sredstvom Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Panowie i Panie, niech mi ktos pomoze wyszukac na aliexpress ekran zagrzejnikowy... Probuje na rozne sposoby po angolsku, ale poza srebrna tasma 45mm nic mi nie znajduje. Uprzedzajac pytania - nie, nie moge pojsc do casto i kupic. Nie mieszkam w PL, a w tutejszym OBI placek 50 x 50 takiego ekranu kosztuje 13 EUR, wiec wicie rozumicie Dzieki za wszelka pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Panowie i Panie, niech mi ktos pomoze wyszukac na aliexpress ekran zagrzejnikowy... Probuje na rozne sposoby po angolsku, ale poza srebrna tasma 45mm nic mi nie znajduje. Uprzedzajac pytania - nie, nie moge pojsc do casto i kupic. Nie mieszkam w PL, a w tutejszym OBI placek 50 x 50 takiego ekranu kosztuje 13 EUR, wiec wicie rozumicie Dzieki za wszelka pomoc. a może kup sobie klej w spreyu folie aluminiową i obklej to sam przecież ekran zagrzejnikowy to folia aluminiowa i styropian Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez gigo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Mowisz? A moze rzeczywiscie w tym szalenstwie jest metoda? Hm. Trzeba poglowkowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Ja mam duck tape wyklejona Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Ja mam duck tape wyklejona Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Ale to chyba z kilometr tej tasmy na to poszedl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Jeżeli mogę coś od siebie dodać, to możesz też kupić podkład pod panele. Dużo z nich wykonywanych jest z XPS (czyli styrodur, który ma o wiele lepszy współczynnik izolacji niż styropian). Dodatkowo cena nie jest zbyt wysoka. Kupujesz taki podkład 5 mm, oklejasz folią aluminiową i masz ekran z prawdziwego zdarzenia Sam dużo kombinowałem przy budowie komory do fermentacji i doboru materiału. Ostatecznie komorę zbudowałem z 50 mm styropianu, a całe wnętrze wykleiłem własnie podkładem pod panele z XPS 5 mm. Materiały? 3 płyty styropianowe i 2 podkłady pod panele - to wystarczyło, a koszty nie były wysokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Wykonałem takie pudło i mam pytanie do osób, które chłodzą mrożonymi PET-ami. W jaki sposób dbacie o stabilność temperatury fermentacji? Butelki wymieniacie dopiero jak zauważycie, że temp. zaczyna iść w górę? Czy po wymianie PET-a na świeżo zmrożonego, nie ucieka Wam temperatura w dół o 1-2 stopnie i czy nie wpływa to negatywnie na fermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Musisz sam wyczuć sprawę. Pamietaj że nie musisz zamrażać 1,5 litra wody. Możesz mniej. Po pierwszym przefermentowanym piwie dojdziesz do jako takiej wprawy. Pilnuj temeperatury szczególnie przez pierwsze parę dni fermentacji. Idealnie gdybyś miał termometr z przyklejoną i zaizolowaną czujką na ściance fermentora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Ja zazwyczaj studzenie kończę o godz. 22-23. Brzeczkaa o temp 19-20 z drożdżami na balkon, a izolacja stoi z 2 butelkami 1.5l, żeby była wychlodzona. Nad ranem (6-7) wstawiam fermentor do pudla z nową butlą lodu i wymieniam co 6-10 godzin. To zależy. Fermentacja mi się utrzymuje na max. 20 stopniach. Później na cichej raz na 12 godzin wymieniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Dzięki za odpowiedzi! Termometr z sondą już sobie sprawiłem z aliexpress, nie chce bawić się w taplanie jej w brzeczce, więc zamierzam właśnie zaizolować srebrną taśmą na zewn. ściance fermentora. Na razie z petami kombinowałem "na sucho", z fermentorem wypełnionym samą wodą w objętości ok 20l. Jedyne co mnie martwiło to wahania temperatury między 17-20 stopni (w zależności od tego czy pet był świeży czy rozmrożony). No nic pokombinuje z mniejszymi butelkami i może wtedy uda się dokładniej ustabilizować temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Ja mam obieg wyciągam świeży wkładam nowy. I mieszczą się w ramach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Paru kolegów pisało o fermentacji balkonowej w pudłach ze styropianiu. Powiedźcie mi proszę, czy jest szansa utrzymać w nich stałą temperaturę czy zawsze jednak będzie ona uzależniona od temperatury na zewnątrz (np. automatycznie mniej 5 st. C). Chodzi mi o wahania dzień/noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Są jakieś sposoby na podwyższenie temperatury w pudle bez użycia prądu w pudle? Edytowane 29 Września 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Możesz np. podgrzać wodę, wlać do butelki i wstawić do komory... Edytowane 29 Września 2016 przez rkkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 O tym już myślałem ale nie wiem czy przyniesie to zamierzony efekt. Przy chłodzenie to nie sama zimna woda schladza brzeczke ale reakcje zachodzące przy przemianie lodu w wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 O tym już myślałem ale nie wiem czy przyniesie to zamierzony efekt. Przy chłodzenie to nie sama zimna woda schladza brzeczke ale reakcje zachodzące przy przemianie lodu w wodę. Te "reakcje" to zjawisko fizyczne zwane topnieniem. Faktem jest, że każda substancja potrzebuje odpowiedniej ilości ciepła (energii) aby ten proces mógł zajść. Co nie zmienia faktu, że jakbyś miał tam 1,5 litra słonej wody o temperaturze poniżej 0°C i tak obniżyłbyś temperaturę w komorze, bo wymiana cieplna zachodzi zawsze jeżeli dwa ciała mają różne temperatury i dąży do ich wyrównania. Problem z ogrzewaniem wnętrza komory tą metodą jest taki, że nie możesz użyć zbyt ciepłej wody (przynajmniej w PETach, a ze szkłem to różnie bywa) i musiałbyś uniemożliwić ogrzanemu powietrzu "ucieczkę". Im lepsza izolacja komory, tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Słona woda poniżej 0C też schłodzi. Ale z tego co pamiętam to topnienia jest tym czynnikiem który tak mocno schładza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Co nie zmienia faktu, że jakbyś miał tam 1,5 litra słonej wody o temperaturze poniżej 0°C i tak obniżyłbyś temperaturę w komorze, bo wymiana cieplna zachodzi zawsze jeżeli dwa ciała mają różne temperatury i dąży do ich wyrównania. Czyżbyś sugerował, że ciepło potrzebne do ogrzania 1,5l słonej wody jest takie samo jak do roztopienie 1,5l lodu? Jeśli tak to jesteś w błędzie i musisz co nieco z fizyki nadrobić Słona woda poniżej 0C też schłodzi. Ale z tego co pamiętam to topnienia jest tym czynnikiem który tak mocno schładza. ale wiesz dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Czyżbyś sugerował, że ciepło potrzebne do ogrzania 1,5l słonej wody jest takie samo jak do roztopienie 1,5l lodu? Jeśli tak to jesteś w błędzie i musisz co nieco z fizyki nadrobić Absolutnie nie Chodzi mi tylko o to, że ogrzewanie tą metodą jest możliwe, tak jak chłodzenie butelkami z zimną wodą, choć oczywiście takie chłodzenie będzie mniej wydajne niż w przypadku lodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 choć oczywiście takie chłodzenie będzie mniej wydajne niż w przypadku lodu hmm... ponad 80 razy to rzeczywiście mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) hmm... ponad 80 razy to rzeczywiście mniej Widzę, że bliskość weekendu się daje we znaki, bo bezcelowe uszczypliwości się zaczynają Nie robiłem tu wykładu z fizyki, a jedynie pisałem, że ogrzewanie(/schładzanie) wnętrza komory z użyciem wrzątku(/zimnej wody) jest możliwe. Nie będę wchodził w szczegóły, jak komuś to potrzebne, to sobie wyszuka A jak komuś zależy na wydajności, to może kombinować z innymi metodami ogrzewania [EDIT: Nie chce mi się kontynuować, bo w sumie nie ma po co, dlatego nie piszę kolejnego posta. Chciałem tylko dodać, że nie zwróciłem uwagi na podpis Dr2. Pozdrawiam.] Edytowane 14 Października 2016 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Widzę, że bliskość weekendu się daje we znaki, bo bezcelowe uszczypliwości się zaczynają Ja widzę, że chyba zbytnio się sugerujesz moim podpisem i już nie za bardzo chcesz przyjąć do wiadomości, że i owszem może chłodzenie/ogrzewanie butelkami z wodą jest możliwe, ale ze względu na potrzebną do skutecznego działania ich ilość, raczej mało realne Jeśli nada trzymasz się swojej teorii i nie wierzysz teorii to może poeksperymentuj troszkę to może praktyka Cię przekona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Jak widać wymary są idealne pod standardowy fermentor i cztery 1.5-litrowe butelki z zamrożoną wodą. Mam nadzieję, że uda mi się zbić temperaturę wewnatrz do ok 17 stopni. W najbliższym czasie przetestuję wynalazek i dam znać. Czy tak wykonana skrzynia pomieści fermentor z rurką fermentacyjną (fermentor + rurka razem mają chyba około 56 cm)?? Chodzi mi o jej wysokość. Czy skrzynia nie jest za mała na taki wariant?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Fermentuj bez rurki po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Jak bardzo chcesz rurkę, to zamontuj ją do ścianki pudła, od wewnątrz. A dziurę w pokrywie połączą wężykiem z rurką. Działa, u mnie rurka bulka. Poszło z fona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się