BuDeX Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) 28.03.2015r. #157. California Common. Słód pilzneński Strzegom - 4,0 kg Słód Abbey - 0,2 kg Słód Monachijski - 0,3 kg Słód Karmelowy Malteurop 130 EBC - 0,2 kg Słód Czekoladowy 400 EBC - 0,05 kg Zacieranie 66* - 100 min78* -Chmielenie:Chmiel Northern Brewer, granulat - 22g - FWHChmiel Northern Brewer, granulat - 35g - 15 min Chmiel Northern Brewer, granulat - 43g - 0 min Objętość brzeczki - 20 lZadane drożdżami Wyeast 2112 California Lager (gęstwa) schłodzone do temp. 17 stopni, fermentacja w temperaturze otoczenia 17 stopni.OG = 12.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%Rozlane do kega: 14.04.2015r. Edytowane 8 Maja 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) 03.04.2015r. #158. Belgian Brown Ale Słód pilzneński - 1,95 kg Płatki monachijski - 1,1 kg Słód wiedeński - 1,0 kg Słód Abbey - 0,12 kg Słód special B - 0,12 kg Słód Brown - 0,1 kg Słód czekoladowy 400 - 0,1 kg Słód pszeniczny czekoladowy - 0,1 kg Zacieranie 62* - 30 min72* - 40 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Oktawia, szyszka, 30g - FWHChmiel Oktawia, szyszka, 30g - 0minObjętość brzeczki - 20lZadane drożdżami Wyeast 3864 Canadian/ Belgian (gęstwa). Schłodzenie do 17 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni - 4 dni, 20 stopni - 11 dni.OG = 13.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%Rozlane do kega i 4 butelek: 21.04.2015r. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Gdzie żeś dorwał granulat Oktawi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Gdzie żeś dorwał granulat Oktawi? Czujnyś Kopiowałem i nie zmieniłem Oktawia w szyszce. Już zmieniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Czujnym bo sam chciałem zrobić coś na Oktawii a w życiu szyszki w rękach nie miałem i nie bardzo wiem z czym to się je. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) 18.04.2015r. #159. Gose. Słód pilzneński - 1,3 kg Słód pszeniczny - 2,5 kg Słód zakwaszający - 0,25 kg - do pierwszej fazy zacierania - 62* Słód zakwaszający - 0,75 kg - do drugiej fazy zacierania - 64* Dodatki: 28g - kolendra 30g - sól morska niejodowana 10g - sumak Zacieranie 62* - 70 min64* - 70 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Oktawia, szyszka, 15g - FWHObjętość brzeczki - ???lZadane drożdżami Wyeast 2112 (gęstwa). Schłodzenie do 17 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni - 4 dni, 20 stopni - 11 dni.OG = 12.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%Rozlane do kega i 5 butelek: 01.05.2015r. Edytowane 6 Maja 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) 19.04.2015r. #160. Weizenbier/Hefeweizen Słód pilzneński 1,6 kg Słód pszeniczny 2,4 kg Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg Zacieranie 44* - 60 min68* - 30 min72* - 30 min78* -Chmielenie:Chmiel Oktawia , szyszka, 14 g - FWHObjętość brzeczki - 20lZadane drożdżami WB 06 w temp.17 stopni. Schłodzenie do 17 stopni. 3 dni w 16 stopniach i 10 dni w 20 stopniach.OG = 11.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.9%Rozlane w butelki: 04.05.2015r. ze 155g cukru Edytowane 4 Maja 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) 24.04.2015r. #161. Tripel IPA. Słód Pilzneński Malteurop - 5,0 kg Słód Monachijski I - 0,5 kg Cukier biały - 1 kg Zacieranie 64* - 60 min 72* - 20 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, szyszka, 30 g - FWHChmiel Zula, granulat, 45 g - 20 minChmiel Izabella, granulat, 60 g - 20 minChmiel Unikat, granulat, 27 g - 20 minChmiel Zula, granulat, 45 g - 0 minChmiel Izabella, granulat, 60 g - 0 minChmiel Unikat, granulat, 27 g - 0 minChmielenie whirlpoolowe: 45min od schłodzenia do 70 stopni.Chmiel Zula, granulat, 45 g - 0 minChmiel Izabella, granulat, 60 g - 0 minChmiel Unikat, granulat, 27 g - 0 minObjętość brzeczki - 19 lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami Wyeast Canadian/Belgian w temp. otoczenia 16 stopni. 27.04 - przeniesienie do 19 stopni.OG = 17.5.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.0%Rozlane do butelek 15.05.2015r. - 36 szt z 94g cukru. Edytowane 21 Maja 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) 25.04.2015r. #162. Leprechaun. Irish Red Ale (IRA) Słód pilzneński 2,0 kg Słód monachijski 2,25 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Słód karmelowy ciemny 0,2 kg Palone ziarno jęczmienia - 0,05 kg Zacieranie 620 - 40 min720 - 30 min780 -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 12 g - FWHChmiel Oktawia, granulat, 20 g - 00 minObjętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami WLP028 Edinburgh Scottish Ale. Schłodzone do 15 stopni. Fermentacja w temperaturze otoczenia 16 stopni.OG = 12.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie 5.2%Rozlane do kega: 10.05.2015r. + 5 butelek Edytowane 10 Maja 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 (edytowane) 01.05.2015r. #163. Strong 100% Peated! z solą wędzoną dymem jabłkowym. Słód whisky Castle Malting 8,5 kg Zacieranie 66-63* - 70 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat - 40g - FWH Sól wędzona dymem jabłkowym - 30g - 10 min Na cichą fermentację: 100g płatków whisky - od 22.05.2015r. - 40 dni.Objętość brzeczki - ??l Schłodzone do temp. 15 stopni.Zadane drożdżami Wyeast 2112 (gęstwa) w temp. otoczenia 16 stopni.OG = 21.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 11.8%Rozlane do butelek 0,33 i 4ech 0,5l z 95g cukru. - 01.07.2015r. Edytowane 7 Lipca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) 10.05.2015r. #164. Habanero Imperial Brown Porter Słód pilzneński 5,0 kg Słód Brown - 0,9 kg Słód karmelowy 130 - 0,5 kg Słód czkoladowy 400 - 0,3 kg Black of Black 1500 EBC - 0,05 kg Cukier marcepanowy - 0,2 kg Zacieranie 66.6 - 64.5* - 100 min780 -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 54 g - FWH Habanero suszone krojone, z pestkami - 13g - 20 minChmiel Oktawia, granulat, 54 g - 00 minObjętość brzeczki - 22 l Zadane drożdżami WLP028 Edinburgh Scottish Ale (gęstwa). Schłodzone do 16 stopni. Fermentacja w temperaturze otoczenia 16 stopni.OG = 16.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie 6.2%Rozlane do 10 butelek i kega: 02.06.2015r. Edytowane 2 Czerwca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) 15.05.2015r. #165. Witbier z sumakiem. Pani Gąsiorowa. Słód pilzneński - 2,1 kg Płatki pszenne - 1,6 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Cukier biały - 0,25 kg Zacieranie 62* - 90 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 16g - FWHDodatki: Sumak - 23g - 12 minKolendra, 10g, - 12 minCuracao sproszkowane - 10g - 12 minKolendra, 10g, - 0 minCuracao sproszkowane - 10g - 0 minObjętość brzeczki - 19.5l Schłodzone do temp. 16 stopniZadane drożdżami FM20. (starter 1l przez 48h na mieszadle) w temp. otoczenia 16 stopni. Po 3 dniach wyniesione do 20 stopni.OG = 12.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.9%Rozlane do butelek: 05.06.2015r. 39 flaszek ze 160g cukru. Edytowane 5 Czerwca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) 20.05.2015r. #166. American Hefeweizen. Chudy się żeni! Słód pilzneński 1,6 kg Słód pszeniczny 2,4 kg Słód Karmelowy 30 - 0,08 kg Zacieranie 44* - 40 min62* - 40 min72* - 30 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga , szyszka, 5 g - FWH Chmiel Centennial, granulat, Chmiel Cascade, granulat, Chmiel Centennial, granulat, Chmiel Cascade, granulat, Objętość brzeczki - 20lZadane drożdżami FM 40 (statrer 1l, 6blg, 60h na karuzeli i doba w lodówce) w temp.16 stopni. Schłodzenie do 17 stopni. 3 dni w 16 stopniach i 10 dni w 20 stopniach.OG = 11.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.9%Rozlane w butelki: 04.06.2015r. ze 155g cukru. Edytowane 18 Czerwca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) 22.05.2015r. #167. Polskie Ale. Hałabała. Słód pilzneński Strzegom - 4,8 kg Słód karmelowy 130 - 0,25 kg Słód pszeniczny - 0,25 kg Zacieranie 65 * - 70 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 15 g - FWH Chmiel Oktawia, granulat, 20 g - 20 min Chmiel Izabella, granulat, 20g - 20 min Chmiel Oktawia, granulat, 30 g - 0 min Chmiel Izabella, granulat, 40g - 0 min Chmiel Iunga, granulat, 30g - 0 min Chmielenie na zimno - 6 dni od 09.06.2015r. (3 dni w 16 stopniach, 3 dni w 20-23) - po 50g każdego. Chmiel Oktawia, Chmiel Izabella, Chmiel Iunga, Objętość brzeczki - 16.5 l Zadane drożdżami US-05. Schłodzone do 16 stopni. Fermentacja w temperaturze otoczenia 16 stopni.OG = 14.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie 6.4%Rozlane do butelek 15.06.2015r Edytowane 25 Września 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 (edytowane) 03.06.2015r. #168. Wee Heavy z chili Szkockie Zwisłouche II. Słód pilzneński - 2,1 kg Słód Pale Ale - 2,4 kg Słód monachijski I - 1,0 kg Słód Monachijski II - 1,0 kg Słód Caramunich I - 0,5 kg Słód Owsiany - 0,5 kg Słód Whisky Mocny - 0,5 kg Słód Pszeniczny - 0,5 kg Płatki jęczmienne - 0,4 kg Palone ziarno jęczmienia - 0,1 kg Zacieranie 65* - 105 min78* - Gotowanie: 120minChmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 30 g - FWHObjętość brzeczki - ?? l Zadane drożdżami WLP028 Edinburgh Scottish Ale (gęstwa). Schłodzone do 16 stopni. Fermentacja w temperaturze otoczenia 16 stopni.OG = 21.0 FG = 4.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie 10,3%Rozlane do butelek: 08.07.2015r. - 38 sztuk z 94g cukru Edytowane 8 Lipca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) 05.06.2015r. #169. Porter Pszeniczny. Słód pilzneński - 1,0 Słód pszeniczny - 2,2 Słód Brown - 0,4 Słód karmelowy 130 - 0,2 Słód czekoladowy 400 - 0,15 Płatki jęczmienne błyskawiczne -, 0,4 Słód pszeniczny czekoladowy - 0,1 Zacieranie 66* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH Chmiel Oktawia, granulat, 25 g - 00 minObjętość brzeczki - ??? l Zadane drożdżami FM 40 (gęstwa). Schłodzone do 15 stopni. Fermentacja w temperaturze otoczenia 16 stopni.OG = 12.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie 5.2%Rozlane do 10 butelek i kega: 21.06.2015r. Edytowane 17 Lipca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) 06.06.2015r. #170. Witbier z wanilią i białym pieprzem. Słód pilzneński - 2,0 kg Płatki pszenne - 1,2 kg Płatki owsiane - 0,57 kg Płatki ryżowe - 0,4 kg Cukier biały - 0,2 kg Zacieranie 62* - 90 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 17g - FWHDodatki: Pieprz biały starty w moździerzu - 25g - 10 min Skórka z jednej cytryny - 10 min 2 laski wanilii przekrojone na pół - 10 min Na cichą: moczone w gorzale przez 17 dni: Czas trwania: 6 dni. Pieprz biały starty w moździerzu - 25g 3 laski wanilii przekrojone na pół Objętość brzeczki - ???l Schłodzone do temp. 16 stopniZadane drożdżami FM20. (gęstwa) w temp. otoczenia 16 stopni. Po 3 dniach wyniesione do 20 stopni.OG = 12.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do kega: - tlenowiec. całkiem pokaźny mimo 17 dniowego moczenia wanilii i pieprzu w gorzale. Edytowane 2 Lipca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) 18.06.2015r. #171. Polska IPA. Słód Pilzneński Strzegom - 4,6 kg Słód pszeniczny Strzegom - 0,32 kg Słód Karmelowy Jasny 30 EBC - 0,23 kg Cukier - 0,25 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, szyszka, 25 g - FWHChmiel Izabella, szyszka, 50 g - 20 minChmiel Oktawia, szyszka, 25 g - 20 minChmiel Izabella, szyszka, 70 g - 0 minChmiel Oktawia, szyszka, 30 g - 0 minChmielenie whirlpoolwe:75g Izabelli wrzucone do brzeczki o temp. 76 stopni. Przetrzymane 60 min.Chmielenie na zimno - 4 dni - do 10.07.2015r.Chmiel Izabella, szyszka, 70 g Chmiel Oktawia, szyszka, 50 g Objętość brzeczki - 17 lSchłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 15.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.9%Rozlane do butelek 10.07.2015r. Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) 21.06.2015r. #172. Wędzonki wszystkie. Słód Wędzony Steinbach - 1 kg Słód pszeniczny wędzony grodziski - 1 kg Słód whisky średni - 1 kg Słód wędzony żytni - 1 kg Zacieranie 65* - 100 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, szyszka, 15 g - FWHObjętość brzeczki - ?? lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 11.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.9%Rozlane do 8 butelek i kega: 02.07.2015r. Edytowane 2 Lipca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Habanero suszone krojone, z pestkami - 13g - 20 min I jak wrażenia? Ja dałem do swojego RISa 10g suszonych papryczek kupionych w lidlu - sądzę, że to birds eye (przynajmniej wyglądają i były podobnie ostre jak one) i na rozlewie piwo sprawiało wrażenie takiego, które ma szansę zapiec dwa razy... Teraz jest już po prostu ostre i zastanawia mnie, jaki efekt dała większa ilość habanero, które są 2-3 razy ostrzejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Habanero suszone krojone, z pestkami - 13g - 20 min I jak wrażenia? Ja dałem do swojego RISa 10g suszonych papryczek kupionych w lidlu - sądzę, że to birds eye (przynajmniej wyglądają i były podobnie ostre jak one) i na rozlewie piwo sprawiało wrażenie takiego, które ma szansę zapiec dwa razy... Teraz jest już po prostu ostre i zastanawia mnie, jaki efekt dała większa ilość habanero, które są 2-3 razy ostrzejsze. Powiem tak: To jest piwo tylko i wyłącznie dla fanatyków kapsaicyny Wydawało mi się, że 13g to troszkę mało i poprzekrajałem te papryki, a nasionka zrobiły swoje. Ja tam lubię kapsaicynę i mi smakuje, ale jak ktoś nie lubi, to wywiesza jęzor Mam wrażenie, że to piwo będzie schodziło z kega dość długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Habanero suszone krojone, z pestkami - 13g - 20 min I jak wrażenia? Ja dałem do swojego RISa 10g suszonych papryczek kupionych w lidlu - sądzę, że to birds eye (przynajmniej wyglądają i były podobnie ostre jak one) i na rozlewie piwo sprawiało wrażenie takiego, które ma szansę zapiec dwa razy... Teraz jest już po prostu ostre i zastanawia mnie, jaki efekt dała większa ilość habanero, które są 2-3 razy ostrzejsze. Powiem tak: To jest piwo tylko i wyłącznie dla fanatyków kapsaicyny Wydawało mi się, że 13g to troszkę mało i poprzekrajałem te papryki, a nasionka zrobiły swoje. Ja tam lubię kapsaicynę i mi smakuje, ale jak ktoś nie lubi, to wywiesza jęzor Mam wrażenie, że to piwo będzie schodziło z kega dość długo Czyli tak jak myślałem Jak będę już miał zbiory ze swojej plantacji chili to też chyba zrobię jakąś odrobinę mniejszą warkę dla chiliheadów, będę musiał pomyśleć nad jakimś stylem, który nada się jako składnik marynaty, bo na ze świeżymi papryczkami nie mam zbytniego doświadczenia, więc może się okazać, że nawet dla mnie będzie za ostre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Habanero suszone krojone, z pestkami - 13g - 20 min I jak wrażenia? Ja dałem do swojego RISa 10g suszonych papryczek kupionych w lidlu - sądzę, że to birds eye (przynajmniej wyglądają i były podobnie ostre jak one) i na rozlewie piwo sprawiało wrażenie takiego, które ma szansę zapiec dwa razy... Teraz jest już po prostu ostre i zastanawia mnie, jaki efekt dała większa ilość habanero, które są 2-3 razy ostrzejsze. Powiem tak: To jest piwo tylko i wyłącznie dla fanatyków kapsaicyny Wydawało mi się, że 13g to troszkę mało i poprzekrajałem te papryki, a nasionka zrobiły swoje. Ja tam lubię kapsaicynę i mi smakuje, ale jak ktoś nie lubi, to wywiesza jęzor Mam wrażenie, że to piwo będzie schodziło z kega dość długo Czyli tak jak myślałem Jak będę już miał zbiory ze swojej plantacji chili to też chyba zrobię jakąś odrobinę mniejszą warkę dla chiliheadów, będę musiał pomyśleć nad jakimś stylem, który nada się jako składnik marynaty, bo na ze świeżymi papryczkami nie mam zbytniego doświadczenia, więc może się okazać, że nawet dla mnie będzie za ostre. To były wędzone suszone habanero. Wydawało mi się, że będzie tego zbyt mało i pokroiłem. Bład Biorąc pod uwagę, że piwko samo w sobie się ułoży i złagodnieje, a papryczki zwiększą siłę rażenia, to myślę, że mam warkę, którą będę musiał wypić sam Też mam hodowlę, pewnie coś tam z tego do piwa wpadnie, jeśli kobieta nie zużyje wszystkiego do przetworów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) 10.07.2015r. #173. Piwo miodowe. Lot pszczoły nad tymiankiem II. Słód Pilzneński Optima - 3,25 kg Słód Carapils - 0,25 kg Słód Pszeniczny - 0,25 kg Słód Karmelowy 30 EBC - 0,25 kg Zacieranie:65* - 100 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 8 g - FWHChmiel Oktawia, granulat, 10 g - 0 minDodatki:Tymianek świeży - 7g - po wyłączeniu palnika.Miód majowy z pszczółkowskiej pasieki - 1 kg - po wyłączeniu palnika.Objętość brzeczki - 22 lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US 05 (gęstwa) w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 14.5 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.0%Rozlane do butelek: 27.07.2015r. 41 butelek ze 100g cukru Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) 17.07.2015r. #174. Oud Bruin. Słód Pilzneński Strzegom - 3,6 kg Słód Monachijski - 0,5 kg Słód Caramunich I - 0,25 kg Słód Special B - 0,25 kg Zacieranie:62* - 40 min 68* - 45 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 6 g - FWH Płatki dębowe mocno opiekane na cichą (50g), przed zadaniem 15min w piekarniku na "3" - od 16.08.2015r. do 05.10.2015r. - 50 dni.Objętość brzeczki - 19.5 lSchłodzenie do temp. 25 stopni. Zadane drożdżami Wyeast 3209 Oud Bruin w temp. otoczenia 24 stopni. OG = 12.5 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.8% 02.10.2015r. - FG = 1.5 Rozlane do 39 butelek ze 95g cukru - 05.10.2015r. Edytowane 6 Października 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się