bielok Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 #122 ejl poszedł w butelki z 0,5l rezerwy 16 blg. Wyszło 47 butelek + dwa łyki #125 Stout żytni 4000g - pilzneński 2000g - żytni 1200g - płatki żytnie 300g - jęczmień palony 300g - ciemny czekoladowy Płatki skleikowane kilka godzin wcześniej w 6 l wody. Zacieranie w 25 l wody na bryta 70', bez palonego jęczmienia, został on dodany na ostatnie 10 min zacierania, czyli wszystkiego 80'. Temperatura standard 68-66°C, potem podniesienie do 78°C i przelanie do kadzi filtracyjnej. Oczywiście machłem się w wodzie do wysładzania, zamiast 19l wlałem 25, no i musiałem pogotować odrobię dłużej. Warzenie 90' dodałem chmiele: 10 g challenger 2013 10g, challanger 20g 2017 zaraz po zagotowaniu po 30' następna porcja 20g challanger. Chłodzenie karbowanką do 17°C, przelanie 22l do wiadra i dodanie 200 ml gęstwy s-04, 8l rozlane do dwóch petów 5l. Dziś zredukowałem zawartość tych petów o połowę gotując brzeczkę przez dwie godziny i dodałem do fermentującego już piwa. Powinno mieć to wszystko jakieś 14 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Cześć. Warka #126 Pils Zasyp: 10 kg - słód pilzneński Chmiele: 100 g - Sybilla 60g - Saaz Drożdże: gęstwa w34/70 Zacieranie: 52°C - 10' 61-63°C - 60' 71-73°C - 20' 78°C - 15' Do zacierania użyte 35l wody, do wysładzania zagrzane 30l wody. Do chmielenia poszło 59 l brzeczki. Chmielenie 90' 30' - 50g sybilla 60 - 50g sybilla 90- po wyłączeniu palnika 60 g saaz Chłodzenie do 13°C, 15' na ułożenie chmielu i do beczki. Beczka 60 l, weszło do niej 40 l brzeczki, reszta beczki była wypełniona pianą, wiec pozostałe 9 l brzeczki zostawiłem w fermentorze. Drożdżami zaszczepiłem zarówno beczkę jak i fermentor. Wyszło 49l brzeczki 11 blg. temperaturowy przebieg fermentacji można śledzić na: https://thingspeak.com/channels/635898 Edytowane 5 Stycznia 2019 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Cześć. Warka #124 zabutelkowana, 3g cukru na 0,5l. Umyte butelki na warkę #125. Warka #126 Schwarzbier (prawie Słody: 2500 g - pilzneński 2500 g - pale ale 600 g - karmelowy 150 200 g - czekoladowy 50 g - jęczmień palony Chmiel: 25 g - perle Drożdże: w34/70 - gęstwa drugie pokolenie Zacieranie na bryta 60' 77-79°C w 25l wody, później dodany słód czekoladowy i palony jęczmień. Podniesienie temperatury do 78°C, przelanie zacieru do kadzi filtracyjnej i po 15' wysładzanie do objętości 32l. Chmielenie 60', całość chmielu dodana po osiągnięciu wrzenia. