Dagome Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Jak długo fermentują Ci zwykle mocne belgi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Jak długo fermentują Ci zwykle mocne belgi? Zabutelkowałem po 3 tygodniach, ale widzę, że za to wcześnie. Dofermentowane są ładnie, ale nie zdążyły się sklarować, te drożdże Strong Ale słabo flokulują. Potem klarują się w butelkach, ale zostaje za dużo osadu. Cztery tygodnie powinny być w sam raz, Blond Ale tyle potrzymam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 (edytowane) Warka #145 - Cesarski Weissbier Piwo w stylu Hefe Weizen Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 10 Kolor 12 EBC skład: bohemian pils 1.00 kg pszeniczny 3.10 kg caramunich II 0.20 kg zakwaszający 0.10 kg zacieranie: (kranówka +2/3% RO + 3g CaCl2 19L 65°C) 63°C - 25' 70-72°C - 60' ->79°C //+8L wody wysładzanie 8L wody 72°C gotowanie 90' Mittelfruh '09 sz ~3,8% 20g 60' //76 GPH drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan ~70ml gęstwy Receptura: http://braukaiser.com/wiki/index.php/Weissbier_Hell Edytowane 21 Października 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 (edytowane) Pszeniczka 2 dni od zabutelkowania, już pyszna Edytowane 6 Października 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Pszeniczka 2 dni od zabutelkowania, już pyszna Imponujące. Piana jak marzenie. Długo się tak ładnie trzyma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Pszeniczka 2 dni od zabutelkowania' date=' już pyszna[/quote']Imponujące. Piana jak marzenie. Długo się tak ładnie trzyma? Nie do końca, tak do połowy picia, za to brudzi szkło. Ale jeszcze się poprawi. Chyba pomaga ta długa przerwa w 72*. Albo brak przerw poniżej 62*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Cześć Piana w pszenicznych weizenach piwach to dla mnie porażka. Najtrwalszą mam na lagerach i na grodziszu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Cześć Warka #145 - Cesarski Weissbier zacieranie: (kranówka +2/3% RO + 3g CaCl2 19L 65°C) 63°C - 25' 70-72°C - 60' ->79°C //+8L wody wysładzanie 8L wody 72°C gotowanie 90' Mittelfruh '09 sz ~3,8% 20g 60' Coder mam rozumieć że do zacierania i wysładzania zużyłeś łącznie 35l wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Coder mam rozumieć że do zacierania i wysładzania zużyłeś łącznie 35l wody? Tak, to mój standard dla normalnych piw - 27L do gara i 8 do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Cześć Dzięki za szybka odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Dziś rozlałem #138 - Berlińskie Kwaśne, mój drugi Berliner Weisse. Tym razem trzymałem go tylko niecałe 6 tygodni, bez przelewania. W smaku nie jest bardzo kwaśny, ale już wiem, że jest to zwodnicze, po nagazowaniu będzie OK. Kwaśność przyjemna, cytrynowa, ale jest też nuta goryczkowa.... Na zdjęciu: piękna błona bakteryjna, tym razem lacto były żwawsze. Za to przez roztargnienie użyłem normalnego zestawu do rozlewu... czeka mnie zakup nowego wężyka i rurki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Za to przez roztargnienie użyłem normalnego zestawu do rozlewu... czeka mnie zakup nowego wężyka i rurki... To jedno użycie wężyka do rozlewu brzeczki z bakteriami lactobacillus powoduje, że już jest na zawsze 'skażony' i nie można go więcej używać (do innych warek)?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Jak się warzy piwa z "robaczkami" to trzeba zachować odrobinę BHP, jak poetycko opisał to Randy Mosher: "Z bakteriami jest jak z gośćmi, zapraszasz ich do domu na małą kawę, a następna rzecz jaką widzisz, to, że wrastają w kanapę i domagają sie nowego zestawu baterii do pilota TV" Zasada BHP: cały plastikowy sprzęt musi być osobny dla piw kwaśnych. Szkło i nierdzewka muszą być porządnie dezynfekowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Dziś przelałem Oud Bruin do kega, jeszcze nie będę go gazował, żeby mieć możliwość ew. dalszej obróbki. Dla celów testowych napełniłem też parę butelek. Na razie nie smakuje zbyt kwaśno, w zasadzie wcale. Ma takie akcenty winne co najwyżej. Ale z tego co czytam w BJCP i z opisów degustacji, to chyba to się mieści w stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) Warka #146 - Gose Piwo w stylu Gose - kwaśne ale niemieckie, spoza BJCP Przewidywane OG: 9 Blg, FG: 2 Blg, vol: 19L, przy wydajności 70% IBU 10 Kolor 7 EBC skład: pale ale 0.80 kg pszeniczny ciemny 0.80 kg orkiszowy 1.00 kg monach II 0.23 kg płatki owsiane 0.10 kg płatki jęczmienne 0.05 kg zakwaszający 0.10 kg 28 g Marynki '08 sz ~5% do zacieru przyprawy: kolendra indyjska 14g sól 3 g (pół łyżeczki) zacieranie: (kranówka 13L 71°C) 67-69°C - 60' 70-72°C - 20' //+8l wrzątku bez mash out wysładzanie 8L wody 72°C + 2 ml kwasu ml. 80% gotowanie 45' Mittelfruh '09 sz ~3,8% 10g 45' //38 GPH przyprawy - 1' drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan ~30ml gęstwy + nieco gęstwy Kolsch z lactobacillusem zebranej z Berliner Weisse Receptura wzorowana na książce Randy Moshera, ale wyszła straszna zbieranina, bo wszystkiego brakowało. Edytowane 21 Października 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Warka #146 - Gose Powiem krótko: ŁAAAŁ Jako porządny prowokator 3mam kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 28 g Marynki '08 sz ~5% do zacieru O... Mash Hopping. Czy w jakiś sposób uwzględniałeś IBU uzyskane tą metodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 28 g Marynki '08 sz ~5% do zacieru O... Mash Hopping. Czy w jakiś sposób uwzględniałeś IBU uzyskane tą metodą? Beer Smith coś tam policzył... Ale ja wrzuciłem taki stary, zleżały chmiel, aby tylko coś tam było (chyba nawet trochę pomógł w filtracji); nie chcę za wiele IBU w tym piwie, bo lactobaccilus strasznie tego nie lubi.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Flanders Red zostało zlane dziś do balona szklanego na drugą fermentację z bakteriami. Dodałem zastartowaną uprzednio saszetkę 125 ml Roeselare - kultowej mieszanki bakterii z Rodenbacha i 20 g czipsów dębowych (francuskie, średnio przypieczone) które lekko zdezynfekowałem poprzez zanurzenie w niewielkiej ilości wrzątku (wlałem razem z wodą). Balon został zatkany korkiem gumowym z rurką i poszedł na rok w spokojne miejsce ~20°C. Wiele osób stosuje zatkanie balona kołkiem dębowym, aby był pewien dopływ tlenu, ale ja nie chcę mieć zbyt zaoctowanego produktu; sądzę, że wystarczy to co przepuści gumowy korek. Edytowane 12 Października 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Warka #147 - Karol Levittoux Piwo w stylu Russian Imperial Stout Przewidywane OG: 23.5 Blg, FG: 7.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 68 Kolor 138 EBC skład: pale ale 8.00 kg jęczmień palony 0.68 kg caramunich II 0.23 kg special B 0.45 kg czekoladowy 0.23 kg pale chocolate 0.23 kg cukier ciemny muscovado 0.28 kg zacieranie: (kranówka 27L 74°C + 7g CaC03) 66-67°C - 60' //słody ciemne i kredę dodałem 5 minut przed końcem ->76°C wysładzanie 8L wody 72°C + 1 ml kwasu gotowanie 70' Challenger '09 gr ~6.5% 80g 60' //520 GPH EKG '09 gr ~3.5% 16g 10' Challenger '09 gr ~6.5% 21g 10' //+ cukier + 1 łyżeczka mchu EKG '09 gr ~3.5% 50g 1' drożdże US05 gęstwa 300 ml Edytowane 21 Października 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Przyglądam się ciekawością wszelkim recepturom RIS (niecierpliwość przed skosztowaniem własnego, dawno nie czekałem tak na swoje piwo ). Tu u Ciebie w zasypie wielka 'egzotyka' - pale chocolate, cukier ciemny muscovado. Własna improwizacja, czy sprawdzony przepis? Tak przy okazji, reakcja na spekulacje IX KPD? - pytam z ciekawości, bez żadnych podtekstów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 (edytowane) Przyglądam się ciekawością wszelkim recepturom RIS (niecierpliwość przed skosztowaniem własnego, dawno nie czekałem tak na swoje piwo ). Tu u Ciebie w zasypie wielka 'egzotyka' - pale chocolate, cukier ciemny muscovado. Własna improwizacja, czy sprawdzony przepis? Przepis prawie dokładnie jest z książki Jamila Zainasheffa, nazywa się Tzars Revenge, on chętnie używa tego słodu pale chocolate, bardzo fajnego zresztą, sprowadziłem sobie 15 kg z Anglii i chętnie używam. W Polsce jest coś takiego jak Cofee Light, chyba podobny. Ten cukier dodałem z lenistwa, powinno być 8.3 kg słodu pale, ale odważyło mi się równo 8 i nie chciało mi się rozpruwać nowego worka po 300 gram. A tu patrzę - leży mi w szafce stary ciemny cukier którego nie mam do czego zużyć, akurat pasuje do tego piwa, taki melasowy, figowy... Tak przy okazji, reakcja na spekulacje IX KPD? - pytam z ciekawości, bez żadnych podtekstów! Nie, w końcu i tak musiałem go zrobić, bo chcę zrobić wszystkie style BJCP (zostały mi jeszcze 3 najbardziej egzotyczne). Na konkurs się nie nada, bo to taka amerykanizowana wersja (na drożdżach American Ale) i zresztą już je spartoliłem - w nocy temperatura mi uciekła do 22°C, będzie za bardzo alkoholowy. Edytowane 13 Października 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 w nocy temperatura mi uciekła do 22°C, będzie za bardzo alkoholowy. Okazało się, że termometr się zamoczył przy warzeniu i zaczął przekłamywac o 5* w górę; czyli temperatura nie uciekła z 20 do 22°C, tylko spadła do 17°C, tak, jak na to liczyłem wstawiając fermentor do przedsionka. Czyli piwo będzie do uratowania, tyle, że zanim spostrzegłem pomyłkę zdążyłem je schłodzić do 15°C. Dzielne drożdze dalej pracują, jest wielka czapa piany; w nagrodę natleniłem je ponownie i dodałem 3g pożywki Enartis Specjal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 (edytowane) Zrobiłeś jakieś piwo z cieńkusza? edit: co sądzis o słodzie z jęczmienia Maris Otter? Edytowane 13 Października 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 . Dzielne drożdze dalej pracują, jest wielka czapa piany; w nagrodę natleniłem je ponownie i dodałem 3g pożywki Enartis Specjal. Czy to jest standardowa procedura przy piwach o tej mocy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się