marcin_l85 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Dzień dobry! Tak sobie czytam po kolei i nie daje mi spokoju po co kolega dezynfekuje aerometr? Przecież i tak próbkę z menzurki się wylewa/wypija? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 A bo można mierzyć blg bezpośrednio w fermentatorze, można go tam nawet zostawić na jakiś czas, moczyć spławik mogą nie tylko wędkarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Tak sobie czytam po kolei i nie daje mi spokoju po co kolega dezynfekuje aerometr? dlatego: A bo można mierzyć blg bezpośrednio w fermentatorze, można go tam nawet zostawić na jakiś czas, moczyć spławik mogą nie tylko wędkarze. Pobierając próbkę do menzurki należy zdezynfekować łychę którą pobierzemy piwo do pomiaru. Dlatego jest wygodniej aerometr zdezynfekować i po wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Marnotrawstwo. Golonka wyszła by świetna. "Wylać zawsze zdążysz" jak to ktoś pięknie ujął. Poważnie nadaje się to do przyżądzenia golonki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 No w zasadzie to raczej zależy od stylu piwa i stopnia infekcji. Z lekką infekcją / kwasem zawsze się do czegoś może nadać. Choćby do kiełbasek na grillu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Winger moje się nie nadawało do niczego Uwierz na słowo. Jutro zacieram drugą warkę reda. Mam nadzieję, że tym razem wszystko będzie z nim dobrze. Edytowane 7 Grudnia 2012 przez werek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 No w zasadzie to raczej zależy od stylu piwa i stopnia infekcji. Z lekką infekcją / kwasem zawsze się do czegoś może nadać. Choćby do kiełbasek na grillu. A z większym kwasem jako marynata do mięska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Jakie by nie było zawsze można z tych 25 litrów zrobić 5 czegoś co nie będzie miało w sobie ani infekcji, ani kwasu. Dlaczego zaraz wylewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 z tych 25 litrów zrobić 5 czegoś co nie będzie miało w sobie ani infekcji, Co masz na myśli? można było coś z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 No zagęścić i stworzyć wcale niezły tzw. bierbrand. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 niby jak miałbym pozbyć się tego kwasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nachteil Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Poprzez "rozdzielanie ciekłej mieszaniny wieloskładnikowej poprzez odparowanie, a następnie skroplenie jej składników" (; lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 a jak niby to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) A choćby tak: :smilies: [media] [/media] Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Po zakończonym procesie mamy ok. 50ml gotowego produktu z jednej butelki piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 to dobrze że wylałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Jakbyś miał gdzie dokonać tej cudownej przemiany, to byłby to na pewno ciekawy napój. W browarach restauracyjnych zagranicą do zestawu podstawowego piw tam warzonych, zawsze jest jeden albo dwa bierbrand'y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Jakbyś miał gdzie dokonać tej cudownej przemiany Otóż to, co prawda kwasu jeszcze nie miałem, ale zastanawiam się coraz częściej mad wyposażeniem się w aparaturę do tej jakże pięknej metamorfozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Początkowo efekt jest mało zadowalający, bo jest tego dość mało niż się można spodziewać i potrzebuje się ułożyć, ale potem nawet się nadaje. Bierbrand jest bardzo popularny w Alzacji, w Szwajcarii, w Czechach (bardzo ciekawe efekty dają pilsner'y), w Polsce się nie przyjmie, ale jest ciekawostką. Robiliśmy z piwa miodowego, z Kronenbourg'a i z Fischer'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) No ale do jakiejś nalewki na przykład? Nadaje się? Wszak, odpowiednio przygotowany, moc ma! Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Może posłużyć jako bardzo aromatyczna baza, bo co ciekawe, bierbrand jest bardzo aromatyczny, nalewki wiśniowe, porzeczkowe, dereniowe by były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 bierbrand jest bardzo aromatyczny, nalewki wiśniowe, porzeczkowe, dereniowe by były. i oto własnie dokładnie mi chodzi Dzięki wielkie Bogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Jak coś, to pisz na PW. W przeciwieństwie do innych, bierbrand wymaga pewnych zasad technologicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Bogi, powiedz jeszcze koledze ile z np. 25 litrów piwa typu IRA uzyska alkoholu. I ile go będzie kosztować sprzęt do destylacji. Bo na razie piszesz tu o jakichś rewelacjach, ale odpędzanie piwa o zawartości alkoholu powiedzmy 5% i przy solidnym cięciu przedgonów i pogonów jest bez sensu, nie jest ekonomicznie uzasadnione. Odkąd zająłem się piwem, nie robię destylatów, ale mam dobrą pamięć i niestety odpędzanie takich słabych nastawów jest stratą czasu. Chyba, że ktoś zainwestował w sprzęt 2-3 tysiące. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Fidel Gabe i lech.zywiec 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Bogi, powiedz jeszcze koledze ile z np. 25 litrów piwa typu IRA uzyska alkoholu. I ile go będzie kosztować sprzęt do destylacji. Bo na razie piszesz tu o jakichś rewelacjach, ale odpędzanie piwa o zawartości alkoholu powiedzmy 5% i przy solidnym cięciu przedgonów i pogonów jest bez sensu, nie jest ekonomicznie uzasadnione. Odkąd zająłem się piwem, nie robię destylatów, ale mam dobrą pamięć i niestety odpędzanie takich słabych nastawów jest stratą czasu. Chyba, że ktoś zainwestował w sprzęt 2-3 tysiące. To w prawdzie nie domnie pytanie ale od jakiegoś czasu psocę co nieco ( dla tych co odwiedzają fora dla destylatorów to pojęcie powinno być jasne :-) ) Ale generalizując: NIE O EKONOMIĘ TU CHODZI !!! Masz rację że maszyna za 2-3 KPLN jest droga ale oddestyluje Ci nawet płyn do spryskiwaczy na całkiem fajnym poziomie. Z mojej wiedzy jednak smakówki - a do tych bym zaliczył bierbrand odpędza się raczej na tanich potstilach. Gonienie piwa po kolumnach rektyfikacyjnych spowoduje otrzymanie 95%-97% destylatu bez zapachu i smaku a to nie jest porządany efekt ( chyba ). Wykorzystanie bylejakiego piwa na bierbrand jest fajowym pomysłem, nie jestem tylko pewien czy z kwachem ten numer się uda. Założyć tu jednak trzeba że mamy dostęp do aparatury a nie kupujemy jej na tę okoliczność, choć kupno aparatury otwiera nas na nowe doznania ;-) Edytowane 13 Stycznia 2013 przez MACIEJGACKOWSKI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się