slotish Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ale tajemniczy jesteś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 ewentualnie jasny słód karmelow do korekty koloru i zwiększenia treściwości Chciałbym zauważyć, że słodem karmelowym używanym "tradycyjnie" przez piwowarów w czasach rodzenia się stylu był jasny karmel ze Strzegomia ale on nie jest jasnym w powszechnym tego słowa znaczeniu. Nadal jest powszechnie używany. Co do niskiej estrowości to też bym miał uwagi, próbujecie wcisnąć w ramki to co sobie życzycie a nie to jaki był i jaki jest ten "styl". zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Co do niskiej estrowości to też bym miał uwagi, próbujecie wcisnąć w ramki to co sobie życzycie a nie to jaki był i jaki jest ten "styl". No może to i racja, ale jakieś skojarzenia (piwnicą) z niską temp. fermentowania i wyszynku piwa są naturalne. Jeśli możesz zaproponuj proszę jakiś konkretny opis, poziom estrowości który Twoim zdaniem powinien być w opisie. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Może by dodać do nazwy stylu "Jasne"/"Pale" na wzór "Belgian Pale Ale"? Wtedy nie powinno być wątpliwości co konkretnie styl obejmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Scooby według mnie trafił w punkt. Od pewnego czasu też chodzi mi pomysł uwarzenia ciemnego polskiego ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Mi fajne Ciemne polskie ale wyszło z takiej receptury: 69 Black Polish India Pale Ale x2.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof63 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Z ograniczenia realiów i przede wszystkim surowców jakie było na początku piwowarstwa domowego wywodzą się założenia stylu. Nie rozumiem, po co. Czy jakikolwiek inny styl ma takie ograniczenie? Ciekawe gdzie w tamtym czasie przed powstaniem BA można było takie słody? Monachijski w Strzegomiu i Niemczy. Przed Browamatorem sklep założył Michał Grossmann. J.W. mowa o chmielach z tamtych lat. Dostępne w 1990 r. chmiele polskie to Lubelski, Nadwiślański, Estera, Lomik, Tomyski, Nortern Brewer, Brewers Gold, Marynka, Izabella. Używane były w browarnictwie chmiele importowane, czeskie i jugosłowiańskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Nie rozumiem, po co. Czy jakikolwiek inny styl ma takie ograniczenie? Np. bohemian pilsner lub "wskrzeszany" grodziski ograniczają się do określonych surowców. Zresztą nie o to chyba idzie - w moim odczuciu PA to opisanie fenomenu, który dział się w domowych warzelniach w określonym czasie i warunkach a wyraża się w smacznym, jasnym, nachmielonym piwie górnej fermentacji i wyprodukowanym ze skromnej palety surowców. Być może można było kupić słody w Strzegomiu i Niemczy (czy innych) ale mam wrażenie, że ta opcja była dostępna dla minimalnej grupy osób, żeby nie powiedzieć, że specjalnie wtajemniczonych. Dla gawiedzi, do której sam się zaliczam, dopiero BA i następne sklepy dawały możliwość zakupu w podstawowym komforcie surowców czy też sprzętu. Jak sam napisałeś chmiele z 1990 były dostępne w browarnictwie. Tak też sobie myślę, że "klonowanie" PA na dark, pale, red czy jakieś inne blonde rozmywa już temat, kierując go w stronę polskiego bigosu (PB). Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Skoro koledzy chcą, żeby używać obojętnie jakich słodów, obojętnie jakich drożdży, obojętnie jakich chmieli to chyba zaraz dojdziemy do tego, że Polskie Ale to każde ale uwarzone przez polskiego piwowara Edytowane 17 Stycznia 2014 przez olo333 Qxa i korzen16 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 to jest to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Mam swoją teorię. Raceptura na Polskie Ale jest jedna, kombinujących i łamiących zasady jest wielu. To dobrze (sory kol ODPA Jejski ). Dlaczego dobrze? Bo styl ustalony już jest i nie zginie, a przy okazji takich dyskusji są wielkie szanse, że urodzi się coś nowego na bazie PA. W sumie to pewne jak w banku, że prędzej czy później coś z tego powstanie, w końcu komuś uda się tak zmodyfikować PA, że przypadnie do gustu piwowarom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Piwowarom to bez problemu. Trzeba to sprzedać ludziom, za konkretne pieniądze. Wtedy będziemy mieli styl ustanowiony ze wszystkimi przydatkami, jak "przykłady komercyjne". To kto odpala browar i robi polskie ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 "Masowy klient" powie że to bardziej chmielony lager czy pils. W tym jest pewien problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 No to stylu mieć nie będziemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 "Masowy klient" powie że to bardziej chmielony lager czy pils. W tym jest pewien problem. W zasadzie co w tym złego? To proste piwo do uwarzenia w jakimś większym browarze. Za rozsądne pieniądze mogłoby odnieść jakiś tam sukces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 "Masowy klient" powie że to bardziej chmielony lager czy pils. W tym jest pewien problem. "Masowy klient" powie tak o praktycznie każdym jasnym piwie bez względu na styl. Ktoś tu wspominał, że ograniczenie się do ram czasowych nigdzie indziej nie jest spotykane, to w takim razie co z California Common? A w ramach akcji "nie będzie opis stylu pluł nam w twarz" idę pomyśleć na recepturą na jasnego stouta i hefeweizena na lagerowych drożdżach bez słodu pszenicznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) "Masowy klient" powie że to bardziej chmielony lager czy pils. W tym jest pewien problem. W zasadzie co w tym złego? To proste piwo do uwarzenia w jakimś większym browarze. Za rozsądne pieniądze mogłoby odnieść jakiś tam sukces. Nie mówię że złego. Tyle że to nic odkrywczego, żeby oczekiwać wysypu "komercyjnych przykładów" Edit. We wtorek biorę się za robienie piwa dokładnie wg opisu stylu. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 W zasadzie co w tym złego? To proste piwo do uwarzenia w jakimś większym browarze. Za rozsądne pieniądze mogłoby odnieść jakiś tam sukces. A jakie to są rozsądne pieniądze? 5.50 w sklepie i 9 w knajpie wystarczy, czy jeszcze bardziej rozsądne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Proponuję by Makaron na podstawie powyższej dyskusji podał opis (surowce- słody,chmiele, drożdże, sposób warzenia, fermentacji ) dla górnej i dolnej fermentacji. Następnie np. miesiąc na ew. propozycje korekt i jakaś forma głosowania nad wariantami ( tego oczekuję od moderatorów ) i ogłoszenie naszej "piwo.org" receptury na polskie piwo ( niech wszystko do końca po polsku będzie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 A mi się już przestało chcieć! Nic nie napiszę robię sobie długi urlop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Przykro mi ale w najblizszym czasie nie znajdę dosc czasu by sie tym zająć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Jejski strzelił focha bo mu styl kradną ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Nie strzelił tylko styl jest już opisany. Zobacz na Jejskiego stopkę. Poza tym polski ale dolnej fermentacji to brzmi dumnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Jeśli dolnej fermentacji to nie ale Styl jest opisany i nie ma co w nim grzebać. Chcecie innych stylów to już macie Polish IPA, można wymyślić Polish Stout, Witbier itd. do woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Oprócz tych kilku chmieli są jakieś polskie surowce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się