Jump to content

W końcu z Wami :)

MarYOUsz

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Wasze forum śledzę juz od dłuższego czasu i jestem pod wrażeniem zebranej wiedzy - gratuluję!

Moje początki ograniczą się z pewnością do czytania, bo do etapu na którym pojawią sie wątpliwości nie opisane na forum jeszcze dłuuuga droga...

Pierwsze naprawdę dobre piwo poznałem na leśnickich festiwalach we Wrocławiu, potem brewkity Coopersa a co dalej zobaczymy. Robieniem piwa zaraziłem juz kilka osób, które też eksperymentują z puchą ale oczywiście planujemy dalszą ewolucję :D

• 2 months later...

No właśnie ostatnia niestety odana nie była :( Ostatnia warka z zacierania, njaprostszy przepis na ALE - po pierwszej fermentacji i spadku blg do poziomu poniżej 2 zlałem piwko do standardowego plastykowego fermentatora na cichą (zapach i smak obiecujący) i po półtora tyg. zabieram się za butelkowanie a tu.... słabiutkie, cienkie, jakby lekko zwietrzałe :( Powód to pewnie skrajna nieszczelność fermentatora, różnice temperatur w pomieszczeniu dzień/noc i brak mojej opieku (byłem poza domem i nie obserwowałem co się dzieje. Ale nie zrażam się, przy kolejnym będzie mniej błędów :)

Racja - trochę poleżało i jest już lepsze - da się to wypić z większym smakiem niż koncernowe, więc jest :okey:

pierwsze zaopatrzenie 35kg słodu przyjechało autem, ale jak się ociepli, to...kto wie ;)