Skocz do zawartości

Niezależny browar domowy "Pod Baranem"


Rekomendowane odpowiedzi

No, ale pisałeś że zginęło 60 butelek piwa...

 

Ja "znam" towarzystwo ze swego bloku i dlatego nie ryzykuję wynoszenia czegokolwiek ważnego do piwnicy... A dziwne, że tych "śmieci" co tam zostawione nikt nie rusza :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Cześć :D

 

 

 

Zacieranie - odwrócona dekokcja zacieranie w 30l wody:

38°C - zasyp słodów

64°C - 30'

72°C - 15

odbiór rzadkiej części ok 20 l i odstawienie jej na bok

dekokt - gotowanie 20'

połączenie dekoktu z rzadkim + dolanie 5 l zimnej wody

68°C - 20;

78°C - wysładzanie do objętości ok 40 l

Coś nie kumam tego zapisu. Zacierałeś całość w 38°C, 64°C i 72°C a potem odebrałeś rzadkie?

 

25 l - zadane drożdżami urquell prosto z napuchniętej saszetki

12 l - zadane drożdżami Brewferm Lager

Kurczę, gdzie Ty jeszcze masz temperatury do lagerów? U mnie w piwnicy to już chyba z 13°C jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kanapka polega na tym że mówisz coś dobrego, coś złego a potem znów coś dobrego np:

"Cenię was za to że chcecie pomóc mi przy produkcji piwa, ale chciałbym was prosić o zwiększenie tempa prac. Doceniam to w jaki sposób nadajecie piwu nuty słodowe"

 

A technika UFO - Uczucia Fakty Oczekiwania:

 

"Bardzo mnie razicie swoim lenistwem, bo nie możecie od 3 dni wystartować, ale oczekuje że w najbliższym czasie wam się uda ruszyć i nadgonicie"

 

Jak na mnie chyba lepsza będzie technika na kanapkę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
bielok dlaczego to ci się tak strasznie filtruje ? nie wiem ale nie miałem do tej pory jakichś problemów z filtrowaniem a filtruje oplotem ...pozdr

ponad 8 kg słodów i brak przerwy glukanowej, to się nie mogło łatwo filtrować. Brzeczka przy takim blg już od samych cukrów jest cholernie lepka. Rozcieńcz zacier gorąca wodą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.