Romanos_P Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 (edytowane) Za namową Undeatha zaczynam moje zapiski:) Sprzęt: kocioł zacierno-warzelny (gar) 30l z pokrywą fermentatory 30l x2 (BA) z podziałkami, wieczkami (jedno z rurką), jeden z kranikiem wkład filtrujący (BA) (nie używam) filtr z oplotu wężyk igielitowy, rurki do dekantacji garnki pomocnicze (również do wysładzania) - 20l i 10l 2 siateczki muślinowe do chmielenia chłodnica z rurki miedzianej własnej roboty (krzywa jak diabli ale działa) termometr rtęciowy -10°C do 110°C ballingometr, menzurka kapslownica młotkowa kapslownica Rigamonti etykiety robię w Wordzie i drukuję na papierze samoprzylepnym pirosiarczyn sodu, oxy #1 Pilzner (zestaw BA) - 20-08-2012 słód pilzeński Weyermann 4kg słód karmelowy Carapils 0,2kg chmiel aromatyczny Lubelski (gr) 100g drożdże Saflager W34/70 11,5g Zacieranie w 12l: 56°C- 20' 67°C - 30' 73°C - 15' mo Wysładzanie: wysłodziłem do 21,5l Chmielenie: 10' - 50g 65' - 25g 80' - 25g Brzeczka: 15l - 13blg Wydajność - 48,75% Do brzeczki dodałem drożdże suche w temp. 26°C. Fermentacja: Burzliwa - 10 dni - 17°C - 3,5blg Cicha - 20 dni - 17°C - 3blg Butelkowanie: glukoza 3,4g/0,5l Pierwsza warka z wieloma błędami zakończona. Za kilka dni będę próbował piwko:) Edytowane 26 Października 2020 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Dodawaj te drożdże trochę w niższej temperaturze, około 20C bo są to drożdże dolnej fermentacji i ukatrupić je możesz A zrobiłeś z nich krem (rehydryzowałeś)? czy suche sypnąłeś? Lepiej robić krem wtedy szybciej zastartują i będzie ich więcej. Sypiąc suche nie wszystkie drożdże przeżyją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Tak pisałem przy tej warce popełniłem mnóstwo błędów - teraz to już wiem. Kilka z nich już naprawiłem przy BPA, które jest na cichej. Przy następnym Stoucie będzie ich jeszcze mniej mam nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Dodawaj te drożdże trochę w niższej temperaturze, około 20C bo są to drożdże dolnej fermentacji i ukatrupić je możesz Do ukatrupienia jeszcze daleko, ale zadając je w tak wysokiej temperaturze ciężko później zbić temperaturę fermentacji do odpowiedniego poziomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Do ukatrupienia jeszcze daleko, ale zadając je w tak wysokiej temperaturze ciężko później zbić temperaturę fermentacji do odpowiedniego poziomu. Ot właśnie zabrakło mi czasu, żeby o tym napisać Widzę że nie masz filtratora z oplotu, jest o wiele lepszy niż wkład filtracyjny, a zrobienie go zajmuje 15-20 minut! Jest dużo opisów na forum jak zrobić, a jak nie możesz znaleźć to u mnie w zapiskach chyba pisałem jak zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Lepszy? Ostatnio nawet się zastanawiałem czy nie zrobić. Sposów rzeczywiście prosty, ale nie wiedziałem czy jest sens. Lepszy pod jakim względem? A czytałem, że czasem lubi się przytkać. Myślałem, że ten lepszy. Do ukatrupienia jeszcze daleko, ale zadając je w tak wysokiej temperaturze ciężko później zbić temperaturę fermentacji do odpowiedniego poziomu. Bodajże do 30°C no nie? Fermentowałem w 17°C więc i tak bez rewelacji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 No ogólnie filtracja szybsza, mały wygodny kto jak lubi a z tym przytykaniem to tylko przy piwach z słodów bez łuski np. grodzisz, ale wystarczy dać łuski ryżowej czy gryczanej i jest okej. Po drugie jak ci się oplot zapcha wystarczy że tylko dmuchniesz mocno w kranik i jest już okej. trzeba pilnować przy wysładzaniu też żeby nie zapowietrzyć, ale tak jak mam teraz osobny fermentator z oplotem to jest o wiele wygodniej niż ten wkład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Bodajże do 30°C no nie? Nawet więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 (edytowane) No ogólnie filtracja szybsza, mały wygodny kto jak lubi a z tym przytykaniem to tylko przy piwach z słodów bez łuski np. grodzisz, ale wystarczy dać łuski ryżowej czy gryczanej i jest okej. Po drugie jak ci się oplot zapcha wystarczy że tylko dmuchniesz mocno w kranik i jest już okej. trzeba pilnować przy wysładzaniu też żeby nie zapowietrzyć, ale tak jak mam teraz osobny fermentator z oplotem to jest o wiele wygodniej niż ten wkład. jak mi się przytyka , do kranika podłączam końcówkę z przenośnego kompresora , psik psik i leci jak złoto ( trzeba uważać co by nie przedobrzyć bo dekielek może powietrze dźwignąć ) Edytowane 15 Października 2012 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 (edytowane) Skutecznie mnie zniecheciliscie:) zostanę przy filtratorze kubelkowym. Edytowane 15 Października 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Skutecznie mnie zniecheciliscie:) zostanę przy filtratorze kubelkowym. Zapewne do pierwszego przypchania filtracji. Wtedy szybko zrobisz sobie z oplotu. A zresztą... ja to się w tym temacie to właściwie nie mam co udzielać, bo nigdy nie używałem dziurawego wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Może macie rację, ale na razie w moim