WiHuRa Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Relacja z pokazu warzenia piwa w ramach spotkania po tytułem „Piwo naszym dziedzictwem kulinarnym”. Pokaz odbył się 27 listopada w Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Informacji Turystycznej „Spichlerz” w Tyczynie. CDKIiT w ramach środków pozyskanych z Unii Europejskiej wyremontowało bardzo ładny, stary, zabytkowy spichlerz, wchodzącego w skład zespołu pałacowo-parkowego w Tyczynie. Przy okazji spotkania nie omieszkałem zwiedzić cały budynek i byłem na prawdę pod wielkim wrażeniem jego nowej odsłony. Tak, z zewnątrz, wyglądał spichlerz wcześniej: A tak dziś: W „Spichlerzu” odbywa się sporo wydarzeń kulturalnych krzewiących lokalną historię, miejsce to pełni również funkcję muzeum oraz galerii, prezentowana jest stała ekspozycja historyczna i etnograficzna. Będąc przejazdem w okolicy polecam zwiedzić wystawę jak i cały zespół pałacowo-parkowy. Jest co oglądać. Pokaz poprowadzili członkowie PSPD Oddziału Karpackiego – Piotr Kowalski oraz Wojciech Szczepański. Pokaz miał spore powodzenie i wysoką frekwencję co była dla nas sporym zaskoczeniem. Przybyła ponad 30 osobowa grupa i to w bardzo różnym przedziale wiekowym, od dwudziesto do siedemdziesięciolatków, a prawie połowę stanowiły osoby płci żeńskiej. Grupa okazała się nie być wcale przypadkowa, było sporo pytań z sali, o historię, o szczegółowe aspekty warzenia piwa i jeszcze wiele innych pytań, których nie jesteśmy w stanie spamiętać. Dyskusja była bardzo „żywa”. Spotkaliśmy się z bardzo miłym przyjęciem, zarówno wśród pracowników CDKiIT, jak i wśród uczestników. Wśród gości była jedna lub dwie osoby, które przyznawały się do warzenia w przeszłości piwa w domu. Pozostali, w większości, zetknęli się z tym po raz pierwszy w życiu, nie kryjąc niekiedy sporego zdziwienia i zaskoczenia a zarazem podziwu. Nawarzyliśmy piwa w stylu American Pale Ale. Może nie do końca nawarzyliśmy ponieważ spotkanie trwało około 2,5 godziny czyli mniej więcej do zakończenia filtracji. W tym czasie goście mieli okazję poznać aromaty różnego rodzaju chmieli, skosztować słodów, zaznajomić się z praktyczną wiedzą na temat warzenia piwa w domu. W trakcie pokazu odbyła się również degustacja piw domowych. Piwa pochodziły z naszych browarów domowych czyli Tyczyńskiej Zagrody oraz Browaru Czarny Ryś. Wyroby spotkały się ze sporym uznaniem co bardzo nas ucieszyło. Uczestnicy spotkania wyrazili gorącą chęć spróbowania piwa, które pokazowo było warzone, istnieje zatem spore prawdopodobieństwo, że w przyszłości dojdzie do ponownego spotkania. Chmielenie oraz fermentacja pokazowego piwa odbędzie się już w zaciszu Tyczyńskiej Zagrody i mam nadzieję, że finalnie będzie to smaczne i aromatyczne piwo. Na koniec należą się podziękowania dla sklepu http://www.alepiwo.pl za dostarczenie surowców do warzenia piwa jak i udostępnienie próbek dla gości. Jeszcze kilka zdjęć z tego wydarzenia: Post został wypromowany jako artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 (edytowane) Wojtek i Piotrek fajny event. Gdzieś mi przemknęła informacja o tym, ale jakoś nie zakodowałem bo może bym dotarł. Gratki! Edytowane 29 Listopada 2012 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Chłopaki Gratuluje ! oby więcej - a na pewno się zjawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Dam znać wcześniej jak już będzie znana data "powtórki", temat wyszedł dość nagle stąd nie było czasu na rozgłos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Dam znać wcześniej jak już będzie znana data "powtórki", temat wyszedł dość nagle stąd nie było czasu na rozgłos A może by tak rozszerzyć działalność, że tak powiem terytorialnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Tzn. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Szczegóły jak się spotkamy, oki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Ok, można i rozszerzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Relacja i zdjęcie również na fb CDKiIT: https://www.facebook...87933114&type=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Można wykorzystać tekst na potrzeby wpisu na piwo.org ? (nie znam niestety autora osobiście) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Autor mówi, że można Edytowane 3 Grudnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) W dniu dzisiejszym odbędzie się druga edycja warsztatów w Tyczynie, w CDKiIT. Start o godzinie 18:00. Zapraszamy. Warsztaty poprowadzą członkowie PSPD oddziału Karpackiego. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Będę ze swoim piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Krótka notatka z wczorajszego pokazu. Tym razem grupa była trochę mniejsza ale były to głównie osoby, które już warzą piwo lub też rozważające rozpoczęcie warzenia. Pokaz trwał około 2 godziny, głównie opierał się na teorii, praktycznie pokazaliśmy tylko proces zacierania. Wsparcia merytorycznego udzielił nam skybert, przywiózł do degustacji również swoje wyroby, które jak zwykle były wysokiej jakości. Myslę, że z kilkoma uczestnikami pokazu jeszcze nie raz się spotkamy .. przy własnych piwach i nie tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się