BuDeX Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Chmiel Izabella A co to, skąd to? Kontrrewolucja! Dzięki uprzejmości znajomego plantatora chmielu otrzymałem do testowania dwie odmiany: Izabella i Zula Po efektach otrzymanych w Iunga IPA wchodzę w ciemno w projekt: Dobre, bo Polskie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Dobrze słyszeć, że używając polskiego chmielu można zrobić dobre piwo. Dzięki! Powodzenia! Mam dokładnie takie samo odczucie jak Ty. Super chmiel, rewelacyjna goryczka, krótka i niezalegająca. Daję ją praktycznie do każdego piwa na goryczkę. Wspaniale się komponuje z innymi chmielami Prawidłowo! Polska! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 chmiel Izabela? Muszę spróbować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 chmiel Izabela? Muszę spróbować! Przypomnij się i będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) 01.11.2014r. #128 Turbodynioman II. Pumpkin Ale. Słód Pilzneński Bestmalz 5 kg Słód Victory 0,5 kg Słód Caragold 120 EBC 0.52 kg Słód Melanoidynowy 0,25 kg Czekoladowy 1200 EBC 60 g Dynia muszkatołowa - 5kg - pokrojona w kostkę, puree, zapiekane 40min w piekarniku na 200 stopni. Cukier trzcinowy - 0,5 kg Zacieranie: 65-67* - 90min 78* - Chmielenie: Chmiel Fuggles, granulat, 25g - FWH Chmiel Fuggles, granulat, 25g - 0 min IBU: 15,0 Przyprawy: po wyłączeniu palnika Cynamon - potłuczony młotkiem - 1 laska - 4g Gałka muszkatałowa starta - 2g Goździki całe - 2 szt. Imbir - starty korzeń - po wysuszeniu - 8g Ziele angielskie - 2 szt. Curacao - 10g Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami SafAle US-05 w temp. 16 stopni. OG = 17.5 FG = 3,0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,8%. Rozlane do butelek 17.11.2014r. Edytowane 27 Listopada 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) 10.11.2014r. #129. Zula Single Hop IPA. Piwo z Ula! Słód Pilzneński 5,0 kg Słód pszeniczny - 0,4 kg Słód Monachijski I - 0,33 kg Słód Karmelowy Briess 80 EBC - 0,32 kg Zacieranie 65-66* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Zula, szyszka 50g - do zacierania Chmiel Zula, szyszka, 20 g - FWH Chmiel Zula, szyszka, 50 g - 20 min Chmiel Zula, szyszka, 50 g - 5 min Chmiel Zula, szyszka, 50 g - 0 min Chmielenie na zimno - 8 dni w temp. 19 stopni Chmiel Zula, granulat, 70 g - od 25.11.2014r. Objętość brzeczki - 18 l Schłodzenie do temp. 18 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 17 stopni. OG = 16.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,0% Rozlane do butelek 03.12.2014r. ze 100g cukru Edytowane 3 Grudnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Co to za chmiel? Jakiś link, coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Unikat od znajomego plantatora Wiem tylko, że nazwa to Zula i że ma jakieś 11 alfa. Warzę w ramach testów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Podzielisz się butelką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Hmm..będę w Toruniu 27ego. Nie wyrobię się, aaaale będę też 5.12 i to już może być jakiś plan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Ok to się jakoś zgadamy. ZZZabioreCiButy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) 14.11.2014r. #130. Weizenbock. Słód Monachijski I - 2,0 kg Słód pszeniczny ciemny - 4,0 kg Słód Caramunich I - 0,3 kg Słód Special W - 0,25 kg Słód Caraaroma - 0,18 kg Zacieranie 44* - 20 min 62*- 40 min 72* - 30 min ----------------------- Dekokcja: 100* -15 min ----------------- 78* - Chmielenie: Chmiel Iunga, granulat, 12 g - FWH Chmiel Tradition, granulat, 20g,- FWH Objętość brzeczki - 21l Zadane drożdżami MJ 20 Bavarian Wheat (gęstwa) w temp.18 stopni. OG = 16.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5,7% Rozlane w kega i 5 butelek: 06.12.2014r. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) 25.11.2014r. #131. Polskie Ale. Normalne piwo. Słód Pilzneński Optima - 5,0 kg Słód Caraamber - 0,35 kg Zacieranie 65-66* - 75 min 78* - Chmielenie: Chmiel Iunga, szyszka, 20 g - FWH Chmiel Sybilla, szyszka, 18 g - 20 min (zbiór własny) Chmiel Tradition, szyszka, 20 g - 0 min (zbiór własny) Goryczka: 31 IBU Objętość brzeczki - 20 l Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 13.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.0% Rozlane do butelek 06.12.2014r. 06.12.2014r. #131.1 Malinowe z resztek. 5l #131. Dodano 5l wody z Biedry i 2*430ml soku malinowego. zawartość cukru 85g/100g. zawartość soku malinowego 50%! Blg początkowego nie zmierzyłem. Zeszło do 1 Blg. 17.12.2014r. poszło w 22 butelki z dodatkiem 3 sztuk słodzika/ butelkę. Edytowane 18 Grudnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aiterens Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 01.11.2014r. #128 Turbodynioman II. Pumpkin Ale. Słód Pilzneński Bestmalz 5 kg Słód Victory 0,5 kg Słód Caragold 120 EBC 0.52 kg Słód Melanoidynowy 0,25 kg Czekoladowy 1200 EBC 60 g Dynia muszkatołowa - 5kg - pokrojona w kostkę, puree, zapiekane 40min w piekarniku na 200 stopni. Cukier trzcinowy - 0,5 kg Zacieranie: 65-67* - 90min 78* - Chmielenie: Chmiel Fuggles, granulat, 25g - FWH Chmiel Fuggles, granulat, 25g - 0 min IBU: 15,0 Przyprawy: Cynamon - potłuczony młotkiem - 1 laska - 4g Gałka muszkatałowa starta - 2g Goździki całe - 2 szt. Imbir - starty korzeń - po wysuszeniu - 8g Ziele angielskie - 2 szt. Curacao - 10g Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami SafAle US-05 w temp. 16 stopni. OG = 17.5 FG = 3,0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,8%. Rozlane do butelek 17.11.2014r. Przyprawy w jakim momencie są dodawane? jak piwko Ci wyszło? coś byś w nim poprawił? W przyszłym tygodniu chyba takie zrobię! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 01.11.2014r. #128 Turbodynioman II. Pumpkin Ale. Słód Pilzneński Bestmalz 5 kg Słód Victory 0,5 kg Słód Caragold 120 EBC 0.52 kg Słód Melanoidynowy 0,25 kg Czekoladowy 1200 EBC 60 g Dynia muszkatołowa - 5kg - pokrojona w kostkę, puree, zapiekane 40min w piekarniku na 200 stopni. Cukier trzcinowy - 0,5 kg Zacieranie: 65-67* - 90min 78* - Chmielenie: Chmiel Fuggles, granulat, 25g - FWH Chmiel Fuggles, granulat, 25g - 0 min IBU: 15,0 Przyprawy: Cynamon - potłuczony młotkiem - 1 laska - 4g Gałka muszkatałowa starta - 2g Goździki całe - 2 szt. Imbir - starty korzeń - po wysuszeniu - 8g Ziele angielskie - 2 szt. Curacao - 10g Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami SafAle US-05 w temp. 16 stopni. OG = 17.5 FG = 3,0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,8%. Rozlane do butelek 17.11.2014r. Przyprawy w jakim momencie są dodawane? jak piwko Ci wyszło? coś byś w nim poprawił? W przyszłym tygodniu chyba takie zrobię! O. Dzięki za zwrócenie uwagi. Wszystkie przyprawy poszły po wyłączeniu palnika. Spiłem jak narazie tylko jedną butelkę, bo świeżutkie, ale moim zdaniem znakomite piwko Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) 06.12.2014r. #132. American Amber Ale. Słód Pilzneński 4,7 kg Słód Monachijski I - 0,7 kg Słód Caraamber - 0,33 kg Słód Special W - 0,27 kg Słód Abbey - 0,25 kg Słód Caramunich I - 0,21 kg Palony jęczmień - 0,05 kg Zacieranie 65* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Iunga, szyszka, 15 g - FWH Chmiel Cascade, granulat, 25 g - 20 min Chmiel Centennial, granulat, 25 g - 20 min Chmiel Falconer's Flight, granulat, 14 g - 20 min Chmiel Cascade, granulat, 25 g - 0 min Chmiel Centennial, granulat, 25 g - 0 min . Objętość brzeczki - 20 l Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 15,0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7% Rozlane do butelek 21.12.2014r. ze 115g cukru Edytowane 21 Grudnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) 07.12.2014r. #133. Piwo miodowe. Lot pszczoły nad tymiankiem. Słód Pilzneński Optima - 4,0 kg Słód Carapils - 0,25 kg Słód Pszeniczny - 0,25 kg Słód Karmelowy 30 EBC - 0,25 kg Zacieranie: 66* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Willamette, szyszka, 10 g - FWH Chmiel Tradition (zbiór własny), szyszka, 10 g - FWH Dodatki: Tymianek świeży - 5g - po wyłączeniu palnika. Miód majowy z pszczółkowskiej pasieki - 1 kg - po wyłączeniu palnika. Objętość brzeczki - 20 l Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami MJ M44 w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 15.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,0% Rozlane do butelek 21.12.2014r. ze 100g cukru Edytowane 21 Grudnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahtanum Ahtanowicz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Co tak mało miodu? Braggota byś porządnego uwarzył, a nie. Gotowany od początku? To się trochę aromatów pozbędziesz/pozbyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Co tak mało miodu? Braggota byś porządnego uwarzył, a nie. Gotowany od początku? To się trochę aromatów pozbędziesz/pozbyłeś. 17% nie jest tak mało Miał być miodowe i będzie miodowe Na Braggota pewnie przyjdzie jeszcze czas Miód wrzucę po wyłączeniu palnika. Wprowadzam dane z doskoku podczas warzenia, stąd takie niejasności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) 12.12.2014r. #134. Whisky Barrel Whisky Roggenweizen. Słód Pilzneński 1,0 kg Słód pszeniczny - 1,5 kg Słód Żytni - 1,5 kg Słód Whisky - 1,0 kg Słód Karmelowy 30 - 0,16 kg Słód Caragold 80 - 0,04 Zacieranie 44* - 20 min 62* - 40 min 72* - 30 min 78* - Chmielenie: Chmiel Tradition, granulat, 20 g - FWH Na cichą 50g płatków whisky - od 29.12.2014r. Objętość brzeczki - 19l Schłodzone do 18 stopni. Zadane drożdżami Mauribrew Weiss. Temperatura otoczenia podczas fermentacji 19 stopni. OG = 12.5 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.4% Rozlane w butelki: 07.01.2015r ze 115g cukru. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 07.12.2014r. #133. Piwo miodowe. Lot pszczoły nad tymiankiem. Słód Pilzneński Optima - 4,0 kg Słód Carapils - 0,25 kg Słód Pszeniczny - 0,25 kg Słód Karmelowy 30 EBC - 0,25 kg Zacieranie: 66* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Willamette, szyszka, 10 g - FWH Chmiel Tradition (zbiór własny), szyszka, 10 g - FWH Dodatki: Tymianek świeży - 5g - po wyłączeniu palnika. Miód majowy z pszczółkowskiej pasieki - 1 kg - po wyłączeniu palnika. Objętość brzeczki - 21 l Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami MJ M44 w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 15.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane do butelek ????????? nie boisz się zakażenia ? Wiem że to dla zachowania aromatu ale miód ma masę różnych zanieczyszczeń warto pogotować z 10 minut , ja miałem kwasy z tego tytułu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 07.12.2014r. #133. Piwo miodowe. Lot pszczoły nad tymiankiem. Słód Pilzneński Optima - 4,0 kg Słód Carapils - 0,25 kg Słód Pszeniczny - 0,25 kg Słód Karmelowy 30 EBC - 0,25 kg Zacieranie: 66* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Willamette, szyszka, 10 g - FWH Chmiel Tradition (zbiór własny), szyszka, 10 g - FWH Dodatki: Tymianek świeży - 5g - po wyłączeniu palnika. Miód majowy z pszczółkowskiej pasieki - 1 kg - po wyłączeniu palnika. Objętość brzeczki - 21 l Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami MJ M44 w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 15.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane do butelek ????????? nie boisz się zakażenia ? Wiem że to dla zachowania aromatu ale miód ma masę różnych zanieczyszczeń warto pogotować z 10 minut , ja miałem kwasy z tego tytułu Poczytałem, popytałem i dodałem na whirlpool. Zobaczymy Podobno całe paskudztwo, które było w miodzie ubiła temperatura. Mam nadzieję, że tak sie, stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) 13.12.2014r. #135. Porter Pszeniczny. Zakapior. Słód Monachijski I - 1,0 kg Słód pszeniczny ciemny - 2,0 kg Słód Caramunich I - 0,5 kg Słód pszeniczny - 2,0 kg Słód Pilzneński - 2,0 kg Pszeniczny czekoladowy - 0,2 kg Słód karmelowy 30 - 0,2 kg Słód Carawheat - 0,2 kg Palone ziarno jęczmienia - 0,17 kg - do mash out. Ekstrakt bursztynowy WES - 0,4 kg Zacieranie 44* - 20 min - pszeniczne (jasny i ciemny) 62*- 50 min 72* - 30 min ----------------------- Dekokcja: 100* -15 min ----------------- 78* - Chmielenie: Chmiel Iunga, granulat, 30 g - FWH Chmiel Styrian Goldings, granulat, 35g,- 0 min Przelany na cichą: 03.01.2015r. Objętość brzeczki - 12l Zadane drożdżami MJ 20 Bavarian Wheat (gęstwa) schłodzone do 16 stopni. Fermentacja w temp. 18 stopni. OG = 22.0 FG = 7.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 9.4% Rozlane do butelek: 12.01.2015r. - 60g curku. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) 21.12.2014r. #136. Brown IPA Iunga Single Hop. Słód Pilzneński 5,0 kg Słód pszeniczny - 0,235 kg Słód Monachijski I - 0,3 kg Słód Caragold 120 EBC - 0,285 kg Słód czekoladowy 400 EBC - 0,2 kg Słód Brown - 0,3 kg Zacieranie 65-66* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Iunga, szyszka, 30 g - FWH Chmiel Iunga, szyszka, 40 g - 20 min Chmiel Iunga, szyszka, 50 g - 0 min Chmielenie na zimno - 5 dni w temp. 19 stopni Chmiel Iunga, granulat, 60 g - od 07.01.2015r. Objętość brzeczki - 20 l Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05. Fermentacja w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 14,0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.0% Rozlane do butelek 12.01.2015r. 130 ze g cukru Edytowane 26 Stycznia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) 23.12.2014r. #137. Bitter. Słód Pilzneński Strzegom - 3,5 kg Słód Carapils - 0,2 kg Słód Crystal 160 - 0,2 kg Słód Abbey - 0,15 kg Słód Pszeniczny Czekoladowy - 0,05 kg Cukier biały - 0,2 kg Zacieranie: 66* - 80 min 78* - Chmielenie: Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH Chmiel East Kent Goldings, Granulat, 20 g - 20 min Chmiel East Kent Goldings, Granulat, 30 g - 0 min Objętość brzeczki - 21 l Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami FM 10 w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 10.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane do kega: 31.12.2014r. + 5 butelek Edytowane 7 Stycznia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się