Kieswy Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Obrót na dwie sekundy miał być, coraz bardziej zaśmiecam Coderowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 kunze pisze o 1 m/s na końcu mieszadła, czyli można przyjąć podczas przerwy połowę tej wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Wg mnie to obroty zbliżone do normalnych a nie zmniejszone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Ja nie rozumiem w czym problem, u mnie mam włączone mieszadło na full cały czas i temp reguluję palnikiem, różnica temp to max 0,3°C Przypuszczam, że jest to najprostsze rozwiązanie. Nie zgodzę się jednak z tym, że najlepsze. Krótko mówiąc, dlaczego literatura zaleca wstrzymanie mieszania podczas przerw(y) Podczas grzania zacieru palnikiem gazowym i nie przemieszania go za pomocą mieszadła czy łyżki, temperatury będą się znacznie różniły w dolnych czy górnych partiach zacieru. Dlatego jestem zwolennikiem mieszania, bo praktyka pokazuje często co innego niż piszą w książkach, co nie znaczy, że nie należy czytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Cześć. Mamy następcę bnp na forum. Darko dlaczego tak twierdzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Cześć. Mamy następcę bnp na forum. Darko dlaczego tak twierdzisz? Żeby mnie obrazić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Żeby mnie obrazić Raczej nie. A czujesz się obrażony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Żeby mnie obrazić Raczej nie. A czujesz się obrażony? A powinienem? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Warka #203 - N.B. Forrest Piwo w stylu Classic American Pilsner Przewidywane OG: 14.2 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 36 Kolor 7 EBC skład: pils strzegom 3.80 kg kaszka kukurydziana 1.60 kg (skleikowana) chmielenie w zacierze chmiel Lubelski 100 g zacieranie: 63-64* - 1h 71-72* - 15' ->76* gotowanie 90' Lubelski '11 gr. 3.9% 40g 60' 1/2g pożywki + 3g mchu 15' drożdże Wyeast Pilsen Lager ~200ml swieżej gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Nie wiem jak gęsta jest Twoja gęstwa, ale chyba strasznie dużo dajesz tych drożdży. Do takiej ilości natleniasz medycznym? Jesteś zadowolony z efektów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Z kalkulatora Jamila wychodzi mniej więcej taka ilość przy standardowych ustawieniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Tak, Jamil mówił, że w praktyce domowej do lagera w zasadzie nie da się zadać za dużo gęstwy. Ja zadaję praktycznie wszystko co zbiorę z poprzedniej warki (po przemyciu), to wychodzi właśnie ze 200 ml. A tlen mi się skończył, muszę jechać nabić butlę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Warka #204 - Kwas Pruski Piwo w stylu Berliner Weisse Przewidywane OG: 8 Blg FG: 1.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 5 Kolor 5 EBC skład: pszeniczny 1.30 kg pils strzegom 2.00 kg zacieranie 62-3* - 30' 70-72* - 30' ->76* gotowanie 15' Lublin '11 gr 3.0% 28g 15' zadałem saszetką Wyast Lactobaccilus, za 2 dni dodam saszetkę drożdży US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Warka #205 - Blanche de Chambrée Piwo w stylu Witbier Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 55% IBU 10 Kolor 7 EBC skład: pils strzegom 2.50 kg płatki pszeniczne 2.40 kg //nie kleikowane płatki owsiane 0.50 kg biscuit 0.15 kg cukier stołowy 0.25 kg zakwaszający 0.10 kg przyprawy: kminek 1 g kolendra indyjska 8g skórka z 3 pomarańczy, starta na tarce 5 g suszonej skórki curasao zacieranie: 65-63* - 60' 71* - 30' ->76* //+ 8 l wrzątku gotowanie 70' Mittelfrueh '10 gr. ~3.5% 20g 60' Mittelfrueh '10 gr. ~3.5% 10g 10' cukier + skórki curasao 10' połowa pozostałych przypraw na 5' druga połowa na 1' drożdże Wyeast Witbier 200ml gęstwy 3 tygodniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Warka #204 - Kwas Pruski Piwo w stylu Berliner Weisse Przewidywane OG: 8 Blg FG: 1.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 5 Kolor 5 EBC skład: pszeniczny 1.30 kg pils strzegom 2.00 kg zacieranie 62-3* - 30' 70-72* - 30' ->76* gotowanie 15' Lublin '11 gr 3.0% 28g 15' zadałem saszetką Wyast Lactobaccilus, za 2 dni dodam saszetkę drożdży US05 Czym jest podyktowana długość gotowania tylko 15 minut? Zazwyczaj brzeczkę gotuje się przez godzinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Berliner Weisse tradycyjnie nie gotuje się wcale, 15 minut to taki kompromis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Warka #204 - Kwas Pruski Piwo w stylu Berliner Weisse Normalnie odpadłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Warka #206 - Bitburger Piwo w stylu Niemiecki Pils Przewidywane OG: 12.3 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 29 Kolor 7 EBC skład: pils strzegom 4.25 kg carapils 150g monach 150g zacieranie: 60°C - 20' 64°C - 25' 72°C - 20' ->76°C gotowanie 90' Amarillo '11 gr ~8% 20g 60' Perle PL '11 gr 6% 20g 15' Mittelfruh '11 gr 3.5% 14g 10' Tettnanger '11 gr 3.5% 10g 5' drożdże Wyeast Pilsen Lager 150 ml świeżej gęstwy Edytowane 18 Grudnia 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Warka #206 - Bitburger Piwo w stylu Niemiecki Pils Przewidywane OG: 12.3 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 29 Kolor 7 EBC skład: pils strzegom 5.25 kg carapils 150g monach 150g zacieranie: 60°C - 20' 64°C - 25' 72°C - 20' ->76°C gotowanie 90' Amarillo '11 gr ~8% 20g 60' Perle PL '11 gr 6% 20g 15' Mittelfruh '11 gr 3.5% 14g 10' Tettnanger '11 gr 3.5% 10g 5' drożdże Wyeast Pilsen Lager 150 ml świeżej gęstwy I jak Ci wyszło wg planu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 A jaki był plan? O, pomyliłem ilość słodu, poprawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 A jaki był plan? O, pomyliłem ilość słodu, poprawiam ?????????????????????????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Amarillo '11 gr ~8% 20g 60' Perle PL '11 gr 6% 20g 15' Mittelfruh '11 gr 3.5% 14g 10' Tettnanger '11 gr 3.5% 10g 5' Co oznaczają 11 przy nazwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Amarillo '11 gr ~8% 20g 60' Perle PL '11 gr 6% 20g 15' Mittelfruh '11 gr 3.5% 14g 10' Tettnanger '11 gr 3.5% 10g 5' Co oznaczają 11 przy nazwie? Pewnie gram. Edytowane 18 Grudnia 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Amarillo '11 gr ~8% 20g 60' Perle PL '11 gr 6% 20g 15' Mittelfruh '11 gr 3.5% 14g 10' Tettnanger '11 gr 3.5% 10g 5' Co oznaczają 11 przy nazwie? Rok zbioru 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Amarillo '11 gr ~8% 20g 60' Perle PL '11 gr 6% 20g 15' Mittelfruh '11 gr 3.5% 14g 10' Tettnanger '11 gr 3.5% 10g 5' Co oznaczają 11 przy nazwie? A ja naprawdę myślałem' date=' że to chodzi o gram a nie o rok. [/quote'] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się