chomiczon Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Cześć. Przymierzam się do uwarzenia Milk Stout ale zastanawiam mnie pomiar Blg po chmieleniu i dodaniu laktozy. Czy przy 20l litrach chłodzonej brzeczki z dodaną laktozą w ilości 500g bardzo wzrośnie Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Po pierwsze: http://www.wiki.piwo.org/Laktoza Po drugie: http://www.piwo.org/topic/7889-laktoza/page__hl__laktoza http://www.piwo.org/topic/6273-milk-stout-pytanie/page__hl__laktoza#entry137456 Po trzecie: Ostatnio jak sprawdzałem Pan Wyszukiwarka nie ugryzł mnie, ale chyba niektórych bije i gryzie regularnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 OK, biczuję się za lenistwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 (edytowane) Do biczowania proponuje użyć brzozowej witki, przypada przy okazji gdy rurka nie bulka Edytowane 29 Listopada 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Problem w tym, że u mnie bulka i nie miałem powodów do biczowania. Teraz mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Jezuuuusie dobrze że skorzystałem z wyszukiwarki też chodziło mi po głowie to pytanie. Zwłaszcza blg po zakończeniu fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) A ja zachodzę w głowę co z moim sweet / milk stoutem nie tak Zamówiłem z zestawu na 14 blg, wyszło 17. Miałem 500g laktozy. Myślałem, że bardziej podnosi poziom, a tu tylko o 1,4 blg. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez karawela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 A ja zachodzę w głowę co z moim sweet / milk stoutem nie tak Zamówiłem z zestawu na 14 blg, wyszło 17. Miałem 500g laktozy. Myślałem, że bardziej podnosi poziom, a tu tylko o 1,4 blg. mam to samo. Właśnie mam na burzliwej sweet stouta miało wyjść 14Blg a miałem coś koło 17. Zastanawiałem się czy nie przesadziłem z wysładzaniem. Dolałem trochę wody żeby wyszło 15 i zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 dobrze zrozumiałem, że dolałeś podczas burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Nie na burzliwej tylko po wysładzaniu Edytowane 9 Stycznia 2013 przez 5k18a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) U mnie za to sporo podbiło ekstrakt! Przed gotowaniem miałem 24L 13Blg, a po gotowaniu i dodaniu 750g laktozy zostało 20L 18,5Blg. W rezultacie rozcieńczyłem do 22,5L 16,5Blg. Po 7 dniach test FFT pokazał 7,5Blg.Po 10dniach zlałem na cichą i mam nadzieję, że te 7-7,5Blg nie oznacza granatów w przyszłości. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C. Jak to robiłeś 3 tygodnie burzliwej ? Po prostu zostawiłeś w tym samym fermentatorze na cichą. Czyli miałeś coś około tygodnia burzliwej i 2 tygodnie cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C. Jak to robiłeś 3 tygodnie burzliwej ? Po prostu zostawiłeś w tym samym fermentatorze na cichą. Czyli miałeś coś około tygodnia burzliwej i 2 tygodnie cichej. Może się źle wypowiedziałem więc doprecyzuję. Nie stosowałem cichej, cała fermentacja odbywała się w jednym wiadrze przez 3 tygodnie, później dekantacja do wiadra z kranem i rozlew. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez chomiczon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się