LukasB Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Witam. Wczoraj butelkowałem swoje Belgian Pale Ale, podczas dezynfekcji butelek, złotych kapsli i rurek zauważyłem dziwną rzecz. Woda zabarwiła się na złoto. Jako, że kapsle są tego koloru, napewno one są głównym powodem tego incydentu. Dezynfekowałem w pirosiarczynie sodu, w 4 litrach roztworu kapsle itd leżały sobie przez ok 2 godziny. Czy metal, z którego wykonane są kapsle może jakoś reagować z piro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 mi te zlote kapsle kiedys zardzewialy i byly do wyrzucenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Wszystkie kapsle rdzewieją jak się nie umie z nimi obchodzić. Kapsle najlepiej dezynfekować wrzątkiem, bo silne utleniacze wchodzą w reakcję ze zwykłą blachą i to mogło spowodować puszczenie koloru. Sam sobie sprawdzę czy np. nadwęglan sodu zrobi coś z kapslami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Tak szczerze to nie wiem kiedy i kto wpadł na dezynfekcję kapsli, jeśli przechowuje się je w szczelnym pojemniku nie trzeba takich zabiegów robić /przynajmniej ja od dawna tak postępuję/ , Wszelka chemia powoduje że kapsle później rdzewieją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Kiedyś kapsle też traktowałem wrzątkiem. Ale już od dawna ( tak jak pisze josefik) z woreczka na buteleczkę i pod kapslownicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Oczywiście ma prawo barwić. Budowa kapsla jest bardzo prosta i używanie na nich chemii, czy innych środków inwazyjnych skracają ich życie. To co Ci się zabarwiło to po prostu lakier. Każdy kapsel zbudowany jest tak, że z blachy stalowej (i w zależności kto produkuje dla kogo, jest ona albo miękka, albo twarda - czyli grubsza. I żadne nie są lepsze czy gorsze, wbrew temu co się często spotyka na forum) wycina się wykrojnikiem daną formę, którą pokrywa się lakierem, np złotym, srebrnym etc. a na to lakier zabezpieczający bezbarwny (chyba nawet kilka warstw, ale nie jestem pewien). Ten kolorowy łatwo uszkodzić, więc nie ma sensu pozbywać się chemią warstwy zabezpieczającej, bo powoduje to takie problemy jak napisał kolega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 W sumie zawsze dezynfekowałem wrzątkiem, nie wiem co mnie wczoraj podkusiło aby zrobic to piro. Lekko kolor puściły ale ważne że zdezynfekowane. Josephik to mówisz, że nie dezynfekujesz kapsli? Prosto z szczelnego woreczka bierzesz i już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 W takim razie kończę w zdezynfekcją kapsli. A jak radzicie? Odkapslować piwko i zakapslować jeszce raz już kapslami z woreczka czy zostawić? Nie chciałbym rdzy na kapslach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Ja kapsle zalewam wrzątkiem ,po napełnieniu butelki zraszaczem "psik" piro na szyjkę ,tam gdzie styka się z kapslem.Raz miałem złote kapsle i one miały ślady rdzy od spodu-pewnie przez piro,teraz mam białe i z nimi nie mam takiego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zostaw piwko jak jest najwyżej będziesz miał metaliczny posmak w piwie, ale jak nie było widać rdzy to raczej nie. Ja już od kilkunastu warek robię tak jak Jozefik, nie ma sensu dezynfekować kapsli jeżeli są one w szczelnym opakowaniu ewentualnie na 5 minut przed kapslowaniem gorącą wodą, ale to jak paczka była otwarta długo lub kapsle wysypały mi się na podłogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Lakier nie rozpuści się w wodzie.. to rdza. Też tak miałem ale się za bardzo tym nie przejąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Mnie zawsze kapsle rdzewiały od zewnątrz, ale to dlatego że często psikam piro już na ustawione w skrzynkach zamknięte butelki z piwem - skutecznie zapobiega to składaniu jaj i zimowaniu much czy innego robactwa w okolicach skrzynek czy na butelek. No i dość skutecznie też zapobiega rozwojowi grzyba na ścianach czy podłodze piwnicy. Rdza na zewnątrz kapsla nijak nie wpływa nasmak piwa, tylko co najwyżej trzeba przetrzeć szyjkę przed nalaniem go - rdza często zostaje na brzegu szyjki butelki, tam gdzie stykała się ona z kapslem. Swoją drogą, kapsle mają w środku taką miękką uszczelkę - póki ona się w miarę dobrze trzyma, nic piwu w środku nie może zaszkodzić (prócz niedociśnięcia kapsla, naturalnie) rpaloha 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zostawiam buteleczki w spokoju, niech piwko spokojnie dojrzewa. Dzięki wielkie za wsparcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi