przemak Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) Taka ciekawostka - piana w burzliwej, 24h od zadania drozdzy - smieszna, nie? Edytowane 15 Lutego 2009 przez przemak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 No dość dziwna musze powiedzieć,musiały się potworzyć jakieś agregaty komórek drożdżowych,ale jak nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 No dość dziwna musze powiedzieć,musiały się potworzyć jakieś agregaty komórek drożdżowych,ale jak nie wiem... Tej, ale nie strasz, piwo wyjdzie OK, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) No no może bardzo zakręcone :cool2: , ale po jednym browarze bałbym się poruszać bez wózka inwalidzkiego (sory z a szyderstwo) ale takie COŚ pierwszy raz widzę, może to jakiś atak klonów drożdżowych ? Koniecznie daj znać co dalej z tego powstało !!! Co to za drożdże??? i jaka temp. fermentacji? Edytowane 15 Lutego 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Super! Też pierwszy raz taką widzę. Wygląda jakby powierzchnia brzeczki była przykryta jakąś przykrywką z dziurami i przez te dziury wyszły drożdże. A jakie to drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) To jest w calosci (slod i drozdze) brewkit - ten: http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=17_1_27&products_id=109 Temperatura fermentacji 21°C A - no i brzeczka zamieszana solidnie, drozdze rozsypane rowno, po 15 minutach ponownie zamieszane - jak zwykle. Edytowane 15 Lutego 2009 przez przemak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 To się nazywa początek fazy wysokich krążków. Swoją drogą z obrazków piany podczas fermentacji mogłaby powstać ciekawa galeria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Wyglada, ze gdyby nie przykrywka, to by juz mnie atakowaly a temperatura w normie Wiem, ze to moze malo interesujace, ale zostawiam dla siebie i dla potomnosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 wyglada to tak, ze w sumie mnie to obrzydza rowniez przychylam sie do prosby poprzednikow bys powiedzial co ci z tego dobrego wyjdzie pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 wyglada to tak, ze w sumie mnie to obrzydza rowniez przychylam sie do prosby poprzednikow bys powiedzial co ci z tego dobrego wyjdzie pozdrawiam ! Oczywiscie nie omieszkam, choc juz teraz wiem, co - pyszny stout! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Pierwsze zdjęcie super aż mnie rozbawiło Drożdżyki to jednak ciekawe stworzonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Ludzie co wy tu panikę siejecie. Piwo wyjdzie. Sam osobiście takich tworów nie miałem, ale bardzo chciałbym mieć. To jest, estetycznie rzecz biorąc, fenomenalny efekt pracy drożdży. Przemak nic się nie przejmuj, wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Oczywiście,że nie ma co panikować,na pewno wszystko będzie ok. A widzę coś takiego pierwszy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Ja sie nie przejmuje, przeciez wskazuje na to tytul watku - ciekawostka. A piwo na pewno bedzie OK "Zuzyje" te brewkity, co mam, i zacieram - w lodowce turystycznej na poczatek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Ja niestety nie zaglądam do moich fermentatorów i tak pięknych stworków nie mogę podziwiać.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Czadowa piana Może to jakaś nowa forma fazy wysokich krążków burzliwej fermentacji. Ja zaglądam aby powąchać, czy wszystko ok albo żeby zmierzyć Blg. Przemak, na zdjęciach jest areometr, czy Ty go zostawiles w fermentatorze czy za każdym razem wkładałeś do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Jest areometr, ale czy można z niego cokolwiek odczytać? JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Przemak, na zdjęciach jest areometr, czy Ty go zostawiles w fermentatorze czy za każdym razem wkładałeś do piwa? Areometr zostawiam, z piana wiadomo, nic nie widac, ale potem juz tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Gdzię widziałem cały wątek z takimi czadowymi pianami, ale gdzie to nie pomnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Wg mnie nie ma potrzeby zostawiania areometru w fermentorze.. trudno o poprawny odczyt, szczególnie przy burzliwej (piana). Jak chcę zmierzyć BLG to "podbieram" trochę fermentującej brzeczki zdezynfekowanym narzędziem i po pomiarze... wypijam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Ja stawiam że to pijana do uszczelniania okien :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 EEEEEE PRZEMAK walnął pianę do fermentatora, no nie to chyba przesada. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Przemak' date=' na zdjęciach jest areometr, czy Ty go zostawiles w fermentatorze czy za każdym razem wkładałeś do piwa?[/quote']Areometr zostawiam, z piana wiadomo, nic nie widac, ale potem juz tak. To może chyba powodować błąd odczytu, CO2 przyklei się do areometru, przez co uniesie go do góry Ja zawsze robie tak, że biorę areometr i wycieram go dokładnie sciereczką bądź watą nasączoną spirytusem. Dobra sprawdzona metoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 To może chyba powodować błąd odczytu, CO2 przyklei się do areometru, przez co uniesie go do góry Oczywiscie - CO2 unosi go do gory, z kolei reszki piany, ktora jest oklejony, zanurza go w dol, wartosc odczytu jest calkowicie bledna - ale i w sumie nieistotna. Nas przeciez interesuje pochodna a nie skladowa stala - czyli czy sie jeszcze obniza czy juz przestalo - a to mozna odczytac bez problemu. Na koniec go myje i mierze porzadnie, ale tak to sobie plywa caly czas, przynajmniej nie zginie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 IMO trzymanie aerometru w fermentorze przy dolnej fermentacji może wpłynąć na jego rozkalibrowanie. Może trochę przesadzam,ale aerometr skalibrowany jest na 20°C i każde większe odchylenia np. 4°C przy dolnej powiedzmy pilsowej fermentacji wpływa na późniejsze pomiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się