Romanos_P Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na pytanie: Czy cukier/syrop glukozowy - podawane do butelek trzeba wymieszać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkulos Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 jak sypiesz cukier/glukozę bezpośrednio do butelek to po zakapslowaniu robię małe trzepanko butelką oczywiście jak dodajesz dodatkowo np. ksylitolu to trzeba się bardziej postarać bo gorzej się rozpuszcza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romanos_P Posted November 1, 2012 Author Share Posted November 1, 2012 Ale sprawdzasz, aż się całkiem cukier rozpuści? No po trzepanku glukoza się wymiesza ładnie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Nic nie mieszam, samo się rozpuści. Zostaw w spokoju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Tylko pamiętaj, żeby najpierw wsypać cukier do butelki a później piwo. Pierwsze piwo zrobiłem odwrotnie i się mocno pieniło przez co miałem mało czasu na zakapslowanie. Z moich obserwacji wystarczy 2 razy odwrócić butelkę i się ładnie rozpuszcza cukier. Obecnie stosuję metodę strzykawkową - w ten sposób mogę dodać dokładnie tyle cukru ile chcę do butelki i wiadome, że się super rozpuści w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Stosuję miarki, cukru dodaję nimi do piwa w butelkach. Jeśli potrzebuję piwa bez konieczności cichej albo na wysokim relatywnie blg, to daję o stopień mniej, czyli na 500ml daję tyle cukru, co na 330ml. Nic nie mieszam, odstawiam, i tak się wytrzęsie przy znoszeniu do piwnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerGrill Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Nie mam dużego doświadczenia, ale mogę napisać, że przez pięć warek sypałem do butelek, Najpierw łyżeczką, następnie 'profesjonalną' miarką. Chyba z dwa razy po zakapslowaniu odwracałem butelki, żeby się przemieszały - raczej bez sensu, w tych co nie mieszałem, tak samo się cukier rozpuścił. Teraz, mając elektroniczną wagę i odmierzam całość, rozrabiam z wodą i wlewam. Myślę, że zajmuje to dużo mniej czasu i mam pewność, że wszędzie jest tyle samo cukru (nie zawsze się tyle samo nabrało ta miarką). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Teraz, mając elektroniczną wagę i odmierzam całość, rozrabiam z wodą i wlewam. Wlewasz roztwór do fermentatora gdzie zakończyła się burzliwa? Mieszasz? Co z osadem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 (edited) Doczytaj było to wałkowane na forum bierzesz drugi fermentator z kranikiem odkażony i do niego wlewasz rozrobiony cukier z wodą, następnie dekantujesz piwo do tego fermentatora po zakończonej fermentacji i zlewasz do butelek. Osad i drożdże zostają ci w fermentatorze gdzie było fermentowane. Edited November 12, 2012 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Doczytaj było to wałkowane na forum bierzesz drugi fermentator z kranikiem odkażony i do niego wlewasz rozrobiony cukier z wodą, następnie dekantujesz piwo do tego fermentatora po zakończonej fermentacji i zlewasz do butelek. Osad i drożdże zostają ci w fermentatorze gdzie było fermentowane. Taa wiedziałem, że się tak robi.. tylko chciałem się dowiedzieć jak robi BeerGrill. W ten sposób niestety dodatkowo napowietrzasz piwo - wole lać prosto z fermentatora, no i oczywiście wygodniej + mniejsze prawdopodobieństwo infekcji. Myślałem że może jest inny sposób ale odmierzanie strzykawką do butelek też mnie nie urządza. Myślałem o dozowniku do syropów - taka pompka. Zrobić syrop z cukru o znanej gęstości, odmierzyć ilość syropu przepompowanego przy jednym naciśnięciu dozownika.. może być łatwo prosto i przyjemnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts