0xFF Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Witam, Pytanie jak w temacie. Przepraszam za trywialność pytania, ale właśnie chcę rozlać piwo do butelek nie wiem jak odmierzyć cukier ;-) To będzie pół łyżki stołowej? Dobrze kombinuję ? pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Płaska łyżeczka od herbaty. I to taka płaska nie po brzegi. Mniej niż płaska. Jeżeli nie chcesz kupować dokładnej wagi, kup sobie miarkę w sklepie, do którego link jest ze strony głównej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Jak już pisałem bez bez wagi z dokładnością do 1g po prostu się nie da nic zrobić. Dobry zakup do działań w kuchni, przydaje się nie tylko w piwowarstwie. Trzeba kupić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) 1 łyżka deserowa = 40 kropli 1 łyżka deserowa = 5ml = 5cm3 1 łyżka deserowa substancji lekkich [kakao, kawa] = 3-4g 1 łyżka deserowa substancji ciężkich [cukier] = 4-5g 1/4 łyżka deserowa = ok. 1g 1 szczypta = ok. 1/4g 1 ł. deserowa = 10ml = 10cm3 = 2 ł. do herbaty 1 ł. stołowa = 1/66l = 15ml = 15cm3 = 3 ł. do herbaty 1 ł. stołowa substancji lekkich = 10g 1 ł. stołowa substancji ciężkich = 15g 2 ł. stołowe = 1/8 szklanki = 30ml 4 ł. stołowe = 1/4 szklanki = 60ml 5 ł. stołowe = 1/3 szklanki = 80ml 8 łyżek stołowych = 1/2 szklanki = 120ml 12 łyżek stołowych = 3/4 szklanki = 180ml 16 łyżek stołowych = 1 szklanka = 240ml Edytowane 13 Lutego 2009 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Dlaczego wsypujecie cukier,glukozę do butelek a nie rozpuszczacie przed butelkowaniem w piwie?Czyżby było lepsze a może zajmuje mniej czasu?No ale co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 mozna pojsc do apteki - ladnie usmiechnac sie do pieknej pani farmaceutki i poprosic o odmierzenie 4 gramowej dzialki cukru , nastepnie przyjsc do domu - wsypac ta zawartosc na jakas lyzeczke. dokladnie widac wtedy ile to 4 g - oczywiscie potem uzywac nalezy tej samej lyzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Potrzeba plastikowe jajko po kinderniesodziance, trochę sznurek i jakieś sztywne cienkie pręty, szczykawkę z zakresem do 5 ml, robimy z tego wszystkiego (oprócz szczykawki) prowizoryczna wagę szalkową, za pomocom szczykawki odmierzamy 4 ml wody, a jak wiadomo, 4 ml wody to 4 gramy, a w drugiej wsypujemy cukru, tak, żeby wyrównał się poziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Juz raz pisalem o tym, ale w miare ciekawy sposob to znajomosc wagi monet Jeśli ktoś miałby kiedyś potrzebe sprawdzenia wagi jest jeden bardzo prosty sposób. Monety mają swoją określoną masę całkiem dokładną. Zatem znając masę monet można zobaczyć czy nasza waga mocno oszukuje. 1 gr - 1,64g 2 gr - 2,13g 5 gr - 2,59g 10 gr - 2,51g 20 gr - 3,22g 50 gr - 3,94g 1zł - 5g 2zł - 5,21g 5zł - 6,54g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Właśnie szukałem Twojego postu z monetami. Fajna sprawa A skąd się o tym dowiedziałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 No jak to skad? Ze strony NBP na temat monet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Właśnie w tym tygodniu rozlewałem swoją pierwszą warkę i sypałem suchy ekstrakt do butelek korzystając z miarki z biowinu. Przed użyciem sprawdziłem ile tak naprawdę sypie się surowca z tych naparstków. Do ważenia używałem elektronicznej wagi złotniczej. Cukier: miarka 0,33 - 2,5 g miarka 0,5 - 4,1 g miarka 0,75 - 5,6 g cukier sypałem do miarki, równo z krawędzią, bez ubijania i utrząsania. Suchy ekstrakt jasny Mountons miarka 0,33 - 2,1 g miarka 0,5 - 3 g miarka 0,75 - 4,8 g ekstrakt nabierałem miarkami, następnie utrząsałem i dobierałem do pełnej miarki, aż po krawędź. Ekstrakt tracił ok 1/5 może 1/6 objętości po ubiciu. Czasami robiły się powietrzne pęcherze. Choć to nieco męczące, to mimo wszystko sypanie ekstraktu do butelek to naprawdę świetna zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 A co powiecie na taki gadżet? Mnie się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 no mnie sie nawet bardziej niz podoba jedyne co mi sie nie podoba to 110 zł ktore bym za to musial zaplacic a pozytku zbyt wielkiego z tego moim zdaniem w piwowarstwie domowym nie ma. Lepiej zainwestowac w jakas b.dobra wage kuchenna ( np. elektroniczna ) ktora mozna ladnie odmierzyc powiedzmy 10 czy tam 15 g jakiegos slodu specjalnego czy tez dodatkow roznego rodzajum, a takze w dokladniejszy sposob odmierzyc wieksze ilosci slodow czy dodatkow. chociaz ta lyzka ma widze pojemnosc 300g tak moim zdaniem nie oplacalne byloby jej kupno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 no mnie sie nawet bardziej niz podoba jedyne co mi sie nie podoba to 110 zł ktore bym za to musial zaplacic a pozytku zbyt wielkiego z tego moim zdaniem w piwowarstwie domowym nie ma. Lepiej zainwestowac w jakas b.dobra wage kuchenna ( np. elektroniczna ) ktora mozna ladnie odmierzyc powiedzmy 10 czy tam 15 g jakiegos slodu specjalnego czy tez dodatkow roznego rodzajum, a takze w dokladniejszy sposob odmierzyc wieksze ilosci slodow czy dodatkow. chociaz ta lyzka ma widze pojemnosc 300g tak moim zdaniem nie oplacalne byloby jej kupno. Cena jest słona, ale do przełknięcia. Łyżka jest bardzo dokładna w dolnych stanach. Odmierzenie 2-3g na wadze kuchennej, o dokładności 2g jest cokolwiek trudne. No i przede wszystkim wygoda. Nabierasz łyżkę gęstwy i wiesz ile gram zadajesz. Suche drożdże, curacao, przyprawy itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 no jesli chodzi o gestwe to sie z toba w zupelnosci zgodze mysle ze jednak da sie kupic wage kuchenna o wiekszej dokladnosci, a cena nie bylaby o wiele wyzsza. tutaj mamy jedna bardzo wazna zalete - mianowicie jest nia koncowka w postaci lyzki - to czyni ze ten gadżecik jest wart uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Fajny gadzet. Podoba mi sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 fajniusi ale ta cena :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) Kiedyś poważyłem zawartość 2 łyżeczek kopiatych cukru Test wagi z monetami wykonam bo fajny. Test monet waga przeszła pomyślnie. Edytowane 27 Marca 2009 przez mark33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 jeśli nikt tego jeszcze nie zrobił, rozsypałem 1kg- paczkę cukru białego diamand po kuflach, - wypełnił 1,11 L Może komuś się przyda. Niestety analogicznego eksperymentu nie mogę zrobić z glukozą ani miodem bo nie mam odpowiednio dużych, nietkniętych opakowań... :rolleyes: pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 jeśli nikt tego jeszcze nie zrobił, rozsypałem 1kg- paczkę cukru białego diamand po kuflach,- wypełnił 1,11 L i co z tego wynika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Zostaję przy mojej wadze labolatoryjnej. Takiej zwykłej szalkowej. Ale do rozlewu warki nie potrzeba takiej dokładności. Jak się sypie 100-160 gramów glukozy czy cukru i rozpuszcza to w wodzie i cłość zadaje do baniaka, z którego się rozlewa do butelek to w czym problem. Dokładność wagi 2 czy nawet 5 gramów to nie jest istotna różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 (edytowane) Zostaję przy mojej wadze labolatoryjnej. Takiej zwykłej szalkowej. Ale do rozlewu warki nie potrzeba takiej dokładności. Jak się sypie 100-160 gramów glukozy czy cukru i rozpuszcza to w wodzie i cłość zadaje do baniaka, z którego się rozlewa do butelek to w czym problem. Dokładność wagi 2 czy nawet 5 gramów to nie jest istotna różnica. ja ważę na kuchennej z podziałką co 10g ( nie bawię się w żadne dozowanie strzykawkami - Browar to nie apteka !! Edytowane 26 Marca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 ANTEKS i znowu masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 (edytowane) jeśli nikt tego jeszcze nie zrobił' date=' rozsypałem 1kg- paczkę cukru białego diamand po kuflach,- wypełnił 1,11 L[/quote'] i co z tego wynika ? a to, że jak ktoś jest bardzo ostrożny ale zdezorientowany (jak początkujący) a chce sypać do butelek (jak ja), to może sobie policzyć ile ml cukru powinien sypać (ja mam np. łyżke od syropu z podziałką ml). Dziś to samo zrobie dla 100 ml glukozy (w lecrerku - po 1,50 zł)... edit: 100 g glukozy zajęło swobodnie 174 ml Edytowane 28 Marca 2010 przez darkc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 wiedząc ile cukru jest w kuflu trzeba jeszcze przełyżeczkować i wszystko będzie wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się