Skocz do zawartości

Dominus Tecum, mikrobrowar codera


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #197 - Prince Rupert

 

Piwo w stylu Ordinary Bitter

Przewidywane OG: 10 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 29 Kolor 21 EBC

 

skład:

pale ale 3.80 kg

brown malt 0.11 kg

warminster crystal 200 EBC 0.23 kg

 

zacieranie: (kranówka 19L 71°C)

 

65-67°C - 60'

->75°C //+10l wody

 

wysładzanie 6L wody 70°C

 

gotowanie 70'

 

EKG '10 gr ~5% 35g 60'

Fuggles '10 gr ~4% 15g 30'

EKG '10 gr ~5% 15g 1'

 

mech irlandzki - 3g 15' +1g pożywki dla drożdzy

 

drożdże Wyeast British Ale, gęstwa 7 dniowa 80 ml

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #198 - The Hulk

 

Piwo w stylu American Barley Wine

Przewidywane OG: 27 Blg, FG: 5.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 100 Kolor 38 EBC

 

skład:

Pils Strzegom 10.5 kg

Litovel Cystal 150 EBC 0.45 kg

Carared 0.45 kg

Pale chocolate 0.11.kg

Special B 0.11 kg

cukier - 0.45 kg

 

zacieranie: (kranówka 30L 71°C)

 

65°C - 1h 15'

72* - 15'

->76°C

 

wysładzanie 16L wody 70°C

 

gotowanie 120'

 

Columbus '10 14.5% gr 50g - 60'

Northern Brewer '10 11.5% gr 20g - 60' //ładny przełom

 

Simcoe '10 13% gr 30g - 0'

Amarillo '10 8% sz 50g - 0'

Cascade '10 5% sz 50g - 0'

 

1g pożywki dla drożdzy 15'

 

drożdże Wyeast British Ale, cała gęstwa ze Stouta, świeża

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś był pierwszy test Jopenbier.

 

Smakuje ciężko karmelowo, słodowo, lekko przepaleniem, lekka kwasowość octowa. Ogólnie chyba już nadaje się do rozlewu, ale będzie musiało jeszcze sporo dojrzeć, bo jest ciężkie i nieułożone. Większość zleję do KEGa, żeby móc je nagazować.

 

Dodałem 50g płatków dębowych, francuskich, srednio opiekanych, posiedzi na nich ze 2 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #199 - Proud Cavalier

 

Piwo w stylu English Barley Wine

Przewidywane OG: 23.5 Blg, FG: 5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 63 Kolor 34 EBC

 

skład:

Pils Strzegom 6 kg

Pale Ale Brewferm 4 kg

Caramunich II 0.28 kg

Crystal 400 EBC (Warminster) 0.28 kg

 

zacieranie: (kranówka 30L 71°C)

 

65*->61°C - 1h 45'

72* - 15'

->75°C

 

wysładzanie 16L wody 70°C

 

gotowanie 120'

 

Challenger '10 ~6% gr 90g - 60'

Fuggles '10 4% gr 15g - 20'

Fuggles '10 4% gr 15g - 0'

 

1g pożywki dla drożdzy 15'

 

drożdże Wyeast British Ale, cała gęstwa ze Bittera, 3 dniowa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #200 - Dr Wit

 

Piwo w stylu Witbier

Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 55%

IBU 10 Kolor 7 EBC

 

skład:

pils strzegom 2.50 kg

pszenica niesłodowana 2.50 kg //skleikowana 30 min

płatki owsiane 0.50 kg

biscuit 0.13 kg

cukier stołowy 0.40 kg

zakwaszający 0.15 kg

 

przyprawy:

kminek 1 g

kolendra indyjska 10g

skórka z 1 małej pomarańczy, grubo obcięta

5 g suszonej skórki curasao

 

zacieranie: (20L kranówka)

66-63* - 45'

71* - 15'

->76* //+ 8 l wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu mlekowego

 

 

gotowanie 90'

Mittelfrueh '10 gr. ~3.5% 20g 60'

Mittelfrueh '10 gr. ~3.5% 10g 10'

połowa przypraw na 10' + cukier + skórki curasao

połowa przypraw na 1' + skórki pomarańczy

 

drożdże Wyeast Witbier 250ml gęstwy 3 tygodniowej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #201 - Obóz Świętych

 

Piwo w stylu Dark American Lager

Przewidywane OG: 12.6 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 13 Kolor 42 EBC

 

skład:

brewferm 6-row 2.00 kg

pils strzegom 2.00 kg

carafa II special 200 g

ryż 0.70 kg (skleikowany)

 

zacieranie:

66-63* - 1h 15'

71* - 10'

->76*

 

gotowanie 90'

Mittelfrueh '10 gr. ~3.5% 28g 60'

 

drożdże Wyeast Pilsen Lager starter 2l z saszetki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coder tak patrze na ten schemat zacierania i zastanawiam się po co robiłeś 10 minut przerwy w 71C po 75 minutach przerwy maltozowej? Liczyłeś, że zostało trochę skrobi w zacierze po tak długim czasie zacierania? Pytam się jako ciągle adept sztuki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coder tak patrze na ten schemat zacierania i zastanawiam się po co robiłeś 10 minut przerwy w 71C po 75 minutach przerwy maltozowej? Liczyłeś, że zostało trochę skrobi w zacierze po tak długim czasie zacierania? Pytam się jako ciągle adept sztuki :)

Tak, staram się zwykle robić chociaż krótką przerwę powyżej 70* dla "dopalenia" resztek skrobii. A w tym przypadku jeszcze faktycznie przypomniałem sobie o dodaniu Carafy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć ;)

 

Dziś rozlew Jopenbier, zlałem go do kega i nagazuję sztucznie. Plus trochę bączków.

 

Zszedł do 17.5 Blg, pachnie ładnie, po flandryjsku, ale smakuje słabo - przypalenizną. Chyba za mocno go gotowałem.

Coder, myślę że musisz dać mu czasu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #202 - Zimmerdorf Weizla

 

Piwo w stylu Hefe Weizen

Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 12 Kolor 7 EBC

 

skład:

strzegom pils 2.20 kg

castle pszeniczny 2.20 kg

glukoza 100g

zakwaszający 100g

 

zacieranie

42* - 20'

52* - 10'

62* - 30'

70-72* - 45'

->76*

 

gotowanie 90'

Mittelfruh '10 5% gr. 20 g 60'

 

drożdże Zymoferm Ayinger Weissbier starter 1L z fiolki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #201 - Obóz Świętych

 

zacieranie:

66-63* - 1h 15'

Siemasz, zastanawia mnie ten zapis. Ja robiąc przerwę w temperaturze np. 68 zatrzymuję mieszadło, wyłączam palnik, zapisuję temperaturę w protokóle...

 

Po np. 20 minutach temperatura spada o jakieś 3 stopnie (na wyświetlaczu rzecz jasna). Po włączeniu mieszadła czujnik potrafi wskazać temperaturę nawet 7 stopni niższą (58 stopni). Zapisuję 68-65 ale w domyśle wiem, że jest niżej.

 

Zastanawiam się nad utrzymywaniem niewielkiego "ognia" i ciągłego mieszania, po to by mieć stałą temperaturę.

 

Powiedz mi (też jestem początkującym adeptem) jak to naprawdę jest z utrzymywaniem temperatury podczas przerwy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teoria jest taka, że zmiana temperatury zacierania o więcej niż 1 stopień na więcej niż 5 minut daje zauważalne zmiany.

 

Ale ja ostatnio olewam zacieranie, a ten American Dark Lager robię tylko dla wypełnienia portfolio styli BJCP, nie mam zamiaru go warzyć powtórnie.

Dodatkowo zacieranie cierpi na tym, że robię to w weekend rano, i jak żona się obudzi to wolę jej dotrzymać towarzystwa przy przedłużonym weekendowym śniadaniu, niż siedziec przy garach i pilnować temperatury, więc w moich recepturach da się zauważyć rózne dziwne losowe temperatury i czasy przerw.

 

Zauważyłem też, że fermentowalność brzeczki w sporym stopniu zależy od marki, a nawet partii używanego słodu podstawowwego, więc o ile nie mam paru worków tego samego słodu, nie mam co walczyć o powtarzalność procesu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #201 - Obóz Świętych

 

zacieranie:

66-63* - 1h 15'

Siemasz' date=' zastanawia mnie ten zapis. Ja robiąc przerwę w temperaturze np. 68 zatrzymuję mieszadło, wyłączam palnik, zapisuję temperaturę w protokóle...

 

Po np. 20 minutach temperatura spada o jakieś 3 stopnie (na wyświetlaczu rzecz jasna). Po włączeniu mieszadła czujnik potrafi wskazać temperaturę nawet 7 stopni niższą (58 stopni). Zapisuję 68-65 ale w domyśle wiem, że jest niżej.

 

Zastanawiam się nad utrzymywaniem niewielkiego "ognia" i ciągłego mieszania, po to by mieć stałą temperaturę.

 

Powiedz mi (też jestem początkującym adeptem) jak to naprawdę jest z utrzymywaniem temperatury podczas przerwy?

:););):smilies::):smilies: Jak to ludzie mają przerost formy nad treścią :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale ja ostatnio olewam zacieranie, a ten American Dark Lager robię tylko dla wypełnienia portfolio styli BJCP, nie mam zamiaru go warzyć powtórnie.

Czyli nie ważne jakie wyjdzie grunt że uwarzę wszystkie style BJCP? :)

To ja jakiś inny jestem bo warzę tylko kilka styli i to takie które mi smakują :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #201 - Obóz Świętych

 

zacieranie:

66-63* - 1h 15'

Siemasz' date=' zastanawia mnie ten zapis. Ja robiąc przerwę w temperaturze np. 68 zatrzymuję mieszadło, wyłączam palnik, zapisuję temperaturę w protokóle...

 

Po np. 20 minutach temperatura spada o jakieś 3 stopnie (na wyświetlaczu rzecz jasna). Po włączeniu mieszadła czujnik potrafi wskazać temperaturę nawet 7 stopni niższą (58 stopni). Zapisuję 68-65 ale w domyśle wiem, że jest niżej.

 

Zastanawiam się nad utrzymywaniem niewielkiego "ognia" i ciągłego mieszania, po to by mieć stałą temperaturę.

 

Powiedz mi (też jestem początkującym adeptem) jak to naprawdę jest z utrzymywaniem temperatury podczas przerwy?

:smilies::smilies::smilies::smilies::smilies::smilies: Jak to ludzie mają przerost formy nad treścią ;)

Początkujący adept to taki ciekawy związek wyrazowy jak były-ex.

 

Ale, jak bułkę kocham, posta pisałem jak najbardziej poważnie. Bo... choć popełniłem w życiu całkiem sporo warek, przeczytałem zestaw piwnych lektur obowiązkowych i uzupełniających, uważam, że w moim piwowarskim postępowaniu ciągle są wielkie białe plamy.

 

Wybrałem ten wątek bo:

1) Posty Codera cenię sobie od wielu lat, uważam, że w istotny sposób wpłynął na sposób w jaki podchodzę do zagadnień piwowarstwa.

2) Wiem, że Coder ma podobne zapatrywania

Zacieranie to tylko produkcja brzeczki, istota piwowarstwa tkwi w fementacji!!

3) Wczoraj odebrałem używane skrzynki na butelki. Zawierały pełno butelek z etykietami browaru Dominus Tecum, niestety pustych...

 

Odważyłem się zadać pytanie (i chciałbym je dalej drążyć). Nawet jeśli powyższy post był niezbyt treściwy chciałbym się dowiedzieć jaki jest najlepszy sposób na prowadzenie przerwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.