lolo Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 W planach mam zrobienie w niedzielę Polskiego jasnego górniaka. sład: Słód Pilzneński 3,8kg Słód Karmelowy jasny 0,2kg Chmiel Marynka szyszka Chmiel Lubelski szyszka Mam dodatkowo marynkę w granulacie. Można ją jakoś korzystnie wykorzystać? planuję 20l piwa, drożdże s-33, fermentacja w temp. 15-16°C. burzliwa około 12 dni, cicha 7 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Nie podałeś żadnej wartości przy chmielach, więc ciężko Ci poradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Powinno wyjść dobre piwo, jak elroy napisał nie podałeś ilości chmielu. Ja bym tak w 30 IBU celował i sporo tego lublina na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 I nie S-33! Polskie piwo powinno być dość wytrawne, US-05 będą lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Marynka szyszka - 35g lubelski szyszka - 40g nie jestem pewny w 100 co do ilości chmieli,podam dokładnie później. mam tylko s-33 dlatego fermentacja będzie w 15°C Edytowane 19 Grudnia 2012 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 (edytowane) mam już dokładne ilości. marynka szyszka 25g, lubelki szyszka 40g, lomik granulat 50g, marynka granulat ok.20g Jakbyście mogli mi podpowiedzieć jak korzystnie mogę wykorzystać granulaty. Chce ktoś zakupić słody na grodziskie 8blg? drożdże jednak zostały mi 2xs33. US-05 dzisiaj wykorzystałem do PA. Edytowane 19 Grudnia 2012 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 To poczekaj kiedy Twoje PA skończy burzliwą i użyj tej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Nie wyrobię się w czasie. Chcę wyjechać na upragniony urlop dlatego chcę popełnić warkę w niedzielę. Nie mogę czekać do końca burzliwej PA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaniek Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Nie musisz czekać do końca, spokojnie zbierz trochę gęstwy w 3 dniu burzliwej, ja tak zbierałem nie raz i górniaki bez problemu startowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 panowie, nie dam rady. Będę warzył nie w tym samym miejscu. Nie będę miał możliwości pobrać gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 A jeżeli jesteśmy w temacie jasnych górniaków, to kto warzył według tej receptury? http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Dobre piwko wychodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Kultowa receptura Nie pytaj, gotuj wodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Hehe, spokojnie Na chwilę obecną mam zamówione słody na stouta, potem planuję pszeniczne, a dopiero potem to Ale dzięki za rekomendację, na pewno skorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 ponawiam pytanie, mogę dodać marynki więcej do chmielenia? czy lepiej przy tym zestawie nie kombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 mogę dodać marynki więcej do chmielenia? Wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 dobrego polaczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) nagazowanie polskiego ejla przepraszam za jakość nagrania [media] [/media] Edytowane 1 Lutego 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Jakość jest super, mógłbyś za to nagrać film trzymając od początku aparat w ludzkiej pozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 nagrać film trzymając od początku aparat w ludzkiej pozycji za to przepraszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Pewnie kufel był brudny http://blog.kopyra.com/index.php/2012/10/06/szklo-do-piwa-odcinek-3/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 perhi zobacz jeszcze raz i przysłuchaj się w 3:40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 I nie S-33! Polskie piwo powinno być dość wytrawne, US-05 będą lepsze. Kwestia smaku. Robiłem Polskie Ale na S-33, na US-05 i S-04. Każde z nich było inne, ale wszystkie bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Jak dla mnie S-33 dają smak oranżady... Odradzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Polskie Ale na S-33 u mnie: -odfermentowanie z 12 Blg do 2 Blg w 21 dni -idealnie krystaliczne po 23 dniach leżakowania w temp. 12°C -o ile mnie pamięć nie myli to całkiem fajne, zbite grudki na dnie fermentora po burzliwej -smak może odrobinę cytrusowy, ale głowy nie dam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 ja fermentowałem na s-33 w temp. 14-15°C; odfermentowanie 5 blg, ale zacieranie było 72°C na 40 min., 62°C 20 min. Diacetyl dosyć mocno był wyczuwalny ale drożdże dały sobie już radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się