Romanos_P Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na pytanie: Czy cukier/syrop glukozowy - podawane do butelek trzeba wymieszać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 jak sypiesz cukier/glukozę bezpośrednio do butelek to po zakapslowaniu robię małe trzepanko butelką oczywiście jak dodajesz dodatkowo np. ksylitolu to trzeba się bardziej postarać bo gorzej się rozpuszcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Ale sprawdzasz, aż się całkiem cukier rozpuści? No po trzepanku glukoza się wymiesza ładnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Nic nie mieszam, samo się rozpuści. Zostaw w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Tylko pamiętaj, żeby najpierw wsypać cukier do butelki a później piwo. Pierwsze piwo zrobiłem odwrotnie i się mocno pieniło przez co miałem mało czasu na zakapslowanie. Z moich obserwacji wystarczy 2 razy odwrócić butelkę i się ładnie rozpuszcza cukier. Obecnie stosuję metodę strzykawkową - w ten sposób mogę dodać dokładnie tyle cukru ile chcę do butelki i wiadome, że się super rozpuści w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Stosuję miarki, cukru dodaję nimi do piwa w butelkach. Jeśli potrzebuję piwa bez konieczności cichej albo na wysokim relatywnie blg, to daję o stopień mniej, czyli na 500ml daję tyle cukru, co na 330ml. Nic nie mieszam, odstawiam, i tak się wytrzęsie przy znoszeniu do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Nie mam dużego doświadczenia, ale mogę napisać, że przez pięć warek sypałem do butelek, Najpierw łyżeczką, następnie 'profesjonalną' miarką. Chyba z dwa razy po zakapslowaniu odwracałem butelki, żeby się przemieszały - raczej bez sensu, w tych co nie mieszałem, tak samo się cukier rozpuścił. Teraz, mając elektroniczną wagę i odmierzam całość, rozrabiam z wodą i wlewam. Myślę, że zajmuje to dużo mniej czasu i mam pewność, że wszędzie jest tyle samo cukru (nie zawsze się tyle samo nabrało ta miarką). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Teraz, mając elektroniczną wagę i odmierzam całość, rozrabiam z wodą i wlewam. Wlewasz roztwór do fermentatora gdzie zakończyła się burzliwa? Mieszasz? Co z osadem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Doczytaj było to wałkowane na forum bierzesz drugi fermentator z kranikiem odkażony i do niego wlewasz rozrobiony cukier z wodą, następnie dekantujesz piwo do tego fermentatora po zakończonej fermentacji i zlewasz do butelek. Osad i drożdże zostają ci w fermentatorze gdzie było fermentowane. Edytowane 12 Listopada 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Doczytaj było to wałkowane na forum bierzesz drugi fermentator z kranikiem odkażony i do niego wlewasz rozrobiony cukier z wodą, następnie dekantujesz piwo do tego fermentatora po zakończonej fermentacji i zlewasz do butelek. Osad i drożdże zostają ci w fermentatorze gdzie było fermentowane. Taa wiedziałem, że się tak robi.. tylko chciałem się dowiedzieć jak robi BeerGrill. W ten sposób niestety dodatkowo napowietrzasz piwo - wole lać prosto z fermentatora, no i oczywiście wygodniej + mniejsze prawdopodobieństwo infekcji. Myślałem że może jest inny sposób ale odmierzanie strzykawką do butelek też mnie nie urządza. Myślałem o dozowniku do syropów - taka pompka. Zrobić syrop z cukru o znanej gęstości, odmierzyć ilość syropu przepompowanego przy jednym naciśnięciu dozownika.. może być łatwo prosto i przyjemnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi