Gość franc Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Co to za piwo i jak to rozpoznawać? Zrobiłem swoje pierwsze chmielone piwo ! Puszka Coopersa Malt Extract Chmiel 30g Marynka 60min 20g Lubelski 10min 12g Sybilla 0 1 kg glukoza Drożdże 6g BrewFerm blg początkowe 8. 22 litry Co z tego wyjdzie? Edytowane 14 Stycznia 2013 przez franc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Jak to co? Piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Piwo - Ale Jasne lekkie - w sam raz na szklankę po obiedzie Pewnie chodzi o styl ? To styl nijaki - ważne by smakowało jak byś rozrobił do 20 albo 15 litrów to by może miało trochę więcej BLG Tych chmieli to żeś troszkę chyba żałował ? Edytowane 14 Stycznia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 No wydawało mi się że chmieli wystarczająco ale cóż zobaczymy. A jak się określa styl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Zwykłe Ale - jasne lekkie o małej goryczce i lekkim aromacie piwo górnej fermentacji. Obawiam się że nie mieści się w żadne ramy stylowe. Piwo ma smakować - a nie nazywać się :] Powiem jak większość - pobierz jakiś program piwowarski i już będziesz wiedział. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Przeczytasz 10 razy klasyfikacje BJCP na wiki, wypijesz po kilka komercyjnych piw przedstawiających dane style, uwarzysz kilka piw w danych stylach i wiedza jak się określa style sama przyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Zwykle jakieś piwo robi się w konkretnym stylu Co do samych stylów to możesz poczytać http://www.wiki.piwo...lów_piw_(tabela) http://www.wiki.piwo.../Kategoria:BJCP i na tej podstawie kwalifikować swoje piwko do danego stylu:) A co do chmielenia do BS przy takim balingu wylicza ok 40 IBU więc całkiem mocno chmielone powinno wyjść. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Jak duża była ta puszka ekstraktu? 1kg glukozy przy 22litrach to ok 4,5°Blg, a skoro blg początkowe miałeś 8 to wynika z tego że z ekstraktu miałeś tylko 3,5°Blg. Strasznie mało! Oj, cienkie będzie to piwo... A może masz rozkalibrowany ballingomierz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 cienkie w alko ale jak spróbuje to dumny będzie z niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Co z tego wyjdzie? Belgian Premium Bitter Jasne Ale Ważne, żeby Tobie smakowało i żebyś był dumny, że Ci wyszło tak jak chciałeś. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 W piwach z ekstraktu nie masz wpływu na zasyp i zacieranie, więc ciężko stworzyć bardziej wyszukane style aniżeli jasne, bursztynowe i ciemne. Możesz zawsze użyć konkretnych chmieli lub drożdży i stworzyć np. amerykańskie ale lub lagera. Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem tak jest, dlatego jak zaczynałem przygodę z warzeniem zacząłem od razu od zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem tak jest, dlatego jak zaczynałem przygodę z warzeniem zacząłem od razu od zacierania. poczyniłem tak samo i się udało zacieraj jak najszybciej, będziesz Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się