BaronVonZuk Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Śmieszn jest ta specyfikacja,tak jak coder napisał nie tylko Protein solution ma duży zakres,jednakże podejrzewam,że nikt się nie bawi w podawanie analiz słodu z poszczególnych parti. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Śmieszn jest ta specyfikacja,tak jak coder napisał nie tylko Protein solution ma duży zakres,jednakże podejrzewam,że nikt się nie bawi w podawanie analiz słodu z poszczególnych parti. Myślę, że do dużego browaru bez szczegółowej analizy nikt by słodu nie przyjął. Inne firmy podaja rozsądne analizy: http://www.brewingwithbriess.com/Assets/PDFs/Briess_PIS_Pilsen_Malt_WK.pdf nie wiem na czym to polega, czy mają stabilniejsze resultaty słodowania, czy weyermann jest na tyle skrupulatny, ze podaje każdą mozliwą wartość, jaka im kiedykolwiek wyszła, a Briess po prostu podaje jedną średnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Makaron, tak patrzę na swoją lodówkę i myślę, jakby tu zrobić odpowiednia dziurę na kranik - nie mam takiego wiertła Jak to zrobić, żeby było estetycznie i skutecznie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Otwornicą po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Otwornicą po prostu. No to będę musiał kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Makaron czy możesz opisać z praktyki krok po kroku jak zacierasz w lodówce? Chodzi mi o to ile konkretnie wody w jakiej temp. wlewasz do np. 4kg słodu zacieranego po angielsku, oraz ile np. do mash-out, czyli po prostu wszystko na prostym przykładzie. Właśnie kombinuję lodówkę do filtracji, ale myślę że latem się skuszę na zacieranie w lodówce. Edytowane 23 Lutego 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Przepis na zatarcie 4 kg słodu. Odmierzamy 10 litrów wody podgrzewamy do temperatury 74°C, wlewamy do lodówki wsypujemy słód (przy zakładanej temperaturze słodu 23°C ) mieszamy i powinniśmy uzyskać 67°C. Jeśli tak nie jest dolać wrzątku, albo zimnej wody, tak by skorygować temperature. Utrzymać taką temperature ok 60 minut i rozpocząć filtracje. Jeśli chcemy mash-out dolewany tyle wrzątku by podnieść temperaturę do ok 78 °C ostatnio dolałem około 7 litrów wrzątku. Ale moim zdaniem mas-out nie jest niezbędny, filtracja powinna przebiegać sprawnie i bez mash-out. PS Każdy program piwowarski powinien mieć opcje strike temp, albo coś podobnego. Wpisuje się w pola odpowiednie wartości i wyskakuje temperatura wody. Pamiętajmy o pojemności cieplnej lodówki turystycznej, zatem zdziebko spadnie temperatura w ciągu pierwszych kilku minut (może o 1-2°C ), zatem temperatura 67°C moim zdaniem na początek jest idealna. Pamiętajmy, że przedłużając przerwę zwiększa się fermentowalność brzeczki. Edytowane 23 Lutego 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 A jeszcze szybciej i prościej się nie da? No to jak zrobię lodówkę to muszę przetestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) A jeszcze szybciej i prościej się nie da? No to jak zrobię lodówkę to muszę przetestować. Hmmm spróbuje 10 litrów o temp. 74°C wymieszać z 4kg słodu, zmierzyć temperature powinna być +-67°C - trzymać 60 minut gotowe Edytowane 23 Lutego 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 No to jak zrobię lodówkę to muszę przetestować. Zdziwisz się. Moim zdaniem nie zacieranie ma największy wpływ na piwo, ale właśnie dobranie surowców i warunki fermentacji. W sposób zacierania możę nam zmienić poziom odfermentowania tylko o kilka procent. Oczywiście wszystko dotyczy słodu mocno zmodyfikowanego (lwia większość dostępna na rynku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Nie chodzi mi o dobór słodów czy temp. fermentacji tylko po prostu o to że robiąc piwo z np. gotowca nie nie wiemy co w puszcze siedzi, a zacierając wiemy czego użyliśmy do warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 No właśnie w puszczce już może być dodany cukier czy syrop, my tego nie mamy możliwości sprawdzić. A poźniej nam wychodzi piwo w większości buraczane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 jednakże podejrzewam,że nikt się nie bawi w podawanie analiz słodu z poszczególnych parti. A tu się mylisz Na moją prośbę laboratorium w Strzegomiu zrobiło analizę partii Chylę im czoła za to. Ale nie w tym celu kontynuuję wątek. Jako nowicjusz w takim typie zacierania (a jestem ostro związany z zacieraniem wielo-przerwowym [cóż za słowo]), nasunęło mi się kilka spostrzeżeń, zapewne błahych, ale wartych zaznaczenia. (Pisał o tym Makaron, ale stwierdziłem, że nie jest to aż tak istotne. Praktyka twierdzi inaczej ) 1 - Jak wiercimy otwór na kranik, to rzeczywiście musimy zrobić większy otwór zewnętrzny i przykręcać kranik do plastiku wewnętrznego. Skręciłem z lenistwa przez dwie warstwy i niestety lubi lekko przecieknąć do spodu lodówki. Po przykręceniu właściwym wszystko jest ok. 2 - Zdecydowanie warto uszyć sobie śpiworek na lodówkę. Starty ciepła przy dobrej izolacji są rzeczywiście małe. Zrobię coś sprytnego z grubego koca polarowego. 3 - Najważniejsza dla mnie zaleta jest taka, że nie przelewam zacieru z kadzi do kadzi. Wszystko robię w jednej, co powoduje mniejszą czasochłonność, a dwa - porządek w domu 4 - Filtracja - marzenie Tyle jeśli chodzi o pierwsze wrażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Kolejna wskazówka. Jak myjecie lodówkę (kadź) zwracajcie uwagę by woda nie dostawała się do izolacji poprzez dziurę na kranik. To powoduje, że od spodu spada bardzo szybko temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 I jak będę robić to chyba zakleję silikonem tą dziurę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 I jak będę robić to chyba zakleję silikonem tą dziurę. silikonem ? może jakiś korek lob zakleić otwór taśmą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 I jak będę robić to chyba zakleję silikonem tą dziurę. Czegoś nie rozumiem Jak chcesz zatkać dziurę o wielkości 3/4 cala silikonem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 I jak będę robić to chyba zakleję silikonem tą dziurę. Czegoś nie rozumiem Jak chcesz zatkać dziurę o wielkości 3/4 cala silikonem A jak później wydłubać ten silikon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Mówię o zaklejeniu warstwy izolacyjnej między ściankami lodówki w okół otworu, a nie o zatykaniu dziury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Mówię o zaklejeniu warstwy izolacyjnej między ściankami lodówki w okół otworu, a nie o zatykaniu dziury. dobry pomysł (+) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Wczoraj zacierałem w lodówce (4kg słodów, więc niewiele - można moim zdaniem więcej). Sposób jest fajny (jest czysto, sucho i przyjemnie ). Odpada czas (w moim przypadku) na przelewanie brzeczki do fermentora z filtrem, mycia gara itp. Sposobem na "ocieplenie" lodówki może być folia bąbelkowa, którą akurat miałem pod ręką. octagon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Wczoraj zacierałem w lodówce (4kg słodów, więc niewiele - można moim zdaniem więcej). w mojej to tak 7-8 max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 30 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Witam jestem nowy na forum. Chciałbym zacząć warzyc z zacieraniem i myślałem o wykorzystaniu lodówki turystycznej. Problem w tym, że nie mam odpowiednio dużego gara do chmielenia całości i tu pytanie: da sie chmielic polowe i w fermentorze wymieszac czesc chmielona i niechmielona? Jeżeli nie to pomysł z lodówką odpada ponieważ tylko cena 30 litrowego gara mnie powstrzymuje od zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Problem w tym, że nie mam odpowiednio dużego gara do chmielenia całości i tu pytanie: da sie chmielic polowe i w fermentorze wymieszac czesc chmielona i niechmielona? Całość brzeczki MUSI być gotowana. Jak już, to w dwóch garach gotuj, lub kup duży, koszt ok. 100zł w sklepach AGD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 (edytowane) Problem w tym, że nie mam odpowiednio dużego gara do chmielenia całości i tu pytanie: da sie chmielic polowe i w fermentorze wymieszac czesc chmielona i niechmielona? Tak, to się nazywa "partial boil", ale pogarsza to jakość piwa. EDIT: trochę źle napisałem, partial boil to odpowiednik HGB - robienie gęstszego piwa, i rozcieńczenie wodą w fermentorze Edytowane 30 Marca 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się