BuDeX Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 (edytowane) 18.10.2013r. #75. Weizenbier/Hefeweizen. Śpiochniczne. Słód pilzneński 1,0 kg Słód pszeniczny 3,0 kg Słód zakwaszający 0,2 kg Zacieranie 44* - 120 min 52* - 10 min 62*- 15 min ----------------------- Dekokcja: 72* - 20 min 100* -15 min ---------------------- 68* - -------------------- Dekokcja: 72* - 15 min 100* - 15 min --------------------- 72*- 30 min 78* - Chmielenie: Chmiel Styrian Goldings , granulat, 30 g - 60 min Objętość brzeczki - 20l Zadane drożdżami Mauribrew Weiss (gęstwa) w temp. 19 stopni. OG = 12.0 FG = 3.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.8% Rozlane do butelek 29.10.2013r. Edytowane 5 Listopada 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) 20.10.2013r. #76. Imperial IPA. Schwung. Pale Ale - 5kg Wiedeński - 1,0 kg Pszeniczny - 1,0 kg Cara Ruby - 0,2 kg Crystal 160 - 0,2 kg Melanoidynowy - 0,25 kg Cukier biały - 0,2 kg Zacieranie: 66-690 - 90min 780 - Chmielenie: Centennial, granulat 20g - do zacieru Zeus, granulat, 15g - 60 min Experimental, szyszka, 15g - 30 min Amarillo, granulat 15g - 30 min Simcoe, granulat 15g - 30 min Mosaic, granulat 25g - 10 min Citra, granulat 25g - 5 min Amarillo, granulat 25g - 5 min Experimental, szyszka 25g - 5 min Zeus, granulat 15g - 5 min Apollo, granulat 15g - 5 min Sorachi Ace, granulat, 10g - 5 min Chmielenie na zimno: 7 dni Simcoe, granulat 50g Waimea, granulat 50g Mosaic, granulat, 50g Galaxy, granulat, 25g Objętość brzeczki - 19 l Zadane drożdżami US West Coast M44 Mangrove Jack's w temp. 20 stopni. OG = 19.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.5% Rozlane do butelek 08.11.2013r. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) 26.10.2013r. #77. Imperial IPA. Tarapaty! Pale Ale - 7kg Monachijski - 1,0 kg Pszeniczny - 1,0 kg Caramunich - 0,25 kg Melanoidynowy - 0,2 kg Cukier biały - 0,25 kg Zacieranie: 66-690 - 90min 780 - Chmielenie: Experimental, szyszka 30g - do zacieru Zeus, granulat 15g - do zacieru Galaxy, granulat, 10g - 60 min Nelson Sauvin, granulat, 15g - 30 min Motueka, granulat 15g - 30 min Simcoe, granulat 15g - 30 min Centennial, granulat 15g - 30 min Cascade, granulat 10g - 20 min Galaxy, granulat 20g - 10 min Motueka, granulat 25g - 5 min Nelosn Sauvin, granulat 25g - 5 min Falconer's Flight, granulat 20g - 3 min Amarillo, granulat, 20g - 2 min Simcoe, granulat, 20g - 2 min Galaxy, granulat, 15g - 1 min Chmielenie na zimno: 7 dni Simcoe, granulat 50g Waimea, granulat 50g Mosaic, granulat, 50g Galaxy, granulat, 25g Objętość brzeczki - 19 l Zadane drożdżami US-05 w temp. 20 stopni. OG = ??.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.5% Rozlane do butelek 09.11.2013r. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) 01.11.2013r. #78. Belgian Dubbel. Goat. Słód Pilznieński - 4,5 kg Płatki owsiane - 0,33 kg Słod Monachijski - 0,5 kg Słód Abbey - 0,2 kg Cukier kandyzowany, bursztyn - 0,5 kg Special B - 0,175 kg Caramunich typ II - 0,2 kg Aromatic malt - 0,120 kg Zacieranie: 62* - 30 min 72* - 40 min 78* - 10min Chmielenie: Marynka, granulat, 8g - 60 min Styrian Goldings, granulat, 25g - 60 min Objętość brzeczki - 22l Zadane drożdżami Ardennes (gęstwa) w temp. 22 stopni. OG = 16.0 FG = 3,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane do butelek: ?????????? Niestety coś się przyplątało przy przelewaniu, albo na cichej. Wyglądało jak tlenowiec. W smaku niezłe, ale smród taki, że jedyną opcją było wylanie w kanał. Szkoda. Bardzo