skromniutkim doświadczeniu jestem zadowolony z wiaderka. Druga warka BPA wydajność~66%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) #2 Belgijskie Pale Ale (zestaw BA) - 26-09-2012 słód pale ale Weyermann 2,5kg słód monachijski I Weyermann 1kg słód Abbey Malt Weyermann 0,3kg słód Carabelge Weyermann 0,2kg chmiel goryczkowy Brewers Gold 30g (g) chmiel aromatyczny East Kent Golding 30g (g) drożdże Safbrew S-33 11,5g Zacieranie w 15l: 70°C- 40' mo Wysładzanie: 3+3+3+3=12l wysłodziłem do 27,5l - 10,5blg Chmielenie: 5' - Brewers Gold 30g (g) 45' - East Kent Golding 30g (g) 65' - chłodzenie Brzeczka: 20l - 12,5blg Wydajność - 65,62% Do brzeczki dodałem drożdże suche zmieszane z wodą 0,5l. FFT: 4,5blg (drożdże piekarnicze zadane przy zlewaniu na cichą) Fermentacja: Burzliwa - 8 dni - 20°C - 5,5blg (piana na 2-3cm potem opadła; mocny zapach siarkowodoru, który po 5-6 dniach zniknął) Cicha - 21 dni - 20°C - 4blg Butelkowanie: 140g glukozy / 19l Miałem wyciek z węża od chłodnicy i niestety trochę wody z kranu wleciało do brzeczki (ok50g). Następnie (nie pytajcie jak to się stało) przy dekantacji dostała się tam moja ślina. Na szczęście do dzisiaj nie ma śladu infekcji. Piwko zabutelkowane. Jestem ciekawy czy tym razem się nagazuje... Edytowane 27 Października 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Ten paskudny kubeł do filtracji z BA to nadaje sie jedynie do przechowywania wężyków, łyżki filtra z oplotu, kapslownicy i innych rzeczy. Oplot - oplot i jeszcze raz oplot ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) Ten paskudny kubeł do filtracji z BA to nadaje sie jedynie do przechowywania wężyków, łyżki filtra z oplotu, kapslownicy i innych rzeczy. Oplot - oplot i jeszcze raz oplot ! Ten paskudny kubeł do filtracji z BA to nadaje sie jedynie do przechowywania wężyków, łyżki filtra z oplotu, kapslownicy i innych rzeczy. Oplot - oplot i jeszcze raz oplot ! Ależ szanowny kolego podaj jakieś argumenty Czyżbyś go ongiś używał i nie był zadowolony? Edytowane 16 Października 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) Argument ? jakość filtracji, brak problemów przy gęstych zacierach czy z dużą liczba niesłodowanych surowców. Łatwiejsza obsługa, bez lania podbicia. Na mycie paskudztwa tracisz niepotrzebny czas. Przy oplocie tylko montujesz na kraniku, przekładasz zacier i hej z wysładzaniem. Oplot argumenty : brak problemów z myciem, łatwy montaż i konstrukcja, Brak problemów gęstymi czy nietypowymi zacierami nic sie nie zatyka. Przechowywanie - brak problemów, Duża płynność filtracji Edytowane 16 Października 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Ok. Mam jedno pytanie -zacier. Po prostu przekłady bezpośrednio na węzyk? Czy nie zdarza się że słód przechodzi przez filtr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Bezpośrednio na wężyk. Warto na początku przerzucić samo gęste młóto. Raczej nie ma szans, żeby ziarno dostało się do wnętrza wężyka. Na początku filtrowania mogą lecieć lekkie farfocle, ale to możesz zawrócić. Filtrator z oplotu to jeden z najlepszych wynalazków polskich piwowarów domowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Jak szybko filtrowac takim wężem? Też około 1l/min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 OK zrobiłem filtrator z oplotu. Skoro już wiem jak szybko mam filtrować tym sposobem:) Napiszcie tylko proszę, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi - czy jeżeli go położymy na dnie, a kranik jest wyżej, to wydaje się, że użyta/filtująca będzie tylko ta niewielka część długości węża (kilka cm) przy kraniku. W związku z tym czy nie powinien on być nieco podniesiony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Załóż sobie kolanko na kranik a do kolanka wężyk z oplotu. Wtedy bez problemu może sobie leżeć na dnie fermentora. Ja od razu zakupiłem wężyk z jedną końcówką w kształcie kolanka 90o. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Super pomysł. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 BPA zabutelkowane. Piankę zebrałem z góry i reszta do butelek. Teraz 3 tygodnie w 20°C potem 4 w piwnicy. Mam nadzieję, że tym razem się nagazuje:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 (edytowane) #3 Dry Stout (zestaw BA) - 30-10-2012 słód pale ale Weyermann 3,2kg płatki jęczmienne 0,5kg jęczmień palony 0,3kg słód karmelowy Carafa II 0,1kg chmiel goryczkowy Challenger (gr) 30g drożdże Safale S-04 11,5g Zacieranie w 12l: 67°C- 50' dodano słody ciemne 72°C - 10' mo Wysładzanie: 4+4+4+4=16l Brzeczka słodka: 27l - 10blg Chmielenie 60': 5' - 20g 40' - 10g Brzeczka chmielona: 25,5l - 10,5blg Wydajność - 68,57% Rehydrytacja drożdży - 25°C Zadanie kremu drożdżowego - 20°C Fermentacja: Burzliwa - 10dni - 20°C Cicha - 21dni - 20°C Butelkowanie: 3,25g glukozy/0,5l Filtrator z oplotu super:) Dlaczego takie małe blg brzeczki nastawnej mi wyszło? Edytowane 19 Grudnia 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Coś słabo gotowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się