wojtec84 Igorrodz i fortun 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Wymiary 50x55x59cm- taki prawie sześcian, wchodzi standardowy fermentor 30l + max 4 PETy z lewej strony (1 wystarczy dla utrzymania temp ok 19C), grubość styropianu 4cm. DZIAŁA! 50 to wymiar zewnętrzny, czy wewnętrzny pudła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtec84 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Zewnętrzny - fermentor ma z grubsza 40x40cm także wchodzi idealnie do wewnątrz. Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez wojtec84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Znalazłem na aukcji taką skrzynie: http://allegro.pl/kufer-drewniany-ogrodowy-skrzynia-drewniana-xl-270-i5591562933.html Napisane jest tam, że można ją zrobić na wymiar. Co sądzicie o takiej skrzyni z "drzwiczkami" z góry? Cena nie wydaje mi się jakoś mega odstraszająca, Wyłożyć to tylko w środku styropianem. Jak sądzicie jakie wymiary powinno mieć wnętrze skrzyni? Nie polecam. Partackie wykonanie. Odesłałem mu skrzynię spowrotem, ale kasy nie oddał. Sprawa jest teraz w sądzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Znalazłem na aukcji taką skrzynie: http://allegro.pl/kufer-drewniany-ogrodowy-skrzynia-drewniana-xl-270-i5591562933.html Napisane jest tam, że można ją zrobić na wymiar. Co sądzicie o takiej skrzyni z "drzwiczkami" z góry? Cena nie wydaje mi się jakoś mega odstraszająca, Wyłożyć to tylko w środku styropianem. Jak sądzicie jakie wymiary powinno mieć wnętrze skrzyni? Nie polecam. Partackie wykonanie. Odesłałem mu skrzynię spowrotem, ale kasy nie oddał. Sprawa jest teraz w sądzie Dosyć słaba historia. Ma ktoś jakieś alternatywne źródło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 jak duże to ma być ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi