kopyr Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Z tego co widzę chyba nie ma sensu kontynuować prac w takiej czy innej formie gdyż wszyscy są na nie. Ja bym powiedział, ze nie ma sensu kontynuować prac w takiej formie. Natomiast pomysł sam w sobie jest ciekawy. Koncepcja bardziej otwarta, w stylu wiki, pozwoliłaby się włączyć w to większej liczbie ludzi. To też by była jakaś wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Czemu ten słownik ma służyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Do jacer Jak zwykle jednemu, poszerzaniu wiedzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Do jacerJak zwykle jednemu, poszerzaniu wiedzy... Tym słownikiem otwieramy oczy niedowiarkom, zobaczcie to jest nasze i nie jest to ostanie słowo. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Pfffffff no coś w ten deseń Obśmiałem się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 do hasła Butronizacja: przepis na burtonizację wody w.g. Ray Daniels (na 20L) 10g gipsu 2-3g soli Epsom (siarczan magnezu) szczypta soli kuchennej niejodowanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Z tego co widzę chyba nie ma sensu kontynuować prac w takiej czy innej formie gdyż wszyscy są na nie. Ja bym powiedział' date=' ze nie ma sensu kontynuować prac w [b']takiej[/b] formie. Natomiast pomysł sam w sobie jest ciekawy. Koncepcja bardziej otwarta, w stylu wiki, pozwoliłaby się włączyć w to większej liczbie ludzi. To też by była jakaś wartość. IMHO wiki to jedyna sensowna opcja, oczywiście moderowane przez osoby, które podjęły się opieki nad słownikiem. Ogólnie wiki mogłoby mieć szersze zastosowanie, np. można by też tam umieszczać how-to czy poradniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Po przeczytaniu wszystkich komentarzy skłaniam się do dwóch opcji, albo opcja Frankkka czyli czysto techniczno-praktyczny słownik,albo wiki kopyra. Mam nadzieje,że wkrótce uda się wszystko zmienić i wstawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Po przeczytaniu wszystkich komentarzy skłaniam się do dwóch opcji, albo opcja Frankkka czyli czysto techniczno-praktyczny słownik,albo wiki kopyra. Mam nadzieje,że wkrótce uda się wszystko zmienić i wstawić. Wikipedia ma dość szerokie zastosowanie, i skłaniam się na razie ku temu. Pobawię się dwa trzy dni, oddam wersję testową do oceny i podyskutujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Dobrze,świetnie,czekam na info,ale trzeba jeszcze zapytac dori o zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Ja mogę pomóc jeśli chodzi o opracowywanie definicji , ale jeśli chodzi o samą formę to nie mam zdania, dostosuję się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) Uważam, że bardziej celowym byłoby zebranie i pogrupowanie konkretnych artykułów nt. piwowarstwa. Coś a'la dział na browar.biz, ale tam niewiele się dzieje. Taki dział byłby bardziej przydatny no i przyszłościowy Jeśli będzie potrzeba, to mogę pomóc. Nie ma się co obrażać na to, że większości Wasz pomysł się nie podoba Edytowane 27 Stycznia 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Choć mówię zawsze za siebie, to w tym przypadku mogę rzec, że na pewno nikt się nie obraża Chodzi przecież o to, aby wybrać najlepszą koncepcję i rozwiązanie. Powiem więcej - fajnie, że wiele osób zabrało głos. Wiem w którym kierunku powinniśmy działać. Tak więc, jak to już kiedyś powiedział Gospodarz Domu Stanisław Anioł "Proszę państwa! Otóż, chóru nie będzie, będzie balet" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) Nikt u się nie obraża, nie wiem skąd te spostrzeżenia,natomiast akurat porównanie do browaru.biz nie jest chyba najbardziej szczęśliwym pod jakimkolwiek względem. A jak bedzie wyglądał "chór" (edit) czas pokaże. Edytowane 27 Stycznia 2009 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Tak więc, jak to już kiedyś powiedział Gospodarz Domu Stanisław Anioł "Proszę państwa! Otóż, chóru nie będzie, będzie balet" Wychodząc naprzeciw wierności naszemu dziedzictwu narodowemu zwrócę tylko uwagę, że słowa towarzysza Anioła brzmiały Nie będzie kabaretu, będzie chór. No! Ad rem zaś, to cieszę się, że spodobał się pomysł wiki. Jak już pisałem sam się w tym zbytnio nie wyznaję, ale myślę, że jest to najbardziej przyszłościowe rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Jako ostatnia ze sprawców zamieszania oświadczam, że obrażona nie jestem Uważam tak jak Darko, że celowym byłoby stworzenie bazy artykułów o piwowarstwie. Na początek dobrze byłoby stworzyć listę artykułów do przygotowania, a później znaleźć chętnych którzy by się tym zajęli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Siedzę sobie i czytam i w końcu napiszę, może nie do końca w temacie słownika, ale jeszcze raz o tym co najbardziej mnie gryzie. Chcę napisać coś na kształt kompendium wiedzy piwowarskiej dla osób pragnących zacząć warzyć. Jeśli ktoś już zrobił pierwsze kroki w tej dziedzinie to na 95% z rozwojem własnej kariery piwowarskiej sobie poradzi czytając forum, artykuły itp. Chodzi mi o to żeby ktoś kto usłyszał że można warzyć piwo w domu po przeczytaniu artykułu stwierdzi że "chcę spróbować" i nie martwić się jak to się dzieje że np. piwo w butelce będzie nagazowane, co dla mnie było muszę przyznać zagadką przed przeczytaniem wielu postów. Celem jaki sobie stawiam jest szerzenie piwowarstwa domowego (zaraza musi się rozszerzać ) , a nie przekazywanie kompletnie fachowych informacji ludziom nie mających o nich pojęcia. Sam jestem kompletnym amatorem i mało doświadczonym piwowarem. Chcę Chcę Chcę by jak największą ilość ludzi zmotywować do ruszenia dupy i sprawdzenia się w robieniu sobie dobrze, czyli piwa. Próbkę tego co sobie wyobrażam o "kompendium" napisałem http://www.piwo.org/forum/p6459-17-09-2008-22-23-40.html#p6459 , a chciałbym żeby okrasić artykuł fotkami, filmikami ( a przynajmniej linkami) maksymalnie przybliżającymi krok po kroku to co należy wykonać by napić się własnego nektaru bogów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi