b.dawid Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 4 lutego zamówiłem http://www.ebay.com/itm/RSG-100ATC-Brix-Beer-Sugar-Wine-Wort-SG-0-32-ATC-Refractometer-blue-rubber-/300973564013 tego wynalazka, z karty poszło 87,15pln mam nadzieję że sprzedawca uczciwy chińczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Jestem po zakończonej procedurze reklamacyjnej na aliexpress. W skrócie - przyszedł mi wadliwy egzemplarz, jak się okazało, cała partia modeli RHB18-ATC jest/była walnięta, przynajmniej u sprzedawcy, u którego kupowałem [edit: tylko modele z podziałką 0,1brix - te z podziałką 0,2 są OK]. Model RHB32-ATC, czyli taki, jaki większość piwowarów zamawia, jest OK. Wbrew poradom nie otwierałem od razu sporu (open dispute), tylko dogadałem się ze sprzedawcą. Ten okazał się na tyle uczciwy (i być może wdzięczny, że załatwiamy reklamację między sobą), że nie dość, że oddał mi całą kwotę, to jeszcze pokrył koszty przesyłki (24zł, chociaż można było wysłać za 12) i do tego prowizję paypala (!). Jestem do tego stopnia zadowolony z takiego obrotu sprawy, że wolę poczekać, aż rozwiążą problem z wadliwymi refraktometami i kupię od tego pana jeszcze raz. Więc z całą odpowiedzialnością mogę polecić sprzedawcę Josie wu Kamil Edytowane 12 Lutego 2014 przez harcerski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Jest! Dziś odebrałem z poczty zabawkę, woda kranówa 0Brix, mirinda 12.8Brix a na opakowce 12.9g cukru granica błędu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr Humulus Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Jestem po zakończonej procedurze reklamacyjnej na aliexpress. W skrócie - przyszedł mi wadliwy egzemplarz, jak się okazało, cała partia modeli RHB18-ATC jest/była walnięta, przynajmniej u sprzedawcy, u którego kupowałem [edit: tylko modele z podziałką 0,1brix - te z podziałką 0,2 są OK]. Model RHB32-ATC, czyli taki, jaki większość piwowarów zamawia, jest OK. Wbrew poradom nie otwierałem od razu sporu (open dispute), tylko dogadałem się ze sprzedawcą. Ten okazał się na tyle uczciwy (i być może wdzięczny, że załatwiamy reklamację między sobą), że nie dość, że oddał mi całą kwotę, to jeszcze pokrył koszty przesyłki (24zł, chociaż można było wysłać za 12) i do tego prowizję paypala (!). Jestem do tego stopnia zadowolony z takiego obrotu sprawy, że wolę poczekać, aż rozwiążą problem z wadliwymi refraktometami i kupię od tego pana jeszcze raz. Więc z całą odpowiedzialnością mogę polecić sprzedawcę Josie wu Kamil Hmmm... Bardzo szybko go dostałeś. Mój został wysłany 18 stycznia i do teraz go nie mam. Według numeru listu przewozowego nadal jest w Shanghai'u od 23 stycznia... Też miałeś takie problemy ze śledzeniem? Mam nadzieję, że zamówiłem dobry model... http://www.aliexpres.../314275857.html Edytowane 21 Lutego 2014 przez dr Humulus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Używam w pracy refraktometru do kontroli temperatury krystalizacji glikolu. Wizualnie sprzęt wygląda identycznie jak refraktometry powyżej. Czy ktoś może orientuje się czy mogę go użyć do pomiaru Brix? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Czy ktoś może orientuje się czy mogę go użyć do pomiaru Brix? Jak chcesz go użyć do pomiaru Brix, jak to urządzenie jest zupełnie inaczej wyskalowane, jedyne podobieństwo to podobieństwo wizualne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_r_e_k Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) . Edytowane 21 Lutego 2014 przez a_r_e_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_r_e_k Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Hmmm... Bardzo szybko go dostałeś. Mój został wysłany 18 stycznia i do teraz go nie mam. Według numeru listu przewozowego nadal jest w Shanghai'u od 23 stycznia... Też miałeś takie problemy ze śledzeniem? Mam nadzieję, że zamówiłem dobry model... http://www.aliexpres.../314275857.html Daj znać jak dojdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Hmmm... Bardzo szybko go dostałeś. Mój został wysłany 18 stycznia i do teraz go nie mam. Według numeru listu przewozowego nadal jest w Shanghai'u od 23 stycznia... Też miałeś takie problemy ze śledzeniem? Mam nadzieję, że zamówiłem dobry model... No faktycznie trochę długo - proponuję napisać do sprzedawcy, żeby wyjaśnił sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nwcares Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Zamawiałem stąd: http://www.ebay.com/...984.m1497.l2649 na początku stycznia, zapłaciłem jakoś 4 stycznia. Wyszło lekko ponad 80 zł, doszło po 3 tygodniach i wszystko wydaje się być ok Edytowane 22 Lutego 2014 przez nwcares Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 chciałem dopytać, czy temp. brzeczki ma wpływ na wynik (tak jak to się ma w balingometrze) czy na tym właśnie polega ten luksus, że może być 80C a może też być 8C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Zakres korekty w przedziale 10-30°C i w tym trzeba się zmieścić. Sprawdzałem na ciepłej brzeczce z wysładzania (bezpośrednio lałem z wężyka) i faktycznie pokazuje straszne głupoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 przecież te trzy krople potrzebne do pomiaru tak szybko się wychładza, że dosyć trudno o większy błąd pomiaru - kilkadziesiąt sekund po pobraniu brzeczki można spokojnie dokonywać odczytu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Problem w tym, że brzeczka paruje i refraktometr pokazuje trochę większe wskazania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Problem w tym, że brzeczka paruje i refraktometr pokazuje trochę większe wskazania. Dokładnie o to chodzi - http://www.pspd.org.pl/uploads/assets/piwowar/nr-1/piwowar-1.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Jest! Dziś odebrałem z poczty zabawkę, woda kranówa 0Brix, mirinda 12.8Brix a na opakowce 12.9g cukru granica błędu? Mam takie pytanie, jak dostarczono przesyłkę pocztą czy kurierem ? Pytam bo kupiłem refraktometr na tej samej aukcji 26 stycznia i do dzisiaj nic do mnie nie dotarło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) no przecież napisał "odebrałem z poczty" Takie przesyłki z Chin dostarczane są pocztą, o ile nie dopłacisz do kuriera (co najczęściej mija się z celem, bo podwaja koszt). Edytowane 6 Marca 2014 przez Xenocyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 no przecież napisał "odebrałem z poczty" Takie przesyłki z Chin dostarczane są pocztą, o ile nie dopłacisz do kuriera (co najczęściej mija się z celem, bo podwaja koszt). Dziękuję za zwrócenie uwagi, nie wiem jak ja tego posta przeczytałem(permanentny brak czasu i zapierdziel w robocie) No to czekam na listonosza, lub awizo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 dokładnie - zwykła poczta, jeśli to ta sama aukcja to najprawdopodobniej china-post, ja swoją przesyłkę monitorowałem na tej stronie http://track-chinapost.com/startairmail.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_r_e_k Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Koledzy czy ze wszystkich zdejmuję się fiolę ze szkiełka czy niektóre mają niebieską szybkę? Zamówiłem 20.02 i dziś doszedł. Skale widać dość wyraźnie, ale gdzieś czytałem że to niebieskie to folia i można ściągnąć. Mam taki: http://www.aliexpress.com/snapshot/6025385713.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 gdzieś czytałem że to niebieskie to folia i można ściągnąć a widzisz gdzieś tam tą folię? Tylko nie próbuj nożem zeskrobywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Koledzy dostrzegają przez lunetkę kreski co 1blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 co 1blg? Ja widzę 0,2 brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr Humulus Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Pytanie do osób, którzy wiedzą trochę więcej o aliexpress.com . Z racji tego, że minęły prawie 2 miesiące a ja nadal nie otrzymałem zamawianego refraktometru chciałbym wycofać pieniądze. Gdzieś wyczytałem, że na aliexpress.com jest specyficzny system ochrony kupujących, który zwraca pełną kwotę jeśli płaciło się przez serwis aliexpress.com, prawda to ? Pisałem już dwukrotnie do sprzedawcy i zbywa mnie za każdym razem prośbę o to, bym jeszcze zaczekał. Nie chcę żeby prawo do zwrotu pieniędzy z tytułu nieotrzymanego towaru mi wygasło. Co polecicie abym zrobił w tym przypadku? P.S. Jeśli ktoś na terenie kraju ma zbędny refraktometr w rozsądnej cenie to jestem chętny aby go zakupić. Edit. Nie rozumiem też dlaczego okres jakiejś ochrony zakupu całkiem niedawno kończył się za kilka dni, a teraz tych dni jest 28. Edytowane 10 Marca 2014 przez dr Humulus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Pytanie do osób, którzy wiedzą trochę więcej o aliexpress.com . Z racji tego, że minęły prawie 2 miesiące a ja nadal nie otrzymałem zamawianego refraktometru chciałbym wycofać pieniądze. Gdzieś wyczytałem, że na aliexpress.com jest specyficzny system ochrony kupujących, który zwraca pełną kwotę jeśli płaciło się przez serwis aliexpress.com, prawda to ? Pisałem już dwukrotnie do sprzedawcy i zbywa mnie za każdym razem prośbę o to, bym jeszcze zaczekał. Nie chcę żeby prawo do zwrotu pieniędzy z tytułu nieotrzymanego towaru mi wygasło. Co polecicie abym zrobił w tym przypadku? P.S. Jeśli ktoś na terenie kraju ma zbędny refraktometr w rozsądnej cenie to jestem chętny aby go zakupić. W szczegółach zamówienia (My AliExpress > Order List > Order Detail) masz przycisk "Open dispute". Zdaje się (nie korzystałem z tego), że musisz tam opisać co i jak - więc podstawy angielskiego wymagane. Edit. Nie rozumiem też dlaczego okres jakiejś ochrony zakupu całkiem niedawno kończył się za kilka dni, a teraz tych dni jest 28. Najprawdopodobniej sprzedawca z własnej inicjatywy (normalnie to ty występujesz z taką inicjatywą) przedłużył okres dostawy. Może to świadczyć o tym, że wierzy, że towar jeszcze dotrze. Czy sprawdzałeś status na stronie do śledzenia przesyłek? Edytowane 10 Marca 2014 przez harcerski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi