Jankasper Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Może jeszcze ktoś tutaj zagląda, Właśnie przymierzam się do kompletpwania sprzętu na własną lodówkę. Chodzi mi o warki docelowe 40-45 l. Teraz zacieram w Coobrze 25, jest fajnie, ale mogło by być lepiej. Konkretnie chodzi mi o oplot na dole lodówki. Czy zamontowanie Hop Spidera na dnie lodówki zamiast oplotu ma jakiś sens. Chodzi mi o to, że oplot będzie uciekał, plątał się podczas zacierania. A hop spider, albo coś podobnegobędzie sztywno trzymało się dna. Druga sprawa, to jakiej mocy taboret gazowy polecacie do zagotowania 50l brzeczki? w to co piszą producenci zawsze warto średnio wierzyć. Prosze o pomoc, bo bez lodówki to ja się na tych warkach po 23 litry zajadę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 1 godzinę temu, Jankasper napisał: Konkretnie chodzi mi o oplot na dole lodówki. Czy zamontowanie Hop Spidera na dnie lodówki zamiast oplotu ma jakiś sens. Rozważ jeszcze opcję fałszywego dna. Jankasper 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 29 minutes ago, Gawron said: Rozważ jeszcze opcję fałszywego dna. na wymiar nad oplot np. blaszka miedziana z nacięciami 0.8mm i na nóżkach? pod to oplot? bo w sumie budżet na całość mam ok 1300 zł (lodówka, taboret, butla, garnek 50l, kraniki itd), więc mogę troszkę poszaleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 (edytowane) Nie nad oplot tylko zamiast oplotu i jak najniżej, żeby miejsca nie marnować. Nie wiem jaką lodówkę masz zamiar nabyć, ale jest kilka opcji. W prostokątnej lodówce można to zrobić tak: , albo filtrator rurkowy, a w okrągłym coolerze z ali np. takie fałszywe dno. No i na warki 40-45 litrów rozważ zakup większego garnka niż 50l Edytowane 13 Listopada 2017 przez Gawron Jankasper 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Witam, Dla tych którzy budują nieco większe gary polecam takie zasilanie .... u nas będzie zasilało gar 200 l Piotr palnik.mov Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Dnia 12.11.2017 o 12:22, Jankasper napisał: Chodzi mi o to, że oplot będzie uciekał, plątał się podczas zacierania. A hop spider, albo coś podobnego będzie sztywno trzymało się dna. W małej (15 l) lodówce mam oplot i faktycznie lata jak chce. Można go nadziać jakimś drutem, obciążyć, ukształtować i wtedy będzie leżał. W dużej (42 l) za filtrator robią rurki PEX połączone w kratownicę i ponacinane. To rozwiązanie jest imho lepsze od oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEN3L Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Witam Od kilku warek zacząłem zacierać infuzyjnie w coolerze 55l Jako filtrator zamontowany sracz wężyk nieco grubszy (Ok 20mm średnicy) o długości około 1m. Mam duży problem z wydajnością bo przy zasypie około 8kg uzyskałem 30l brzeczki 14blg to jest jakieś 55% W skrócie opis zacierania: Wlewam 24l wody o temperaturze 74 stopni, daje chwilę żeby termos się nagrzał, wrzucam słody. Temperatura ustala się na około 64.5 stopnia. Zamykam wieko, zacieram 1h (Próba jodowa negatywna). Dolewam 3l wrzątku, mieszam całość, zamykam wieko na 20min (temperatura rośnie do około 71 stopni). Rozpoczynam filtrację. Pierwsze 2-3 litry zawracam z powrotem do kadzi. Gdy już przez brzeczkę zaczynam widzieć młóto dolewam pierwszą porcję wody do wysładzania o temperaturze ok 82 stopni, tak by lustro wody było minium 5cm ponad młótem i staram się utrzymać cały czas ten poziom. Wody łącznie dolewam 4-5 razy, kończę filtrację zazwyczaj w godzinę gdy z kranu leci mniej niż 3blg. Co robię źle, że mam tak niską wydajność? Kombinować coś z mieszaniem podaczas wysładzania? Filtrator nie lezy bezposrednio na dnie kadzi, jest przewleczony przez tuleje ze stali kwasoodpornej, więc to raczej nie kanaliki. Temperaturę mierzę termometrami z sondą made in china ale porównywałem z tradycyjnym i nie ma rozbieżności. Aerometr też jest w porządku. Poniżej fotki mojego sprzętu w akcji. Jakieś rady? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) 36 minutes ago, MEN3L said: Co robię źle, że mam tak niską wydajność? Kombinować coś z mieszaniem podaczas wysładzania? Deszczownice może zrób. Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Temperaturę na koniec podnieś do 78°C. Wysładzaj też wodą o takiej temperaturze.Ja mam w lodówce filtrator rurkowy z rurki pcv do ciepłej wody. Pokrywa większą część dna i jest skuteczny przy większej ilości składników niesłodowanych na których sraczwężyk poległ np. przy witbirze z dużą ilością niesłodowanej pszenicy.Ewentualnych problemów z wydajnością upatrywał bym w niekorzystnym stosunku dna kadzi zaciernej do ilości zacieranego słodu (cienka warstwa). Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Do rad kolegi wyżej dodałbym jeszcze propozycje przemieszania słodu minimum z raz na każdej przerwie. Jak wydajność nie podskoczy to następnym razem odbierz cały filtrat brzeczki przedniej, potem zalej młóto wodą do wysładzania, wymieszaj porządnie, odczekaj 5-10 minut i odbierz filtrat ponownie. Wydajność powinna wzrosnąć. Myślę że minimum 75% powinieneś wyciągnąć. Napisz jeszcze coś o śrutowaniu. Zamawiasz ze sklepu już słód ześrutowany czy sam śrutujesz? Jeśli sam to jak drobno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEN3L Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Dzięki za odpowiedzi. Myślałem właśnie o filtratorze rurkowym, spróbuje w którąś wolną sobotę sobie taki zrobić wraz z deszczownicą, podobną do takiej jak ma Scooby. Słody zamawiam śrutowane. Jeśli chodzi o przerwy to robię zawsze tylko dwie, jedną w 63-67'okolo 1h w zależności od piwa i druga 72' 20min. Z surowców niesłodowanych używałem dotychczas tylko płatków owsianych i żytnich, z czyms takim ze filtracja staneła nie mialem do czynienia. Następną warke spróbuje z mieszaniem, i dam znać jak poszło. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Men3l, jesli chcialbys dlugi filtrator z oplotu to zostal mi jeszzcze jeden zestaw do konwersji lodowki. Ogarnia scianki do 36mm, na zewnatrz gwint 3/8 cala. Tylko wiercisz otwor i montujesz tak samo jak kran w fermentorze. Jesli bedziesz robil rurkowy, to koniecznie rozbieralny. Byl gdzies duzy temat o filtratorze rurkowym i tam szczegolnie zwracano uwage zeby sobir nowi nie strzelili w stope robiac lutowany/zgrzewany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Jeśli można odgrzać. Nie chcę kupować kolejnego mebla do domu - czyli lodówki 35l. Zamiast tego myślę zrobić elegancką obudowę na fermentor z kranikiem ze styropianu 10cm. Zostało mi kilka arkuszy z remontu, czekały aż znajdę zastosowanie Wyobrażam sobie to tak, że fermentor wkładam do skrzynki, wlewam gorącą wodę, słody, mieszam, zamykam deklem i zamykam styropianową skrzynkę. Są jakieś przeciwwskazania? Skrzynka przyda się ew. do chłodzenia czy utrzymania temperatury fermentacji... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 (edytowane) 16 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Jeśli można odgrzać. Nie chcę kupować kolejnego mebla do domu - czyli lodówki 35l. Zamiast tego myślę zrobić elegancką obudowę na fermentor z kranikiem ze styropianu 10cm. Zostało mi kilka arkuszy z remontu, czekały aż znajdę zastosowanie Wyobrażam sobie to tak, że fermentor wkładam do skrzynki, wlewam gorącą wodę, słody, mieszam, zamykam deklem i zamykam styropianową skrzynkę. Są jakieś przeciwwskazania? Skrzynka przyda się ew. do chłodzenia czy utrzymania temperatury fermentacji... Jakub Raczej owiń kocem/karimatą/folią NRC to wiaderko Edytowane 11 Maja 2020 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Hmm Zrobię po prostu próbę z czystą wodą jak szybko stygnie - i tak muszę czekać na dostawę słodu... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Możesz próbę zrobić ale moim zdaniem anteks słusznie prawi. Ja mam kadź właśnie z fermentora owiniętego dwoma warstwami karimaty. Naprawdę niewielki koszt i nakład pracy, a efekty super. Spadki temperatury niewielkie. Ja u siebie robię zasyp i na godzinkę zostawiam niech się zaciera. W połowie czasu mieszam. Proste, łatwe i przyjemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Sprawdziłem ja to wygląda. Woda ogrzana do 75stC, ilość <> 9-10l, temperatury na starcie / po godzinie / po półtorej. Temp. otoczenia 18stC. Wiadro 15l z Casto bez ocieplenia - 72stC / 57stC / 52stC Jak wyżej z nałożonym śpiworem - 72stC / 65stC / 62stC Lodówka pasywna <> 18l - identiko jak wiadro ze śpiworem Jutro sprawdzę jeszcze lodówkę z dodatkową izolacją śpiworem. Czy temperatura 72 / 65 / 62 wystarczy przy piwach typu FAH i innych górnej fermentacji? Bardziej zależy mi na słodyczy w smaku, niż alkoholu w mocy. Żona zawsze mówi, że za gorzkie Jakub Edytowane 13 Maja 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się