coder Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Spotkałem się z praktyką dodawania do warzenia 1/2 łyżeczki pożywki dla drożdży Wyeast Nutrient Blend, podobno dobrze wpływa na fermentację. W Polsce nie jest dostępna, ale może którać z wieloskładnikowych pożywek winiarskich byłaby podobna - co wy na to, winiarze? Był już o tym watek na browar.biz: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=75084 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Czy ta pożywka faktycznie coś daje? Najbardziej interesowałoby mnie przyspieszenie startu fermentacji lagerów, bo u mnie w 8C startowała ostatnio 2 dni (zadana świeżą gęstwą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jake, masz na myśli coś takiego ? http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/dodatki-piwowarskie/281-pozywka-dla-drozdzy-wyeast-10g.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Tak, kupiłem nawet na próbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Też tak z ciekawości to kupiłem stąd moje zainteresowanie w temacie. Jeżeli ktoś miał z tym do czynienia to z chęcią usłyszę opinię co zaobserwował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 To jest taka sama pożywka jaka jest w aktivatorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Czy ktoś z Was tego używa? Jest sens w przypadku drożdży płynnych (opcja bez aktywatora)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Jest sens. To to samo co w wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Od kilku warek stosuję. Mam wrażenie że zwiększyła się ilość gęstwy na dnie fermentatora po zakończeniu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 OK, zrobię test i ja . Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Z tego co wiem, to ta pożywka zawiera m.in. cynk, którego brakuje w brzeczce a który wzmacnia odporność drożdży na % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Pożywka jest szczególnie ważna prze ponownym używaniu gęstwy. Drożdże dostarczone przez producenta mają nagromadzony zapas cynku. Używając gęstwy fermentujemy kolejnymi pokoleniami drożdży, które już potrzebnego cynku nie maja skąd wziąć (w brzeczce jest go niedobór). Jest to główny (poza dostępnością tlenu) czynnik ograniczający potencjał drożdży do namnażania się. Sprawa ważna również przy starterach - tam namnażamy drożdże jeszcze przed właściwą fermentacją - więc jeśli tę chcemy mieć poprawną, warto sypnąć pożywki z cynkiem. Za to wydaje się to zupełnie zbędne podczas warzenia z użyciem drożdży suchych. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 A ile pożywki sypnąć do startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) jeśli używasz pożywki Wyeasta, to producent sugeruje przy starterach tyle samo pożywki, co dla całej warki, czyli pół łyżeczki (2.2gr) Edytowane 20 Lutego 2015 przez 1therion bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Taka do piwa się nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Taka do piwa się nada? Azotu i fosforu w brzeczce jest wystarczająca ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) jeśli używasz pożywki Wyeasta, to producent sugeruje przy starterach tyle samo pożywki, co dla całej warki, czyli pół łyżeczki (2.2gr) Konsekwencją użycia tej pożywki w starterze będzie jego kwaśny smak - sama pożywka w smaku jest bardzo kwaśna. Piszę o tym bo sam ostatnio, po zadaniu startera, spróbowałem jego resztek i przeraziłem się jego kwaśnym smakiem. Pierwsza myśl - infekcja, ale po chwili namysłu doszedłem do przyczyny tej kwaśności. Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 I ja się ostatnio przeraziłem, pisałem o tym tutaj. Spróbowałem startera przed zadaniem, a tam kwach. Smak OK, zapach OK, ale kwaśny. Nie powiązałem tego z użyciem pożywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Taka do piwa się nada? Azotu i fosforu w brzeczce jest wystarczająca ilość. Mam zaplanowane warzenie na ten tydzień, a cała pożywka mi wyszła. Szkoda mi bulić 17 PLN za kuriera i 5 PLN za paczkę pożywki, więc pytanie, czy da się ją czymś innym zastąpić (szerzej dostępny produkt, o podobnym składzie)? W ostateczności po prostu jej nie dodam, świat się nie skończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 To tym razem nie dodawaj i kup sobie przy okazji. Ja na Twoim miejscu kupiłbym duże opakowanie pożywki. Bardziej się opłaca i na dłużej wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Taki jest plan, bo 10 gr. to jednak za mało i potrafi się skończyć w nieoczekiwanym momencie . Jak to Dagome określił, ilość homeopatyczna. Szkoda, że tylko w CP większe paczki mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 A używał ktoś z was tej pożywki do rehydratacji suchych drożdży ? Jakieś lepsze efekty ? Szybszy start ? czy nie warto ? http://www.alepiwo.pl/?produkty/drozdze/suche/go-ferm-7-5g.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) Z testów praktycznych, osoby wspomnianej w opisie, ogólnie wynika, że dzięki niej drożdże szybciej powracają do życia po liofilizacji, są bardziej aktywne, ich kondycja jest lepsza. Ale jaki efekt smakowy, i czy zauważalny, jest na finalnym produkcie (piwie) to już sprawa na czyjeść, dalsze testy. Edytowane 6 Maja 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Pożywka jest szczególnie ważna prze ponownym używaniu gęstwy Czy tyczy się to też gęstwy po sucharach? Logika podpowiada że tak, ale pytam bo to: Za to wydaje się to zupełnie zbędne podczas warzenia fermentacji z użyciem drożdży suchych zasiało u mnie wątpilwości. Edytowane 7 Maja 2015 przez lukasmac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Tak, tyczy się to używania każdej gęstwy, także po sucharach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się