Jump to content

Dodawanie cukru/glukozy


Recommended Posts

jak sypiesz cukier/glukozę bezpośrednio do butelek to po zakapslowaniu robię małe trzepanko butelką oczywiście ;)

 

jak dodajesz dodatkowo np. ksylitolu to trzeba się bardziej postarać bo gorzej się rozpuszcza

Link to comment
Share on other sites

Tylko pamiętaj, żeby najpierw wsypać cukier do butelki a później piwo. Pierwsze piwo zrobiłem odwrotnie i się mocno pieniło przez co miałem mało czasu na zakapslowanie. Z moich obserwacji wystarczy 2 razy odwrócić butelkę i się ładnie rozpuszcza cukier. Obecnie stosuję metodę strzykawkową - w ten sposób mogę dodać dokładnie tyle cukru ile chcę do butelki i wiadome, że się super rozpuści w piwie.

Link to comment
Share on other sites

Stosuję miarki, cukru dodaję nimi do piwa w butelkach. Jeśli potrzebuję piwa bez konieczności cichej albo na wysokim relatywnie blg, to daję o stopień mniej, czyli na 500ml daję tyle cukru, co na 330ml. Nic nie mieszam, odstawiam, i tak się wytrzęsie przy znoszeniu do piwnicy.

Link to comment
Share on other sites

Nie mam dużego doświadczenia, ale mogę napisać, że przez pięć warek sypałem do butelek, Najpierw łyżeczką, następnie 'profesjonalną' miarką. Chyba z dwa razy po zakapslowaniu odwracałem butelki, żeby się przemieszały - raczej bez sensu, w tych co nie mieszałem, tak samo się cukier rozpuścił. Teraz, mając elektroniczną wagę i odmierzam całość, rozrabiam z wodą i wlewam. Myślę, że zajmuje to dużo mniej czasu i mam pewność, że wszędzie jest tyle samo cukru (nie zawsze się tyle samo nabrało ta miarką).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Doczytaj było to wałkowane na forum :) bierzesz drugi fermentator z kranikiem odkażony i do niego wlewasz rozrobiony cukier z wodą, następnie dekantujesz piwo do tego fermentatora po zakończonej fermentacji i zlewasz do butelek. Osad i drożdże zostają ci w fermentatorze gdzie było fermentowane.

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Doczytaj było to wałkowane na forum :) bierzesz drugi fermentator z kranikiem odkażony i do niego wlewasz rozrobiony cukier z wodą, następnie dekantujesz piwo do tego fermentatora po zakończonej fermentacji i zlewasz do butelek. Osad i drożdże zostają ci w fermentatorze gdzie było fermentowane.

 

Taa wiedziałem, że się tak robi.. tylko chciałem się dowiedzieć jak robi BeerGrill. W ten sposób niestety dodatkowo napowietrzasz piwo - wole lać prosto z fermentatora, no i oczywiście wygodniej + mniejsze prawdopodobieństwo infekcji. Myślałem że może jest inny sposób ale odmierzanie strzykawką do butelek też mnie nie urządza.

 

Myślałem o dozowniku do syropów - taka pompka. Zrobić syrop z cukru o znanej gęstości, odmierzyć ilość syropu przepompowanego przy jednym naciśnięciu dozownika.. może być łatwo prosto i przyjemnie :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.