Skocz do zawartości

Kadź zacierno-filtracyjna - Zrób to sam. (lodówka turystyczna)


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Może jeszcze ktoś tutaj zagląda,

 

Właśnie przymierzam się do kompletpwania sprzętu na własną lodówkę.

 

Chodzi mi o warki docelowe 40-45 l.

 

Teraz zacieram w Coobrze 25, jest fajnie, ale mogło by być lepiej.

 

Konkretnie chodzi mi o oplot na dole lodówki. Czy zamontowanie Hop Spidera na dnie lodówki zamiast oplotu ma jakiś sens.

 

Chodzi mi o to, że oplot będzie uciekał, plątał się podczas zacierania. A hop spider, albo coś podobnegobędzie sztywno trzymało się dna.

 

Druga sprawa, to jakiej mocy taboret gazowy polecacie do zagotowania 50l brzeczki? w to co piszą producenci zawsze warto średnio wierzyć.

 

Prosze o pomoc, bo bez lodówki to ja się na tych warkach po 23 litry zajadę...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29 minutes ago, Gawron said:

Rozważ jeszcze opcję fałszywego dna.

na wymiar nad oplot np. blaszka miedziana z nacięciami 0.8mm i na nóżkach?  pod to oplot? bo w sumie budżet na całość mam ok 1300 zł (lodówka, taboret, butla, garnek 50l, kraniki itd), więc mogę troszkę poszaleć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie nad oplot tylko zamiast oplotu i jak najniżej, żeby miejsca nie marnować. Nie wiem jaką lodówkę masz zamiar nabyć, ale jest kilka opcji. W prostokątnej lodówce można to zrobić tak:

 

, albo filtrator rurkowy, a w okrągłym coolerze z ali np. takie fałszywe dno. No i na warki 40-45 litrów rozważ zakup większego garnka niż 50l

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 12.11.2017 o 12:22, Jankasper napisał:

Chodzi mi o to, że oplot będzie uciekał, plątał się podczas zacierania. A hop spider, albo coś podobnego będzie sztywno trzymało się dna.

W małej (15 l) lodówce mam oplot i faktycznie lata jak chce. Można go nadziać jakimś drutem, obciążyć, ukształtować i wtedy będzie leżał. W dużej (42 l) za filtrator robią rurki PEX połączone w kratownicę i ponacinane. To rozwiązanie jest imho lepsze od oplotu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam

Od kilku warek zacząłem zacierać infuzyjnie w coolerze 55l

Jako filtrator zamontowany sracz wężyk nieco grubszy (Ok 20mm średnicy) o długości około 1m.

Mam duży problem z wydajnością bo przy zasypie około 8kg uzyskałem 30l brzeczki 14blg to jest jakieś 55%

W skrócie opis zacierania:

Wlewam 24l wody o temperaturze 74 stopni, daje chwilę żeby termos się nagrzał, wrzucam słody. Temperatura ustala się na około 64.5 stopnia. Zamykam wieko, zacieram 1h (Próba jodowa negatywna). Dolewam 3l wrzątku, mieszam całość, zamykam wieko na 20min (temperatura rośnie do około 71 stopni).

Rozpoczynam filtrację.

Pierwsze 2-3 litry zawracam z powrotem do kadzi. Gdy już przez brzeczkę zaczynam widzieć młóto dolewam pierwszą porcję wody do wysładzania o temperaturze ok 82 stopni, tak by lustro wody było minium 5cm ponad młótem i staram się utrzymać cały czas ten poziom. Wody łącznie dolewam 4-5 razy, kończę filtrację zazwyczaj w godzinę gdy z kranu leci mniej niż 3blg.

Co robię źle, że mam tak niską wydajność? Kombinować coś z mieszaniem podaczas wysładzania? Filtrator nie lezy bezposrednio na dnie kadzi, jest przewleczony przez tuleje ze stali kwasoodpornej, więc to raczej nie kanaliki. Temperaturę mierzę termometrami z sondą made in china ale porównywałem z tradycyjnym i nie ma rozbieżności. Aerometr też jest w porządku.

Poniżej fotki mojego sprzętu w akcji. 

Jakieś rady?

Pozdrawiam!

20190414_094052.jpg

20190414_111638.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temperaturę na koniec podnieś do 78°C. Wysładzaj też wodą o takiej temperaturze.
Ja mam w lodówce filtrator rurkowy z rurki pcv do ciepłej wody. Pokrywa większą część dna i jest skuteczny przy większej ilości składników niesłodowanych na których sraczwężyk poległ np. przy witbirze z dużą ilością niesłodowanej pszenicy.
Ewentualnych problemów z wydajnością upatrywał bym w niekorzystnym stosunku dna kadzi zaciernej do ilości zacieranego słodu (cienka warstwa).

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do rad kolegi wyżej dodałbym jeszcze propozycje przemieszania słodu minimum z raz na każdej przerwie. Jak wydajność nie podskoczy to następnym razem odbierz cały filtrat brzeczki przedniej, potem zalej młóto wodą do wysładzania, wymieszaj porządnie, odczekaj 5-10 minut i  odbierz filtrat ponownie. Wydajność powinna wzrosnąć. Myślę że minimum 75% powinieneś wyciągnąć. Napisz jeszcze coś o śrutowaniu. Zamawiasz ze sklepu już słód ześrutowany czy sam śrutujesz? Jeśli sam to jak drobno?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi.

Myślałem właśnie o filtratorze rurkowym, spróbuje w którąś wolną sobotę sobie taki zrobić wraz z deszczownicą, podobną do takiej jak ma Scooby.

Słody zamawiam śrutowane.

Jeśli chodzi o przerwy to robię zawsze tylko dwie, jedną w 63-67'okolo 1h w zależności od piwa i druga 72' 20min.

Z surowców niesłodowanych używałem dotychczas tylko płatków owsianych i żytnich, z czyms takim ze filtracja staneła nie mialem do czynienia.

Następną warke spróbuje z mieszaniem, i dam znać jak poszło.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Men3l, jesli chcialbys dlugi filtrator z oplotu to zostal mi jeszzcze jeden zestaw do konwersji lodowki. Ogarnia scianki do 36mm, na zewnatrz gwint 3/8 cala. Tylko wiercisz otwor i montujesz tak samo jak kran w fermentorze.

Jesli bedziesz robil rurkowy, to koniecznie rozbieralny. Byl gdzies duzy temat o filtratorze rurkowym i tam szczegolnie zwracano uwage zeby sobir nowi nie strzelili w stope robiac lutowany/zgrzewany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jeśli można odgrzać.

 

Nie chcę kupować kolejnego mebla do domu - czyli lodówki 35l. Zamiast tego myślę zrobić elegancką obudowę

na fermentor z kranikiem ze styropianu 10cm. Zostało mi kilka arkuszy z remontu, czekały aż znajdę zastosowanie ;)

 

Wyobrażam sobie to tak, że fermentor wkładam do skrzynki, wlewam gorącą wodę, słody, mieszam, zamykam deklem

i zamykam styropianową skrzynkę. Są jakieś przeciwwskazania? Skrzynka przyda się ew. do chłodzenia czy utrzymania

temperatury fermentacji...

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Jeśli można odgrzać.

 

Nie chcę kupować kolejnego mebla do domu - czyli lodówki 35l. Zamiast tego myślę zrobić elegancką obudowę

na fermentor z kranikiem ze styropianu 10cm. Zostało mi kilka arkuszy z remontu, czekały aż znajdę zastosowanie ;)

 

Wyobrażam sobie to tak, że fermentor wkładam do skrzynki, wlewam gorącą wodę, słody, mieszam, zamykam deklem

i zamykam styropianową skrzynkę. Są jakieś przeciwwskazania? Skrzynka przyda się ew. do chłodzenia czy utrzymania

temperatury fermentacji...

 

Jakub

Raczej owiń kocem/karimatą/folią NRC to wiaderko

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz próbę zrobić ale moim zdaniem anteks słusznie prawi. Ja mam kadź właśnie z fermentora owiniętego dwoma warstwami karimaty. Naprawdę niewielki koszt i nakład pracy, a efekty super. Spadki temperatury niewielkie. Ja u siebie robię zasyp i na godzinkę zostawiam niech się zaciera. W połowie czasu mieszam. Proste, łatwe i przyjemne ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem ja to wygląda.

Woda ogrzana do 75stC, ilość <> 9-10l, temperatury na starcie / po godzinie / po półtorej. Temp. otoczenia 18stC.

 

Wiadro 15l z Casto bez ocieplenia - 72stC / 57stC / 52stC

Jak wyżej z nałożonym śpiworem - 72stC / 65stC / 62stC

Lodówka pasywna <> 18l - identiko jak wiadro ze śpiworem :)

 

Jutro sprawdzę jeszcze lodówkę z dodatkową izolacją śpiworem.

 

Czy temperatura 72 / 65 / 62 wystarczy przy piwach typu FAH i innych górnej fermentacji?

Bardziej zależy mi na słodyczy w smaku, niż alkoholu w mocy. Żona zawsze mówi, że za gorzkie ;)

 

Jakub

Edytowane przez Rolnik Sam w Dolinie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.