Skocz do zawartości

Dominus Tecum, mikrobrowar codera


Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie rozumiem w czym problem, u mnie mam włączone mieszadło na full cały czas i temp reguluję palnikiem, różnica temp to max 0,3°C

Przypuszczam, że jest to najprostsze rozwiązanie. Nie zgodzę się jednak z tym, że najlepsze. Krótko mówiąc, dlaczego literatura zaleca wstrzymanie mieszania podczas przerw(y)

Podczas grzania zacieru palnikiem gazowym i nie przemieszania go za pomocą mieszadła czy łyżki, temperatury będą się znacznie różniły w dolnych czy górnych partiach zacieru. Dlatego jestem zwolennikiem mieszania, bo praktyka pokazuje często co innego niż piszą w książkach, co nie znaczy, że nie należy czytać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #203 - N.B. Forrest

 

Piwo w stylu Classic American Pilsner

Przewidywane OG: 14.2 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 36 Kolor 7 EBC

 

skład:

pils strzegom 3.80 kg

kaszka kukurydziana 1.60 kg (skleikowana)

chmielenie w zacierze chmiel Lubelski 100 g

 

zacieranie:

63-64* - 1h

71-72* - 15'

->76*

 

gotowanie 90'

Lubelski '11 gr. 3.9% 40g 60'

1/2g pożywki + 3g mchu 15'

 

drożdże Wyeast Pilsen Lager ~200ml swieżej gęstwy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #204 - Kwas Pruski

 

Piwo w stylu Berliner Weisse

Przewidywane OG: 8 Blg FG: 1.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 5 Kolor 5 EBC

 

skład:

pszeniczny 1.30 kg

pils strzegom 2.00 kg

 

zacieranie

62-3* - 30'

70-72* - 30'

->76*

 

gotowanie 15'

Lublin '11 gr 3.0% 28g 15'

 

zadałem saszetką Wyast Lactobaccilus, za 2 dni dodam saszetkę drożdży US05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #205 - Blanche de Chambrée

 

Piwo w stylu Witbier

Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 55%

IBU 10 Kolor 7 EBC

 

skład:

pils strzegom 2.50 kg

płatki pszeniczne 2.40 kg //nie kleikowane

płatki owsiane 0.50 kg

biscuit 0.15 kg

cukier stołowy 0.25 kg

zakwaszający 0.10 kg

 

przyprawy:

kminek 1 g

kolendra indyjska 8g

skórka z 3 pomarańczy, starta na tarce

5 g suszonej skórki curasao

 

zacieranie:

65-63* - 60'

71* - 30'

->76* //+ 8 l wrzątku

 

 

gotowanie 70'

Mittelfrueh '10 gr. ~3.5% 20g 60'

Mittelfrueh '10 gr. ~3.5% 10g 10'

cukier + skórki curasao 10'

połowa pozostałych przypraw na 5'

druga połowa na 1'

 

drożdże Wyeast Witbier 200ml gęstwy 3 tygodniowej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #204 - Kwas Pruski

 

Piwo w stylu Berliner Weisse

Przewidywane OG: 8 Blg FG: 1.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 5 Kolor 5 EBC

 

skład:

pszeniczny 1.30 kg

pils strzegom 2.00 kg

 

zacieranie

62-3* - 30'

70-72* - 30'

->76*

 

gotowanie 15'

Lublin '11 gr 3.0% 28g 15'

 

zadałem saszetką Wyast Lactobaccilus, za 2 dni dodam saszetkę drożdży US05

Czym jest podyktowana długość gotowania tylko 15 minut? Zazwyczaj brzeczkę gotuje się przez godzinę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #206 - Bitburger

 

Piwo w stylu Niemiecki Pils

Przewidywane OG: 12.3 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 29 Kolor 7 EBC

 

skład:

pils strzegom 4.25 kg

carapils 150g

monach 150g

 

zacieranie:

60°C - 20'

64°C - 25'

72°C - 20'

->76°C

 

gotowanie 90'

Amarillo '11 gr ~8% 20g 60'

Perle PL '11 gr 6% 20g 15'

Mittelfruh '11 gr 3.5% 14g 10'

Tettnanger '11 gr 3.5% 10g 5'

 

drożdże Wyeast Pilsen Lager 150 ml świeżej gęstwy

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #206 - Bitburger

 

Piwo w stylu Niemiecki Pils

Przewidywane OG: 12.3 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 29 Kolor 7 EBC

 

skład:

pils strzegom 5.25 kg

carapils 150g

monach 150g

 

zacieranie:

60°C - 20'

64°C - 25'

72°C - 20'

->76°C

 

gotowanie 90'

Amarillo '11 gr ~8% 20g 60'

Perle PL '11 gr 6% 20g 15'

Mittelfruh '11 gr 3.5% 14g 10'

Tettnanger '11 gr 3.5% 10g 5'

 

drożdże Wyeast Pilsen Lager 150 ml świeżej gęstwy

I jak Ci wyszło wg planu ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Amarillo '11 gr ~8% 20g 60'

Perle PL '11 gr 6% 20g 15'

Mittelfruh '11 gr 3.5% 14g 10'

Tettnanger '11 gr 3.5% 10g 5'

Co oznaczają 11 przy nazwie?

Pewnie gram. ;)

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Amarillo '11 gr ~8% 20g 60'

Perle PL '11 gr 6% 20g 15'

Mittelfruh '11 gr 3.5% 14g 10'

Tettnanger '11 gr 3.5% 10g 5'

Co oznaczają 11 przy nazwie?

A ja naprawdę myślałem' date=' że to chodzi o gram a nie o rok. ;) [/quote']

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.