szkoda. Edytowane 29 Listopada 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) 09.11.2013r. #79. AIPA. Allah AIPA. (Piwo warzone przy pomocy Speidel Braumeister) Pilzneński - 3,1kg Monachijski I - 1 kg Monachijski II - 0,6 kg Karmelowy 30 - 0,3 kg Pszeniczny jasny - 0,5 kg Cukier biały - 0,25kg Zacieranie: 66,5* - 75min 78* - 10 min Chmielenie: Experimental, szyszka 15g - 60min Galaxy, granulat, 7g - 60 min Centennial, granulat, 10g - 30 min Cascade, granulat 10g - 30 min Falconer's Flight, granulat 25g - 20 min Motueka, granulat 25g - 10 min Centennial, granulat 10g - 10 min Cascade, granulat 10g - 10 min Sorachi Ace, granulat 30g - 5 min Chmielenie na zimno: 5 dni Falconer's Flight, granulat 20g Mosaic, granulat 25g Galaxy, granulat, 15g Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami US West Coast M44 Mangrove Jack's (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 15.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7% Rozlane do butelek: 21.11.2013r. Edytowane 21 Listopada 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) 19.11.2013r. #80. American Amber Ale. Kundel. (Piwo warzone przy pomocy Speidel Braumeister) Pale Ale - 3,0kg Monachijski I - 0,5 kg Monachijski II - 0,5 kg Biscuit - 0,5 kg Pszeniczny jasny - 0,5 kg Cara ruby - 0,32 kg Crystal 160 - 0,2 kg Caramunich - 0,11 kg Melanoidynowy - 0,06 kg Zacieranie: 66,5* - 75min 78* - 10 min Chmielenie: Chinook, granulat, 10g - 60min Summer, granulat, 15g - 30 min Simcoe, granulat, 10g - 20 min Simcoe, granulat 10g - 7 min Citra, granulat 23g - 5 min Summer, granulat 10g - 3 min Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami US West Coast M44 Mangrove Jack's (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 14.0 FG = 3,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.0% Rozlane do butelek: 3.12.2013r. Edytowane 9 Lutego 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) 21.11.2013r. #81. Belgian IPA (Piwo warzone przy pomocy Speidel Braumeister) Pale Ale - 3,0kg Płatki owsiane - 0,8 kg Biscuit - 0,5 kg Pszeniczny jasny - 0,5 kg Pizneński - 0,3 kg Cara- pils - 0,23 kg Crystal 160 - 0,2 kg Cukier kandyzowany jasny - 0,5 kg Zacieranie: 66,5* - 75min 78* - 10 min Chmielenie: Chinook, granulat 15g - 60min Simcoe, granulat, 15g - 60 min Falconer's Flight, szyszka, 10g - 30 min Cascade, granulat 15g - 30 min Summer, granulat 15g - 30 min Mosaic, granulat 15g - 30 min Citra, granulat 30g - 10 min Chinook, granulat 10g - 5 min Mosaic, granulat 10g - 5 min Objętość brzeczki - 19l Zadane drożdżami Ardennes (gęstwa) w temp. 21 stopni. OG = 16.0 FG = 3,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.1% Rozlane do butelek: 13.12.2013r. Edytowane 31 Grudnia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) 14.12.2013r. #82. WAI - ZEN. Weizenbier/Hefeweizen. Słód pilzneński 3,0 kg Słód pszeniczny 1,2 kg Zacieranie 44* - 90 min 62*-30 min 72*- 45 min 78* - Chmielenie: Chmiel Magnum, szyszka, 10 g - 60 min Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami MJ Bavarian Wheat M20 w temp. 21 stopni. OG = 12.0 FG = 4.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,5% Rozlane do butelek 30.12.2013r. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) 16.12.2013r. #83. Przebijśnieg! Marcowe Słód pilzneński 3,5 kg Słód monachijski typ II - 0,5 kg Słód wiedeński - 0,5 kg Słód karmelowy jasny 140 EBC - 0,25 kg Słód Crystal 160 - 0,12kg Zacieranie 52*- 10 min 62* - 40 min 72* - 30 min 78* - Chmielenie: Chmiel Marynka, granulat 25 g - 60 min Chmiel Spalt Spalter, granulat, 15 g - 10 min Objętość brzeczki - 19 l Zadane drożdżami Saflager W 34/70 w temp. 14 stopni. Fermentacja burzliwa - od 09.01 Fermentacja cicha - do 20.01 OG = 13.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4% Rozlane do butelek 20.01.2014 Edytowane 20 Stycznia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) 18.12.2013r. #84. Red Ale. Karczoch. Słód pale ale - 3,5 kg Słód wiedeński - 0,5 kg Słód Abbey - 0,25 kg Słód Aroma - 0,25 kg Słód pszeniczny - 0,25 kg Słód Carahell - 0,2 kg Słód Special B - 0,1 kg Słód Special Roast - 0,1 kg Słód pszeniczny czekoladowy 120 EBC - 0,05 kg Palone ziarno jęczmienia - 0,025 kg Zacieranie 52*- 10 min 62* - 40 min 72* - 30 min 78* - Chmielenie: Chmiel Magnum, szyszka 13 g - 60 min Chmiel Styrian Goldings, granulat, 25 g - 10 min Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami MJ British Ale M07 w temp. 19 stopni. Fermentacja burzliwa - ?? dni Fermentacja cicha - ?? dni OG = 13.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.5% Rozlane do butelek 07.01.2014r. Edytowane 9 Lutego 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) 21.12.2013r. #85. Belgian Dubbel. Goat. Słód Pilznieński - 5,0 kg Słod Monachijski II - 0,5 kg Słód Abbey - 0,3 kg Cukier kandyzowany, biały - 0,5 kg Special B - 0,2 kg Caramunich typ II - 0,3 kg Cara Belge - 0,3 kg Zacieranie: 62* - 30 min 72* - 40 min 78* - 10min Chmielenie: Styrian Goldings, granulat, 53g - 60 min Objętość brzeczki - 20l Zadane drożdżami Klasztorna Medytacja w temp. 21 stopni. OG = 17.0 FG = 3,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.3% Fermentacja cicha od 09.01 Rozlane do butelek: 18.01.2014 Edytowane 22 Stycznia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) 28.12.2013r. #86. Brown Porter. Koszmar Daltonisty. Słód pale ale - 3,5 kg Płatki jęczmienne - 0,4 kg Słód Brown - 0,35 kg Słód Caramunich II - 0,2 kg Słód Caramunich III - 0,2 kg Słód Pszeniczny czekoladowy - 0,15 kg Słód Pszeniczny karmelowy - 0,15 kg Słód Special Roast - 0,1 kg Cukier biały - 0,2 kg Zacieranie 66*-67* - 80 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Magnum, szyszka 15 g - 60 min Chmiel Fuggles, granulat, 30 g - 10 min Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 18 stopni. Fermentacja burzliwa - 13 dni Fermentacja cicha - 10 dni OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0% Rozlane do butelek 21.01.2014 Edytowane 20 Stycznia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Widzę że moje szanse w Karpackim maleją z każdym dniem. Co jeden porter to ciekawszy. Pociesza mnie tylko, że będą jeszcze nie ułożone, a mój 10-miesięczny już tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Widzę że moje szanse w Karpackim maleją z każdym dniem. Co jeden porter to ciekawszy. Pociesza mnie tylko, że będą jeszcze nie ułożone, a mój 10-miesięczny już tak. Czy maleją? Tego bym nie był taki pewien (przynajmniej z mojej strony zagrożenie może nie nadejść Ostatnio mimo wzmożonego reżimu sanitarnego, nie wiadomo jakich cudów każda warka konczy się zakażeniem i nie mam pomysłu co z tym zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) 17.01.2014r. #87. Milk Stout. Słód pale ale - 3,0 kg Słód wiedeński - 0,5 kg Płatki pszenne - 0,4 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Słód Brown - 0,25 kg Słód Caramunich II - 0,1 kg Karmelowy jasny Strzegom 100-180 EBC Słód Pszeniczny czekoladowy - 0,15 kg Słód Black of Black 500 EBC - 0,15 kg Ziarno palonego jęczmienia - 0,05kg Słód czekoladowy 1200 EBC - 0,1 kg Zacieranie 66*-67* - 90 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Marynka, granulat, 25g - 60min Dodatki: Laska wanilii - 8min Laktoza - 600g - 8 min Lukrecja - 15g - 8 min Lukrecja - 15g - 3 min Laska wanilii na 7 dni. Objętość brzeczki - 21l Zadane drożdżami MJ British Ale 07 w temp. 20 stopni. Fermentacja burzliwa - 21 dni OG = 15.0 FG = 6.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0% Rozlane do butelek 4.02.2014r. Edytowane 27 Lutego 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) 18.01.2014r. #88. Dunkelweizen. Budyń. Słód monachijski I 1,5 kg Słód pszeniczny 3,0 kg Karmelowy Strzegom 140 EBC - 200g Karmelowy ciemny 600 EBC - 100g Blackprinz 950 EBC - 100g Zacieranie 44* - 90 min 62*-40 min 72*- 45 min 78* - Chmielenie: Chmiel Spalt Select, szyszka, 20 g - 60 min Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami MJ Bavarian Wheat M20 (gęstwa) w temp. 21 stopni. OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0% Rozlane do butelek 29.01.2014 Edytowane 12 Marca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) 18.01.2014r. #89. Smoked Witbier. Cherry Lady. Słód pilzneński - 2,0 kg Płatki pszenne - 0,4 kg Płatki owsiane - 0,5 kg Słód wędzony cherry - 0,4 kg Słód pszeniczny - 0,4 kg Płatki orkiszowe - 0,4 kg Słód Biscuit - 0,1 kg Cukier - 0,2 kg Zacieranie 62* - 100 min\ 72* - 40 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Opal, granulat, 15g - 60min Dodatki: Kolendra, 10g, - 8 min Curacao - 10g - 8 min Kolendra, 10g, - 3 min Curacao - 10g - 3 min Objętość brzeczki - 20l Zadane drożdżami Klasztorna Medytacja (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 11.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane do butelek 29.01.2014 Edytowane 25 Lutego 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) 20.01.2014r. #90. California Common. Route 66. Słód pale ale - 3,0 kg Słód Carahell - 0,5 kg Słód Abbey - 0,2 kg Słód Monachijski - 0,5 kg Słód Victory - 0,5 kg Słód Biscuit - 0,2 kg Słód Karmelowy jasny Strzegom 140 EBC - 0,1 kg Cukier biały - 200g Zacieranie 66* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Challenger, granulat - 30g - 60 min Chmiel Perle, granulat - 25g - 10 min Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami Wyeast 2112 California Lager (gęstwa) od Stachu68 w temp. 18 stopni. Fermentacja burzliwa - 23 dni OG = 12,0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.7% Rozlane do butelek 12.02.2014r. Edytowane 12 Lutego 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) 10.02.2014r. #91. English IPA. Rowing BACK to England. Słód pale ale - 4,5 kg Słód Monachijski II - 0,5kg Słód Pszeniczny - 0,5 kg Słód Crystal 160 - 0,2 kg Słód Karmelowy 160 - 0,1 kg Cukier biały - 0,25 kg Zacieranie 66*-67* - 90 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Challenger, granulat 20 g - 60 min Chmiel First Gold, granulat, 15 g - 60 min Chmiel First Gold, granulat, 20 g - 30 min Chmiel East Kent Goldings, granulat, 20 g - 20 min Chmiel East Kent Goldings, granulat, 30 g - 10 min Chmiel First Gold, granulat, 15 g - 10 min Chmiel East Kent Goldings, granulat, 30 g - na zimno Chmiel Fuggles, granulat, 30g - na zimno Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 18 stopni. Fermentacja burzliwa - 14 dni Fermentacja cicha - 7 dni - do 05.03 OG = 15.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7% Rozlane do butelek 05.03.2014r. Edytowane 5 Marca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) 15.02.2014r. #92. Witbier. Kaffir. Słód pilzneński - 2,2 kg Płatki pszenne - 1,6 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Słód Biscuit - 0,1 kg Cukier - 0,25 kg Zacieranie 62* - 100 min 72* - 45 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Opal, granulat, 12g - 60min Dodatki: Kolendra, 8g, - 8 min Curacao - 10g - 8 min Kaffir - 3g - 8 min Kolendra, 6g, - 3 min Curacao - 10g - 3 min Kaffir - 3g - 3 min Objętość brzeczki - 19l Zadane drożdżami Wyeast Forbidden Fruit w temp. 20 stopni. OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4% Rozlane do butelek 25.02.2014r. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 witbier tak dla treningu przed warsztatami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 witbier tak dla treningu przed warsztatami? Dokładnie Taki prototyp, głównie kwestia jak wypadnie ten kaffir, no i drożdże chciałem przetestować, a tę warkę z warsztatów zadać już gęstwą. Jak narazie to z wiadra ostro trąci jajem mam nadzieję, że to się ulotni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) 21.02.2014r. #93. Pils. Za 3zł. Słód pilzneński - 4,0 kg Słód monachijski I - 1,0 kg Zacieranie 62* - 40 min 72* - 30 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Hallertau Tradition, granulat - 15g - 60 min Chmiel Perle, granulat - 30g - 60 min Chmiel Saaz, granulat - 20g - 30 min Chmiel Saaz, granulat - 35g - 10 min Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami Wyeast 2112 California Lager (gęstwa) od Stachu68 w temp. 15 stopni. Fermentacja burzliwa - 12 dni Fermentacja cicha - 7 dni z 35g Fuggles - do 15.03 OG = 13,0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???% Rozlane do butelek 15.03.2014r. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) 21.02.2014r. #94. Flanders Red Ale. Słód monachijski I - 2,0 kg Słód pilzneński - 1,0 kg Słód wiedeński - 1,0 kg Słód caramunich I - 0,5 kg Słód Biscuit - 0,2 kg Słód Aroma - 0,2 kg Słód Special B - 0,2 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg Zacieranie 62* - 40 min72* - 30 min78* -Chmielenie:Chmiel Hallertau tradition, granulat - 25g - 60 minChmiel Hallertau tradition, granulat - 10g - 10 minObjętość brzeczki - 20 lZadane drożdżami Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend (gęstwa od Ahtanum Ahtanowicz) w temp. 20 stopni.Fermentacja burzliwa - 14 dniFermentacja cicha - dłuuuuuga z płatkami dębowymi francuskimi średnio opiekanymi (50g) - od 08.03OG = 14.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???Rozlane do butelek 21.06.2015r. 36szt ze 98g cukru + 2 miarką. Edytowane 21 Czerwca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) 28.02.2014r. #95. Smoked Chili Porter. Black Hot Chilli Porter. Słód pale ale - 2,5 kg Słód wiedeński - 1,0 kg Słód wędzony bukiem - 1,0 kg Słód whisky - 1,0 kg Słód carahell - 0,3 kg Słód karmelowy 600 - 0,1 kg Słód carabelge - 0,2 kg Słód Pszeniczny czekoladowy 1000 - 0,2 kg Słód Blackprinz - 0,1 kg Zacieranie 66* - 100 min 78* - Chmielenie: Chmiel Magnum, szyszka - 20g - 60 min Chmiel Spalt Select tradition, granulat - 15g - 10 min Dodatki: Chilli Mulato - 20g, - 30 min Chilli Habanero - 2g - 30min Chilli Chipotle - 20g - 30 min Chilli Mulato - 10g, - 10 min Chilli Chipotle - 10g - 10 min Objętość brzeczki - 20.5 l Zadane drożdżami MJ British 07 (gęstwa) w temp. 18 stopni. Fermentacja burzliwa - 14 dni OG = 14.5 FG = 4,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane do butelek 15.03.2014r. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się