Roberto89 Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Zrobiłem kilka piw na tych drożdżach i akurat piany zawsze było dość mało co pozwoliło zalać fermentor dość wysoko. Starałem się fermentować w wyższych temperaturach aby uzyskać banany, a jednak dominował goździk. Miał też z nimi taki problem, że piwo po 2-3 tygodniach miało dobre nagazowanie, ale po 8 i więcej było przegazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 [...]ale po 8 i więcej[...] Dobre żarty, Weizen po 8 tygodniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto89 Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 [...]ale po 8 i więcej[...] Dobre żarty, Weizen po 8 tygodniach Robiłem na nich też Weizenbock, nawiasem mówiąc był całkiem dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meszek Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Czy ktoś podczas burzliwej wyczuwał z fermentora siarkowodór ? U mnie ładnie ruszyły po niespełna 24 h, piana raczej niska, przez pierwsze 24 h od wystartowania bardzo intensywny banan z rurki, a teraz, trzeciego dnia burzliwej zaczyna trochę walić zgniłym jajem. Obok stoi również pszenica, ale na FM41 i tam to siara na całego, więc może tylko mi się zdaje, ale po przystawieniu nosa do rurki i naciśnięciu pokrywy wyraźnie czuję banana ze zgniłym jajem. Wiadomo, to nic takiego, w gotowym piwie nie powinno już tego być, ale jestem ciekaw, czy ktoś miał podobnie. Fermentuje w dosyć wysokiej temperaturze, 22 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Rok temu użyłem ich 3 razy, ale nie pamiętam co tam się działo. Teraz też mi jeden weizen na nich fermentuje i było czuć siarkowodór, może nie tak jak przy FM41, ale jednak wyraźnie. Z ostatnich sześciu fermentorów z weizenami było czuć ten zapach mimo czterech różnych szczepów drożdży, to raczej normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Rehydratacja drożdży w temp 35°C (+/-3°C) jaką podaje producent nie wpłynie negatywnie na kondycje drożdży? http://www.murphyandson.co.uk/datasheets/Data-Sheets2/Mauribrew%20Weiss%20Yeast.pdf Edytowane 3 Czerwca 2016 przez boniek4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto89 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Rehydratacja drożdży w temp 35°C (+/-3°C) jaką podaje producent nie wpłynie negatywnie na kondycje drożdży? http://www.murphyandson.co.uk/datasheets/Data-Sheets2/Mauribrew%20Weiss%20Yeast.pdf Nie ma się czego obawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Mauribrew Weiss is also suitable for special beers made with macerated fruits, honey or any kind of sugar based additional ingredients (maple syrup, fudge, candies ...). Ktoś kiedyś wita na nich? Słodownia Castle Malting w swojej broszurze (str. 32) proponuje fermentację piwa w stylu Belgian Wheat Beer drożdżami WB-06, które są przecież z tej samej półki. Edytowane 27 Lipca 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Nie robiłem, ale nie trudno jest wywnioskować, że dobrego wita z tego z pewnoscią nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Dzisiaj butelkowałem pszenicę zrobionych na tych drożdżach. Ruszyły po 20h i po tygodniu burzliwej (temperatura 19 c) rzeczywiście wydobywają fajne banany, natomiast goździka nie stwierdzono.... Edytowane 11 Grudnia 2016 przez Paweł N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Dzisiaj butelkowałem pszenicę zrobionych na tych drożdżach. Ruszyły po 20h i po tygodniu burzliwej (temperatura 19 c) rzeczywiście wydobywają fajne banany, natomiast goździka nie stwierdzono.... Mi z kolei wyszlo bardziej gozdzikowe, bananow trzeba szukac jak za PRLu. Drozdze zadane w 14 stopniach, fermentacja w przedziale 17-19, pewnie moglem im dac lekko cieplej. Ale piwo samo w sobie bardzo smaczne, poza kiepska piana jestem z niego bardzo zadowolony. Niebezpiecznie szybko znika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Dzisiaj butelkowałem pszenicę zrobionych na tych drożdżach. Ruszyły po 20h i po tygodniu burzliwej (temperatura 19 c) rzeczywiście wydobywają fajne banany, natomiast goździka nie stwierdzono.... Mi z kolei wyszlo bardziej gozdzikowe, bananow trzeba szukac jak za PRLu. Drozdze zadane w 14 stopniach, fermentacja w przedziale 17-19, pewnie moglem im dac lekko cieplej. Ale piwo samo w sobie bardzo smaczne, poza kiepska piana jestem z niego bardzo zadowolony. Niebezpiecznie szybko znika Widzisz to u mnie po otwarciu pierwszej butelki dokładnie te same obserwacje co do piany, w smaku bardzo fajne, delikatne jak chciałem ale mam mega mocny banan zamiast goździka:/ ten sam przedział temperatury przy refermentacji choć zadawane były w 20c. Jeden istotny wniosek z pierwszej warki pszenicznego, do kilku kolejnych zostaję przy tych drożdżach, natomiast pobawie się chmieleniem - następnym razem zamiast lubelskiego pójdzie citra! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 moje fermentowało w 23st. drożdze zadane w 20st. w smaku czuć wyraźnie banany, trochę goździka. piana znika po minucie. nagazowane na 2.9v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Warzyłem na tych drożdżach kilka piw, wszystkie bardzo udane, wszystkie bez piany . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 też dorzucę swoje 5 groszy robiłem ostatnio pszenicę i na tych drożdżakach piwko lepiej smakuje niż po WB-06, ale jak u kolegi powyżej - piana jest dramat - po 30 sekundach jest goła tafla piwa w szklance Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Warzyłem na tych drożdżach kilka piw, wszystkie bardzo udane, wszystkie bez piany . też dorzucę swoje 5 groszy robiłem ostatnio pszenicę i na tych drożdżakach piwko lepiej smakuje niż po WB-06, ale jak u kolegi powyżej - piana jest dramat - po 30 sekundach jest goła tafla piwa w szklance Dzisiaj butelkowałem pszenicę na tych drożdżach, bardzo ładnie pachnie goździkami i bananem. Drożdże zadane w 18 stopniach, główna fermentacja prowadzona w 20, na koniec podniesione do 21. Co do piany - jaką długą robiliście przerwę ferulikową? Ja - zgodnie z recepturą josefika - 120 min. i tez obawiam się słabej piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 witam, wczoraj o 21 zadałem te suchary , na razie zero znaków życia. czy długo czekaliście aby ruszyły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 U mnie ostatnio na Roggenbier ok 12h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 ok, ruszyly dzisiaj nad ranem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zrobiłem na nich dunkelweizena i zero zapachów goździków czy bananów. Temperatura była w okolicy 17C pomieszczenie. Za to zapach kawa z mlekiem Teraz fermentuje pszeniczne w tej samej temperaturze i zastanawiam się czy nie przenieś fermentora do 23-24CFermentacja ruszyła w niedziele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Jak w niedzielę to pewnie nie zaszkodzi, choć ja bym bardziej w 20-21C celował. Mi przy 17-18C dają normalne goździki i banany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 mi wyszedl niezly: pierwszy tydzien fermentacja w 18c a drugi i trzeci w 20; jest gozdzik i jest banan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 On 21.3.2018 at 11:20 PM, luki161 said: U mnie ostatnio na Roggenbier ok 12h. Można już spytać, jak te drożdże kompnują sie z żytem? Planuję Roggena na gęstwie za tydzień i chętnie się dowiem czy warto Producent poleca, ale co info z 1 ręki to info... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Oprocz tego co wnosi zyto do smaku, to piwo ma wszelkie cechy bawarskiego weizena. Nie wiem czy moj roggen byl wzorcowym wg stylu, bo daleko mi do kunsztu sensoryka, ale z piwka bylem jak na suchary bylem bardzo zadowolony. Jankasper 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albmal Opublikowano 29 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 A ktoś wie może czy te drożdże są jeszcze produkowane? Nigdzie nie mogę ich znaleźć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się