korzen16 Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Przeniosłem WARKĘ#36 Pszeniczne z Citrą v2 i WARKĘ#37 APA do schłodzenia - temperatura otoczenia około 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) Przeniosłem WARKĘ#34 Polskie ALE do spiżarni do jakiś 15°C. Warki #36 Pszeniczne z Citrą v2 i #37 APA schłodziły do się do 7,0° -butelkowanie pszenicznego zaplanowałem na piątek. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Dodałem dziś chmiel na zimno do WARKI#37 APA - dosypałem po 25g Citry i Mosaica w temperaturze 7,0°C. Butelkowanie planuję na środę lub czwartek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zabutelkowałem WARKĘ#36 Pszeniczne z Citrą - wyszło 52x0,5 z dodatkiem 240g cukru - 4,61g/butelkę 0,5. Planowane nagazowanie 3,2v/v, przyjęta temperatura rozlewu 18°C. Poprzednia pszenica jest jak dla mnie trochę za słabo nagazowana, dlatego zwiększyłem dawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Zabutelkowałem WARKĘ#37 APA - butelkowanie z dodatkiem 3,43g cukru/0,5l; założona temperatura butelkowania 16°C, planowane nagazowanie 2,7v/v. Przeniesione do 24°C - wyszło 40szt. x 0,5l Zastanawia mnie nagazowanie pszenicy - #34, w jednej skrzynce mam piwa nagazowane mocniej i słabiej. Od butelkowania minął już miesiąc, piwo stoi w ok. 15°C, wiec co drożdże miały zrobić to pewnie zrobiły. Chyba zmienię kapsle na twarde, bo to je podejrzewam o taki stan rzeczy, chyba po prostu przepuszczają gaz. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 (edytowane) Na rozpoczęcie sezonu w tym tygodniu powstanie coś bardziej chmielowego - lekka IPA, ale w założeniu bardzo aromatyczna. Chmielenie whirpoolowe i na zimno. Od tego sezonu zacznę też modyfikować wodę WARKA#38 Session IPA 30.08.2019 Planowane 11°Blg 22L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 80% Wyszło 11,0°Blg, 22,0L - wydajność całkowita około 80%; IBU 43-45 Profil docelowy wody zaciernej: Ca/Mg/Na/Cl/SO4 - 65/1/2/46/99; pH= 5,3 Woda do wysładzania pH=5 Składniki: 16,5 litrów wody do zacierania + 6g CaSO4 + 2,2g CaCl2 20,0 litrów wody do wysładzania + 2,5 ml 42% roztworu kwasu cytrynowego 2,00 kg słód Pale Malt Maris Otter 52,0% 1,5 kg słód Pilzneński 38,5% 0,20 kg słód Cara-Pils 5,0% 0,20 kg słód żytni 5,0% 0,10 kg słód karmelowy 30 2,5% 90g + 10g Simcoe 30g Chinook 30g Ekuanot 30g Vic Secret 15g + 15g Mosaic Drożdże US-05 Zacieranie: zasyp słodów do 9,75L wody o temp. 9°C i przerwa w 63°C 60' podgrzanie przez infuzję (3,87L wody o tem. 98°C) ---> 72°C i przerwa 15' podgrzanie przez infuzję (3,00L wody o tem. 98°C) ---> 76°C i przerwa 5' wysładzanie 20L wody o temp. ok 78°C Do gara trafiło ok.29,0L, gęstości 9,0°Blg. Gotowanie 90 minut. Chmielenie Gotowanie 45g Simcoe 5' 45g Simcoe 0' - chmielenie whirpoolowe 5' - 98-92° (bez chłodnicy); 5' - 92-75°C (z chłodnicą); 5' 75-70°C (bez chłodnicy) 30g Chinook + 15g Mosaic +10g Simcoe na 4 dni cichej (planowana temperatura cichej 5-10°C) - dodane 16.09.2019 30g Ekuanot + 30g Vicoria Secret + 15g Mosaic na 2 dni cichej (planowana temperatura cichej 5-10°C) - dodane 18.09.2019 Chłodzenie (temperatura wody ok. 18°C) do temperatury 21,0°C ok. godziny - do fermentora trafiło 22,0L brzeczki o gęstości 11,0°Blg Drożdże: US-05 (uwodnione w temperaturze ok. 33°C) - temperatura zadania około 24°C - pierwsze oznaki fermentacji pojawiły się po około 24 godzinach od zadania drożdży, regularna piana to około 36 godzina. Założyłem obniżenie temperatury od startu drożdży do 12-14°C i fermentację przez 10-12 dni. Pomiary: 01: 31.08.2019 - 11,0°Blg; 02: 06.09.2019 - 3,5°Blg; 03: 10.09.2019 - 3,0°Blg; 04: 13.09.2019 - 3,0°Blg; Temperatury: 31.08.2019 - 21,0°C-->16,0°C (dochłodziło się w około dwie godziny) 01-06.09.2019 - 16,0°C-->14,5°C-->16,0°C-->13,0°C-->14,0°C 07-12.09.2019 - 19,2-->22,0°C 13-15.09.2019 - 22,0°-15,6°C Przelane na cichą 13.09.2019 16-22.09.2018 - 22°C-->16°C 23-28.09.2019 - 16°C-->2°C-->4,5°C (ostatnie dwa dni podskoczyło do 4,5°C) Zabutelkowane 28.09.2019 - dodany roztwór: 160g glukozy + 700ml wody; przegotowane i dodane do piwa. Wyszło 40szt. x 0,5l. Planowane nagazowanie 2,7v/v Przeniesione do temperatury ok. 20-22°C Edytowane 29 Września 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 W WARCE#38 Session IPA pojawiły się pierwsze oznaki fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) WARKA#38 Session IPA - po tygodniu w temperaturze 14°C piana zaczęła opadać, wygląda że burzliwa kończy pracę. Zmierzone Blg to ok. 3,5°, liczę że ostatecznie będzie jeszcze o stopień niżej. Aromatycznie jeszcze kiepsko, ale w smaku jest OK. Pierwszy raz chmieliłem na goryczkę praktycznie wyłącznie whirpoolowe i wg mnie wyszło nieźle - goryczka jest bardzo "grzeczna", bardzo podchodzi mi smak młodego piwa. Edytowane 6 Września 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 (edytowane) WARKA#39 Ryżowe IPA 13.09.2019 Planowane 14°Blg 27L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 80% IBU 56 Wyszło 15,0°Blg, 27,5L - wydajność całkowita około 81%; IBU 54 Profil docelowy wody zaciernej: Ca/Mg/Na/Cl/SO4 - 56/1/2,1/57/59; pH= 5,4 Woda do wysładzania pH=5,5 Składniki: 20,5 litrów wody do zacierania + 3g CaSO4 + 2,5g CaCl2 11,5 litrów wody do wysładzania + 1,2 ml 42% roztworu kwasu cytrynowego 4,1 kg słód Pilzneński Weyermann 53,9% 1,0 kg słód Monachijski Weyermann 13,2% 1,0 kg słód Wiedeński Weyermann 13,2% 1,0 kg ryż biały 13,2% 0,4 kg płatki owsiane 6,6% 80g Marynka 20g Cascade 20g Citra 25g Vic Seccret 20g Chinook Drożdże US-05 gęstwa (I pokolenie) Kleikowanie: Ryż zmielony na średnią mąkę, z płatkami podgrzewać w 4L wody od 45°C do zagotowania. Przetrzymać ok 30 minut. Dodać zimnej wody (ok 10 litrów) w celu schłodzenia do ok. 55°C. Zacieranie: zasyp słodów do temperatury 55°C i przerwa 52°C przez 5' podgrzanie infuzyjne i temperaturowe do 63°C i przerwa 45' (dodać około 4,5 litra wrzątku) podgrzanie infuzyjne i temperaturowe do 72°C i przerwa 30' (dodać około 4,5 litra wrzątku) podgrzanie infuzyjne i temperaturowe do 76°C i przerwa 5' (dodać około 4,5 litra wrzątku) Do gara trafiło ok.33,0L, gęstości około 12,5°Blg. Gotowanie 80 minut. Chmielenie Gotowanie 40g Marynka 80' 40g Marynka 50' 20g Citra (whirpool - normalna praca chłodnicy) 20g Cascade (whirpool - normalna praca chłodnicy) 14.1.2019 - 25g Vic Secret + 20g Chinook na 4 dni cichej (planowana temperatura cichej 5-10°C) Chłodzenie (temperatura wody ok. 18°C) do temperatury 21,0°C ok. 25' - do fermentora trafiło 27,5L brzeczki o gęstości 15,0°Blg Drożdże: US-05 gęstwa I pokolenie po Session IPA (około 150-200ml rzadkiej gęstwy) Wiek gęstwy: 0 dni Pomiary: 01: 14.09.2019 - 15,0°Blg; Temperatury: 14.09.2019 - 22,0°C-->15,5°C 15-17.09.2019 - 14°C-->13°C 18-19.09.2019 - 16°C 20.09-05.10.2019 - 21°C Przelanie na cichą 05.10.2019 05-10.10.2019 - 20°C 11-18.10 2019 - 12°C 19-24.10.2019 - 12°C-->5°C Butelkowanie: 24.10.2019 - wyszło 51x0,5L z dodatkiem 175g białego cukru. Planowane nagazowanie 2,6v/v (przyjęta temperatura butelkowania 19°C) W WARCE#38 Session IPA podniosłem temperaturę do ok. 19°C - coś tam się znowu ruszyło. Przelanie na cichą wypadnie pewnie gdzieś koło środy - w tym dniu uwarzę ryżowe IPA Plany na jesień: 1. Fruit IPA - jedna z mango (oklepane, ale co tam) raczej będzie to marakuja, druga z krwistą pomarańczą - będą to kolejne warki po ryżowej IPA na gęstwie US-05 2. Dark Mild, a potem jakiś ALE - drożdże English ALE (WLP002) 3. Jakiś kwas???, może z wiśniami 3. Coś na drożdżach dolnej fermentacji Edytowane 24 Października 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 (edytowane) W WARCE#38 Session IPA podniosłem temperaturę do ok. 22°C; dzisiejszy pomiar wskazał 3,0°Blg, czyli lekko ponad 70% , więcej raczej nie zejdzie. Smak się trochę zmienił, ale także dostał pazura, goryczka wydaje się już konkretniejsza, do głosu doszły też smaki owoców cytrusowych (pomarańcze) i do tego taka owocowa słodycz jakby słodkich mandarynek Edytowane 10 Września 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 W WARCE#34 Polskie ALE coś poszło nie tak.... Słodowość jest fajna, na pierwszym miejscu w smaku i aromacie, chmiel podobnie i tak właśnie miało być, słodowo z delikatnym chmielem tak bliżej lagerowi. Ale na finiszu jest coś czego nie potrafię nazwać - pierwsze skojarzenie to jak bym pił ciepłego żubra z takim gorzko-kwaśnym posmakiem, jakby alkohol, chociaż nie do końca...?? Nie mam pojęcie co to jest, a raczej nie potrafię tego nazwać, ale piwo ma ewidentną wadę w smaku. Obie pszenice się dość fajnie ułożyły, ale obie są przede wszystkim goździkowe, reszta w miarę poprawna. Szału mnie ma bo to nie mój ulubiony styl. WARKA#37 APA - tu wszystko jest na swoim miejscu, a przynajmniej tak mi się wydaje. Trochę przeszkadza potężna piana przy nalewaniu, ale za to jest jak "Schlagsahne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) WARKA#38 Session IPA przelana na cichą, dam jej czas do końca tygodnia na porządki, a później schłodzę do 10°C i dodam pozostały chmiel. Goryczka dość mocna, natomiast aromat "zbladł" - po warzeniu była to eksplozja aromatów tropikalnych, teraz aromat jest delikatniejszy. Alkoholu nie czuć zupełnie, ale jest go też tylko 4,5%. Inaczej też się je teraz odbiera, bo się odgazowało. Dziś warzenie Ryżowej IPY. Do końca roku w planie są dwa angielskie piwa których jeszcze nie robiłem: Dark Mild i Blond Ale na WLP002. Następnie SMaSH na polskim chmielu - kolejne które spróbuje swoich sił na konkursie, jakieś codzienne ALE i na koniec roku IPA, którą podzielę na dwa fermentory - do jednego dodam pomarańczy, a drugi będzie z mango lub marakują. Po nowym roku coś dolnej fermentacji i coś na kwaśno. Edytowane 13 Września 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 (edytowane) Ryżowe uwarzone. Filtracja nie poszła specjalnie - 25L poszło OK, a ostatnie 8L ledwo ciurkało, przez to w sumie całość zajęła mi koło ośmiu godzin + niecała godzina na skleikowanie. Wyszło tyle co miało wyjść, ale gęściej o 1°Blg i tak już zostanie. Edytowane 20 Września 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 (edytowane) Do WARKI#38 Session IPA dodane chmiele na zimno: Chinook 30g, Mosaiccc 15g, Simcoe 10g. Edytowane 16 Września 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 W WARCE#39 Ryżowe IPA podniosłem temperaturę do ok. 16°C Do WARKI#38 Session IPA dodane chmiele na zimno: Chinook 30g, Mosaiccc 15g, Simcoe 10g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Przygotowałem dziś pulpę z mango i pomarańczy - będzie użyte do kolejnego piwa. Z niecałego 1,5 kg dojrzałych mango wyszło ok. 1,1 kg gotowej pulpy - wrzuciłem to do gara, podgrzałem do 70°C, zostawiłem na 10' i wrzuciłem do zamrażalnika. Za aromatem mango nie przepadam, ale smak po "pasteryzacji" jak świeżych owoców. Podobnie przygotowałem pomarańcze (ponoć krwiste - chociaż tej krwistości to nie za wiele), obrałem, podzieliłem na poszczególne kosteczki, do gara na 10' w 70°C - puściło trochę soku. Całość trafiła też do zamrożenia. Smak słodkich pomarańczy, aromat też jak świeżych owoców, kolor ciemno pomarańczowy. Ogólnie z pasteryzacji jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 W WARCE#39 Ryżowe IPA na zakończenie podniosłem temperaturę do ok. 21°C. Tym razem burzliwa trwa dość długo - od zadania drożdży minął już tydzień, a mam jeszcze końcówkę fermentacji. Piana już opada, ale w fermentorze ciągle się "kotłuje". Nie podobały im się też temperatury bo wali siarką jak przy drożdżach weizenowych, jak nie minie za kilka dni trzeba będzie wrzucić miedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 WARKA#38 Session IPA przeniesiona na cold crashing. Butelkowanie przewiduję za 2-3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 (edytowane) WARKA#39 Ryżowe IPA zeszła do 4,5°Blg. Goryczka zdecydowana i fajnie czuć Citrę, przynajmniej na razie. Pod koniec tygodnia przeleje ją na cichą, bo szykuję się do Fruits IPA i będzie potrzebna gęstwa Edytowane 24 Września 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Wczoraj zabutelkowałem WARKĘ#38 Session IPA wyszło 40 x 0,5l. Dodane 160g glukozy rozpuszczone w w 740ml wody. Nagazwowuje się w ok. 20-22°C. Planowane warzenie w tym tygodniu poszło się huśtać - pokonał mnie w nierównej walce wniosek dotacyjny. Mam nadzieję, że znajdę na to czas w tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) WARKA#40 Fruit IPA 04.10.2019 Planowane 13,5°Blg 26L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 80%, IBU 42 Wyszło 13,5°Blg, 28,0L - wydajność całkowita około 86%; IBU 37 Profil docelowy wody zaciernej: Ca/Mg/Na/Cl/SO4 - 65/1/2/46/99; pH= 5,4 Woda do wysładzania pH=7 (zapomniałem dodać kwasu) Baza zostanie podzielna na dwa fermentory i uzupełniona owocami (krwista pomarańcza i mango) Składniki: 24,5 litrów wody do zacierania + 6g CaSO4 + 2,2g CaCl2 11,5 litrów wody do wysładzania 4,5 kg słód Pilzneński Viking 77,6% 1,0 kg słód Pale Weyermann 17,2% 0,3 kg słód Żytni Weyermann 5,2% 30g Hallertauer 20g Marynka 15g +15g Cascade 30g Citra Drożdże US-05 gęstwa (II pokolenie) Zacieranie: zasyp słodów do 14,5l wody o temperaturze 69°C i przerwa 63°C przez 60' podgrzanie infuzyjne do 72°C i przerwa 15' (dodać około 5,8 litra wrzątku) podgrzanie infuzyjne do 76°C i przerwa 5' (dodać około 4,5 litra wrzątku) Do gara trafiło ok.30,5L, gęstości około 11,5°Blg. Gotowanie 60 minut. Chmielenie Gotowanie 20g Marynka 60' 30g Hallertauer 60' 15g Cascade 15' 15g Cascade 5' 30g Citra (whirpool przy ograniczonej pracy chłodnicy) około 15' Chłodzenie (temperatura wody ok. 14°C) do temperatury 17,5°C ok. 60' - do fermentora trafiło 14,5L + 13,5L brzeczki o gęstości 13,5°Blg Drożdże: US-05 gęstwa II pokolenie po Ryżowe APA (po około 110ml średniej gęstwy do każdego fermentora) Wiek gęstwy: 0 dni Dodatki: 08.10.219 do fermentorów dodane owoce w ilości 1,1kg mango i 0,55kg+0,55kg pomarańczy; 18.10.2019 do obu fermentorów dodane 250g laktozy w postaci syropu z 0,5L wody; Fermentor A (mango - 1,1kg pulpy) 13,5L; Temperatury: 04.10.201917,5°C--> 12,5° 05-06.10.2019 - 12,5°C 07-08.10.2019 - 12,5°C-->16°C Pomiary: 01: 04.10.2019 - 13,5°Blg + owoce około 1,2°Blg (dodane 08.10.2019) 02: 11.10.2019 - 2,0°Blg 03: 16.10.2019 - 2,0°Blg Fermentor B (pomarańcze - 1,1 kg pulpy)14,5L; Temperatury: 04.10.201917,5°C--> 12,5° 05-06.10.2019 - 12,5°C 07-08.10.2019 - 12,5°C-->16°C Pomiary: 01: 04.10.2019 - 13,5°Blg + owoce około 0,9°Blg (0,55kg dodane 08.10.2019, 0,55kg dodane 12.10.2019) 02: 11.10.2019 - 2,5Blg; 03:16.10.2019 - 2,0°Blg; Fermentor A - 20.10.2019 przelane na cichą (13,0L); po dodaniu laktozy Blg = 3°, Fermentor B - 26.10.2019 przelane na cichą (13,5L); po dodaniu laktozy Blg = 3°, 26.10.2019 - do obu fermentorów dodałem chmielenie na zimno - po 15g Vic Secret (zbiór 2019) i Chinook (zbiór 2018) 29.10.2019 - oba fermentory przeniesione na coldcrashing Butelkowanie 02.11.2019 Fermentor A (mango) 13,0L + dodatek 89g cukru białego (w 300ml wody), przyjęta temperatura butelkowania19°C, założone nagazowanie 2,6v/v Fermentor B (pomarańcze) 13,5L + dodatek 92g cukru białego (w 300ml wody), przyjęta temperatura butelkowania19°C, założone nagazowanie 2,6v/v Edytowane 2 Listopada 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 (edytowane) Przy okazji wczorajszego warzenia przelałem WARKĘ#39 Ryżowe IPA na cichą. Blg zeszło do 4°Blg. Edytowane 6 Października 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Dziwnie ruszyła mi gęstwa z piątkowego warzenia, całość uniosła się na powierzchnie i mocno się namnażała tworząc jakby stalaktyty - takie długie wiszące frędzle. Na dnie nie ma prawie niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 (edytowane) WARKA#40 FRUIT IPA otrzymała dziś owocowe dodatki: Fermentor A - dodane 1,1kg pulpy z mango - kalkulator twierdzi że Blg podskoczyło o 1,2°; Fermentor B - dodane 0,55 kg pulpy z krwistej pomarańczy - tutaj Blg wzrosło o około 0,5°; Miałem trochę obawy dodać całość pomarańczy, więc na razie trafiła połowa. Jak skończy się fermentacja zobaczę czy jest wystarczająco, czy dodać jeszcze drugą część - 12.10.2019 dodane pozostałe 0,55 kg. Edytowane 14 Października 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 (edytowane) WARKA#40 FRUIT IPA kończy fermentację burzliwą - podniosłem temperaturę do ok. 20°C Fermentor A (mango) zeszło do 2,0°Blg, mango w aromacie jest w smaku nie wyczuwam. Fermentor B (pomarańcze) zeszło do 2,5°Blg, w smaku słabo czuć pomarańcze, lepiej jest w aromacie. Obie wersje są dość mocno alkoholowe, przynajmniej na chwilę obecną. WARKA#39 Ryżowe IPA - obniżyłem temperaturę do ok. 12°C Edytowane 14 Października 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się