korzen16 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 a mówiłeś żeś jeszcze nie gotów Dalej tak myślę, ale zachciało się spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Wbrew pozorom temat wcale nie jest taki straszny, dobrze że próbujesz. Poza tym trening czyni mistrza. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Ale jedziesz z Germanami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Poza tym trening czyni mistrza. Otóż to. Rewelacji pewnie nie będzie, ale temat się ćwiczy. Pierwsza dekokcja wyszła tak sobie, ale już z drugą wstrzeliłem się co do stopnia. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Ale jedziesz z Germanami W tym sezonie założyłem robienie serii, bez zbędnego przechowywania gęstwy, a że się ciepło robi, to cza się spieszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Do ilu pokoleń planujesz użyć gęstwy z tych suszonych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Maibock będzie ostatni, ale używam cały czas I pokolenia z Munich Lagera bo nie mogę czekać na gęstwę z German Pilsa Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Do WARKI#23 trafiło 50g Citry na 4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 WARKA#23 rozlana do butelek. Wyszło 55sztx0,5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Jako że stałem się posiadaczem chłodnicy w nierdzewki fi8/18mb, została ona dziś podłączona do zlewu. Ponieważ nigdzie w Jeleniej nie mogłem dostać przejściówki M24x1 na 1/2", wykorzystałem do podłączenia najtańszy perlator, taki jak na fotce nr 1. Po odcięciu wylewki, zdekompletowałem całość i wykorzystałem jedynie elementy z fotki nr 4. W miejsce wężyka silikonowego z perlatora podłączyłem przewód igielitowy fi8/11 długości ok. 3mb. W celu uszczelnienie połączenia chłodnicy i rurki igielitowej , w miejscu zaciśnięcie opaski założyłem dodatkowy kawałek wężyka fi12. Próba przepływu gorącej i zimnej wody zaliczona pozytywnie - żadnych przecieków. Po wielu tygodniach szukania odpowiedniej przejściówki, żeby nie biegać z garem do łazienki tylko podłączyć się normalnie w kuchni, zbadałem Twój patent i jestem wniebowzięty. Przy okazji jakiegoś spotkania stawiam piwo Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Voitas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 U mnie wygląda to identycznie, tylko zlew mam z lewej i trzy szafki dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) WARKA#24 Grodziskie zeszła do 3°Blg - u WiHuRy przy podobnym ekstrakcie początkowym zeszło do 2,5°Blg, więc poczekam jeszcze z tydzień i przeniosę do zimnego na wyklarowanie. WARKA#26 German Pils powoli kończy burzliwą - zeszła do poziomu 3°Blg i została przeniesiona do 18°C na trzy dni, na dojedzenie resztek i ewentualną redukcję DMS, jeżeli jest - ja go nie wyczuwam. Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Jeśli chodzi o Grodziskie, to ostatnią warkę robiłem na Wyeast 2565 Kolsch więc odfermentowanie może być inne niż na tych które Ci wysłałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Porównywałem te oryginalne od Ciebie Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Ale ta warka to OG 12°Blg więc też z kolei inaczej, choć faktycznie, teoretycznie powinny odfermentować podobnie. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 A może nawet ciut niżej - miałem 9,5°Blg na starcie, no i ciągle jest jeszcze piana i chyba jakaś delikatna aktywność (mam zamknięte na głucho i dekiel się wybrzusza) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Jak jest aktywność to trzymaj choć przy tym ekstrakcie to dawno powinno być po zabawie. Jaka temperatura fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 17-18°C - wewnątrz pewnie ze stopień wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Jak chcesz mieć idealny klar trzeba się czymś wspomóc. U mnie do końca piwo było mocno opalizujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Ponieważ "krukaka" nie mam, będzie to żelatyna i pójdzie do jakiś 2-3°C na kilka dni, a później w butelki i też będę miał swoją spalona płytę graficzną w płynie Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Boska pogoda (w nocy 0°C, w dzień +1°C) pozwala na poprawienie klimatu "lagerowni". Temperatura dobijała już do 10°C, a przez ostatnie dwa dni udało się ją zbić do 6°C - sezon lagerowy w pełni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 W poniedziałek w dzień latałem w krótkim rękawku, było 23°C do słońca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 U nas to samo, parę dni temu w Jeleniej Górze było 25°C, a dzisiaj wali śniegiem aż miło. W Karpaczu górnym mamy regularną zimę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Z tygodniowym spóźnieniem - WARKA#27 Maibock Do chmielenia trafiło 27L o gęstości ok. 14,2°Blg, co wskazuje na wydajność w granicach dziewięćdziesięciu kilku procent. Bardzo miłe jest to, że opanowałem mój nowy sprzęt i wstrzeliwuję się w zaplanowane parametry niemalże w 100% Takiego przełomu jeszcze nie miałem, w brzeczce pływały płaty średnicy kilku centymetrów. Ciekawe, dlaczego akurat tym razem Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) WARKA#27 Maibock -po chmieleniu otrzymałem około 23L o gęstości 15,5°Blg Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się