Citizen Kane Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 http://www.ebay.pl/i...984.m1423.l2649 http://www.ebay.pl/i...984.m1423.l2649 Może poradzicie, który z tych dwóch refraktometrów będzie lepiej sprawdzał się w działaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Ten ma skalę lepszą dla naszych pomiarów: http://www.ebay.pl/itm/300973564013?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 a tak ogólnie to jeden chińczyk to składał co by brzydko nie powiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Czy pisząc o lepszości skali masz na myśli obecność podziałki SG? Wizualnie, skłaniałbym się do tego, że w tym drugim odczyt byłby łatwiejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Ja też mam ten z podziałką brix i SG i dobrze się w nim odczytuje, podziałki rzędu 1BLG łatwo namierzyć, a dokładniejsze nastręczą tyle samo problemu w obu przypadkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Kurde, że wcześniej nie wiedziałem o tym kuponie na 5 baksów to bym miał za 19$ a nie za 24$ ale zamówiłem go 29 października a dotarł dopiero wczoraj więc ten miesiąc oczekiwania to norma. Teraz tylko muszę go wytestować na jakiejś warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Kurde, że wcześniej nie wiedziałem o tym kuponie na 5 baksów to bym miał za 19$ a nie za 24$ ale zamówiłem go 29 października a dotarł dopiero wczoraj więc ten miesiąc oczekiwania to norma. Teraz tylko muszę go wytestować na jakiejś warce Zamówienie musi być za min 25$, czyli wchodzi w grę np ten model, z wbudowanym pokrętłem do kalibracji (palcami, bez śrubokrętu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) wchodzi w grę np ten model, z wbudowanym pokrętłem do kalibracji (palcami, bez śrubokrętu) a skąd masz takie informacje o jakimś pokrętle? Myślisz, że ten śrubokręcik co jest na zdjęciach, to chińczyk Ci tak jako dodatek daje. Chińczyk głupi nie jest i nic gratis nie da BTW, nawet jakby było to pokrętło to tak jak łatwo by się nim kalibrowało tak i łatwo "rozkalibrowywało" EDIT: Używam podobnego od dawna;) Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 a skąd masz takie informacje o jakimś pokrętle? Myślisz, że ten śrubokręcik co jest na zdjęciach, to chińczyk Ci tak jako dodatek daje. Chińczyk głupi nie jest i nic gratis nie da BTW, nawet jakby było to pokrętło to tak jak łatwo by się nim kalibrowało tak i łatwo "rozkalibrowywało" No w opisie niby jest "additional features of BUILT-IN CALIBRATION KNOB", zdjęcia faktycznie są od starego modelu. Też się obawiam trochę tej możliwości rozkalibrowania. Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Też się obawiam trochę tej możliwości rozkalibrowania. Mając na względzie jak mi się ostrość "rozkręca" przy używaniu to się obawiam o to pokrętło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam Też stałem się posiadaczem tego ustrojstwa!;-) i tu mam pytanie jak go skalibrować? instrukcji niestety nie otrzymałem a wiem że powinno się to zrobić. Z tego co mi się wydaje powinienem to zrobić czystą wodą poprawcie mnie jak się mylę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 góral kalibracja jest dość skomplikowana ale postaram się to wytłumaczyć: Woda musi być destylowana (lub demineralizowana - inaczej czysta lecz nie mineralna) o temp 20st C i refraktometr musi być o temp 20st C najlepiej jak w całym pomieszczeniu jest 20st C. Zakrapiasz kilka kropel tak, aby po przyłożeniu porywy pryzmatu woda wypełniła wszystkie szczeliny i nie było nigdzie bąbli powietrza. Później kręcisz tą śrubą aż uzyskasz wartość 0. Ot cała filozofia. Te 20st jest bardziej konieczne niż woda destylowana. Ja uważam, że zbyt częsta kalibracja spowoduje, że ta śruba zacznie się ruszać sama z siebie i urządzenie będzie się rozkalibrowywać, więc jak dobrze raz to zrobisz to już więcej nie będziesz musiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Z temperaturą i wodą destylowaną przesadzasz. Refraktometry mają kompensację temperatury, kranówa też spokojnie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 i wodą destylowaną przesadzasz. z wodą nie przesadza, ale to nie takie trudne. Kilka kropli z pokrywy czajnika wystarcza BTW, kompensacja działa tylko w bardzo ograniczonym zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 no i właśnie was miałem pytać skąd taką wodę wytrzasnąć!;-) już wiem pozdrawiam!;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 leech z temperaturą to też nie jest przesada, bo kompensacja działa, jak jest wykalibrowany w 20st to masz +/- 10st jak skalibrujesz dla innej temperatury to i kompensacja zaczyna uciekać. Oczywiście nie działa to w ten sposób, że kalibracja w 30st da nam kompensację 20 - 40st musiałbym sięgnąć do opracowań na ten temat, żeby to dokładnie sprawdzić. Ale można samemu zrobić sobie test robiąc roztwór cukru i podgrzewając i chłodząc go i wykonać kalibracje w różnych temp. Wiem, że trochę zaciemniam temat ale najlepiej jest jednak wykonywać kalibrację jak najbliżej 20st. Po pracy wrzucę skan instrukcji z mojego refra może komuś to pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Czy niedokładności wynikające z użycia kranówki w temperaturze trochę wyższej lub niższej niż 20C nie mieszczą się w granicach błędu pomiaru refraktometrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 z prób, które robiłem, wynika: 1. kranówka u mnie pokazuje ok 02-0,3 brix 2. różnica pomiędzy próbką w temp. 20 st., a 70 st. wynosi ok. 0,4 brix Nie sprawdzałem jaki wpływ na wskazania w różnych temp. ma gęstość próbki, ale i tak uważam, że te różnice nie mieszczą się w granicach błędu i je uwzględniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Tak jak obiecałem wklejam instrukcję obsługi i kalibracji refraktometru: Niestety jest po angielsku tłumaczone z Chińskiego ale myślę, że najważniejsze da się zrozumieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Też odebrałem przyrząd z poczty. http://www.ebay.com/itm/RSG-100ATC-Brix-Beer-Sugar-Wine-Wort-SG-0-32-ATC-Refractometer-blue-rubber-/300973564013?ssPageName=ADME:L:OC:PL:3160 Zamówienie 20.11. Awizo 09.12. Kalibracja zgodnie z instrukcją i powyższymi postami. Potem można zapomniećo wkrętakach czy pokrętłach. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Kupowałem dla kolegi równo miesiąc temu, jeszcze nie doszedł :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Kupowałem dla kolegi równo miesiąc temu, jeszcze nie doszedł :-/ Jest norma czasowa po której mogę być wku...y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Ja się zacznę denerwować tak koło szóstego tygodnia ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Na ebay jest napisane do kiedy jest termin od chwili wysłania. U mnie np. został wysłany na nastepny dzien po wysłaniu. w Polsce był po 2 tyg. reszte czasu spędził w urzędzie celnym w Wawie (3 tyg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Jest norma czasowa po której mogę być wku...y? Marcin, refraktometr z Chin do mnie dotarł po ok 1,5 miesiąca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Jest norma czasowa po której mogę być wku...y? Marcin, refraktometr z Chin do mnie dotarł po ok 1,5 miesiąca Tak myślałem, że do świąt może zalegać na "kwarantannie" urzędniczej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi