Skocz do zawartości

Niezależny browar domowy "Pod Baranem"


Rekomendowane odpowiedzi

#122 ejl poszedł w butelki z 0,5l rezerwy 16 blg. Wyszło 47 butelek + dwa łyki :)

 

#125 Stout żytni

 

4000g - pilzneński

2000g - żytni

1200g - płatki żytnie

300g - jęczmień palony

300g - ciemny czekoladowy

 

 

Płatki skleikowane kilka godzin wcześniej w 6 l wody.

 

Zacieranie w 25 l wody na bryta 70', bez palonego jęczmienia, został on dodany na ostatnie 10 min zacierania, czyli wszystkiego 80'. Temperatura standard 68-66°C, potem podniesienie do 78°C i przelanie do kadzi filtracyjnej. Oczywiście machłem się w wodzie do wysładzania, zamiast 19l wlałem 25,  no i musiałem pogotować odrobię dłużej.

Warzenie 90' dodałem chmiele: 10 g challenger 2013 10g, challanger 20g 2017 zaraz po zagotowaniu po 30' następna porcja 20g challanger.

Chłodzenie karbowanką do 17°C, przelanie 22l do wiadra i dodanie 200 ml gęstwy s-04, 8l rozlane do dwóch petów 5l.

 

Dziś zredukowałem zawartość tych petów o połowę gotując brzeczkę przez dwie godziny i dodałem do fermentującego już piwa.

Powinno mieć to wszystko jakieś 14 blg.

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Cześć.

 

Warka #126 Pils

 

Zasyp:

10 kg - słód pilzneński

 

Chmiele:

100 g - Sybilla

60g  - Saaz

 

Drożdże: gęstwa w34/70

 

Zacieranie:

52°C - 10'

61-63°C - 60'

71-73°C - 20'

78°C - 15'

Do zacierania użyte 35l wody, do wysładzania zagrzane 30l wody. Do chmielenia poszło 59 l brzeczki.

 

Chmielenie 90'

30' - 50g sybilla

60 - 50g sybilla

90- po wyłączeniu palnika 60 g saaz

 

Chłodzenie do 13°C, 15' na ułożenie chmielu i do beczki.

Beczka 60 l, weszło do niej 40 l brzeczki, reszta beczki była wypełniona pianą, wiec pozostałe 9 l brzeczki zostawiłem w fermentorze. Drożdżami zaszczepiłem zarówno beczkę jak i fermentor.

Wyszło 49l brzeczki 11 blg.

 

temperaturowy przebieg fermentacji można śledzić na:

https://thingspeak.com/channels/635898

 

 

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Cześć.

Warka #124 zabutelkowana, 3g cukru na 0,5l.

Umyte butelki na warkę #125.

 

Warka #126 Schwarzbier (prawie :)

 

Słody:

2500 g - pilzneński

2500 g - pale ale

600 g - karmelowy 150

200 g - czekoladowy

50 g - jęczmień palony

 

Chmiel:

25 g - perle

 

Drożdże:

w34/70 - gęstwa drugie pokolenie

 

Zacieranie na bryta 60' 77-79°C w 25l wody, później dodany słód czekoladowy i palony jęczmień. Podniesienie temperatury do 78°C, przelanie zacieru do kadzi filtracyjnej i po 15' wysładzanie do objętości 32l.

Chmielenie 60', całość chmielu dodana po osiągnięciu wrzenia. Chłodzenie do temperatury 12°C, whirpool i po 15* przelanie do wiadra z gęstwą, wyszło jakieś 28l 11blg. Napowietrzanie kamieniem, modlitwa i do domu :)

 

W tej chwili w domku na działce jest 9°C, więc mam nadzieję że dla drożdży w sam raz :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #127 Koźlak

 

Ponieważ zapisky wyparowały w cyfrowy niebyt, nie będzie części danych, ale zapiski trzeba uzupełnić gdyż piwo już w butelkach, a jutro warzymy portera bałtyckiego.

 

 

Zasyp:

4000 - pilzneński

7000 - monachijski

500 - carared

500 - caramunich

300 - caraaroma

 

Chmiel - jakieś polski, brak danych o ilości

 

Warka warzona w lutym, zabutelkowana jakieś dwa tygodnie temu, wyszło 40 l gotowego piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #128 Porter Bałtycki

 

Piwo warzone 08.04.2019. Warzenie odbyło się na dwie raty, 5 litrów wysłodzonej brzeczki z pierwszej raty poszło do zacierania drugiej raty. Brzeczka z pierwszego zacierania warzona cały czas podczas zacierania drugiej raty.

 

Zasyp:

7400 - pilzneński

5000 - monachijski

2500 - wiedeński

480 - caramunich

400 - caraaroma

400 - brown

400 - żytni

200 - czekoladowy

200 - j. palony

 

Zacieranie w przypadku obydwóch rat takie samo, w 30l wody:

 

52°C - 15'

61-64°C - 60'

71-73°C - 20 (na ostatnie 5' dodany słód czekoladowy i jęczmień palony

78°C - 15' do ułożenia złoża i wysładzanie 15l wody.

 

Chmielenie na lekka goryczkę chmiel oktawia 50 g na 60".

 

Wyszło jakieś 40l 22blg, zadane gęstwą z poprzedniej warki.

 

Na tym chyba kończę sezon lagerowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć.

 

Po dwóch tygodniach od warzenia pomiar blg 10.  Piwo fermentuje w 11°C, wcześniej miałem przez kilka dni temperaturę 8°C i fermentacja właściwie ustała, stąd decyzja o podniesieniu temperatury do 11°C. Próbka którą pobrałem w temperaturze 8°C, zabrana do domu i ogrzana do 20°C po 4 dniach zeszła do 5 blg.

Zastanawiam się co robić jeśli po miesiącu fermentacji, brzeczka w beczce nie zejdzie do 5 blg. Podnieść temperaturę? Do jakiej wartości?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka #129 Witek

 

Zaczynamy sezon piwowarski :)

 

Składniki:

5400 g - słód pilzeński

5000 g - pszenica

500 g - płatki owsiane

 

Chmiele:

20 g - marynka

20 g - zula

20 g - willamette

20 g - citra

 

drożdże: 2x  GOZDAWA BELGIAN FRUIT & SPICY  uwodnione w 35°C

 

 

Inne  :

20 g - kolendra

skórki z cytrusów bez albedo:

2x pomarańcza

1x grejpfrut

1x cytryna

 

Zagrzane 20 l wody do 70°C, wsypana pszenica, mieszane cały czas przez 30°C. Następnie dolana chłodna woda do 30l, wsypany słód pilzneński, i jedziemy:

 

54°C - 20'

63-60°C - 40'

72-70°C - 15'

78°C - przelane do kadzi do wysładzania, ułożenie złoża 15', wody użyłem jakieś 30 l, ale mogło być więcej, w porywach do 36 l:)

 

Schemat chmielenia mniej więcej taki:

 

czas trwania 70', 

10' - marynka

55' - skórki z cytrusów + kolendra

65' - zula, willamette, citra

 

Reszty nie pamiętam :)

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Jakoś mi się zabyło napisać o drożdżach: dwa opakowania Belgian Fruit & Spicy.

W sumie tak sobie pomyślałem że dam ostatnia szansę gozdawie :)

 

Do beczki poszło koło 40 l 12 blg, 2,5 l poszło na starter dla gwoździ i bananów ..............

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#129 Witek

 

PIwo fermentowałem:

2 doby- 19°C

3 doby - 22°C

2 doby - 24°C

odfermetowanie dziś zmierzone 3 blg.

Wyłączyłem grzałkę, w domku na działce jest 11°C, wiec za kilka dni powinno opaść sporo drożdży.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #130 Pszenica

 

6000 g - słód pszeniczny

6000 g - słód pilzneński

 

Zacieranie w 36l wody wg. schematu:

 

40-42°C - 20'

60-63°C - 40'

72°C - 20'

 

Podgrzanie do 78°C, przelanie do kadzi filtracyjnej. Przy 76°C dodane 60g chmielu Marynka.

Wysładzanie wodą do objetości 67l.

 

Warzenie brzeczki przez 60', potem schłodzenie do 17°C.

Brzeczka rozlana do dwóch fermentorów po ok 28l, oraz dwóch petów 5 l, do każdego z nich po ok 2 l.

 

Sumarycznie wyszło ok 60 l brzeczki 13 blg, brzeczka w fermentorach zaszczepiona Gwoździami z 2,5 l startera.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

Właśnie byłem zerknąć, owszem wyszły :) w sumie spodziewałem się tego, ale dziś zaskoczył mnie w domu remont i nie byłem w stanie nic z tym zrobić.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

Stosuje węży o średnicy wew 10mm osadzony w pokrywie, którym doprowadzam pianę do słoja. Ale akurat w tych pokrywach nie mam powierconych otworów :(

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# 131 Polskie ale

 

Zasyp

10000 g  - pale ale

120 g  - czekoladowy ciemny

Miał być jeszcze 1 kg karmelowego 150, ale zapomniałem ześrutować o czym się przekonałem pod koniec warzenia, gdy chowałem sprzęt :)

 

Chmielnie:

Oktawia - 50 g

Zula - 50 g

 

Drożdże S-04 dwa opakowania

 

Zacieranie na bryta w 35 l wody w temperaturze 68-66°C przez 60' , wolniutkie podgrzanie do 72°C - 10', 78°C - przelanie do kadzi filtracyjnej, 15' na ułożenie złoża i wysładzanie do objętości 70 l.

 

Chmielenie czas 90'

w 30' - oktawia

w 75' - zula

 

Brzeczka schłodzona do 70°C, przelana do dwóch beczek po ok 27l, zostawiona do schłodzenia w zimnym pomieszczeniu. Gęstość jakieś 10 blg.

Na drugi dzień rechydrowane drożdże, dodane do brzeczki, temperatura fermentacji ustawiona w brewpiless na 17°C, a napowietrzanie brzeczki dzień po dodaniu drożdży (jebana skleroza) :)

 

 

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cześć.

 

Jedno wiadro warki #131 zabutelkowane z dodatkiem 160g cukru. Wyszło dokładnie 28 l. Warka trzy doby temu nachmielona na zimno 50g chmielu Zula.

Świetnie się sprawdził do tego hopspider od danielx89.

Do drugiego wiadra chmiel w tej samej ilości wsypany dzisiaj. Butelkowanie jakoś w przyszłym tygodniu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#132 Stout żytni

 

4000g - paleale

2000g - żytni

1500g - płatki żytnie

300g - jęczmień palony

300g - ciemny czekoladowy

 

Warka będzie podwójna bo zasmakowała w zeszłym sezonie :)

Chmielenia jeszcze nie wymyśliłem, ale będzie jak najbardziej brytyjskie :)

1 częśc warki własnie się wysładza :)

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Uzupełniam zapiski :)

 

Zacieranie na bryta 60' po tym czasie na 10' dodany jęczmień palony. Podniesienie temperatury do 78°C i przelanie zacieru do kadzi filtracyjnej. Wysładzanie pierwszej partii do objętości 35l, drugiej partii do 40 l.

 

Chmielenie 60':

0' - Fuggles 25g

30' - Challenger 25h

60' po wyłaczeniu palnika EKG 25g

 

 

Sumarycznie wyszły dwie beczuszki po 32 l do każdej dodana saszetka s-04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 23.04.2019 o 19:38, bielok napisał:

Cześć.

 

Po dwóch tygodniach od warzenia pomiar blg 10.  Piwo fermentuje w 11°C, wcześniej miałem przez kilka dni temperaturę 8°C i fermentacja właściwie ustała, stąd decyzja o podniesieniu temperatury do 11°C. Próbka którą pobrałem w temperaturze 8°C, zabrana do domu i ogrzana do 20°C po 4 dniach zeszła do 5 blg.

Zastanawiam się co robić jeśli po miesiącu fermentacji, brzeczka w beczce nie zejdzie do 5 blg. Podnieść temperaturę? Do jakiej wartości?

I jak to poszło? Nie znalazłem jakie drożdże to były?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

18 godzin temu, stary napisał:

I jak to poszło? Nie znalazłem jakie drożdże to były?

 

 

Drożdże to były w34/70 bodajże 4 pokolenie, warka została zabutelkowana gdy osiągnęła 6 blg. Po prawie roku w butelkach piwo nie wykazuje oznak przegazowania. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

# Warka 133 Wędzone 14 blg

 

Zasyp:

Jęczmienny wędzony torfem 25 ppm - 8150 g

Jęczmień palony - 370 g

słód żytni - 190 g

czekoladowy ciemny - 200 g

bursztynowy strzegom - 470

 

Chmiele:

zula - 30 g 

Hallertauer Tradition - 12 g

 

Zacieranie na bryta w przedziale temperatur 68-66°C w czasie 90'(bez palonego jęczmiena). Po tym czasie podniesienie temperatury do 78°C i dosypanie jęczmienia. 15' na ułożenie złoża, po tym czasie filtracja i wysładzanie do objętości 42l. 

Chmielenie przez 60' oba chmiele dodane na goryczkę.

 

Do beczki poszło ok 35 l o gęstości 14 blg, zadane gęstwa s04 z poprzedniej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka 134 - wędzone 17 blg

Druga warka w dniu dzisiejszym :)

 

Zasyp:

Słód wędzony torfem 25 ppm - 10260 g

jęczmień prażony - 230 g

bursztynowy - 900 g

 

Chmiele:

Challanger - 30g

Hallertauer Tradition - 12 g

 

Schemat zacierania i chmielenia jak z poprzedniej warki. Zacieranie w 30 l wody, przerwy te same.

 

wyszło 35 l  17 blg.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.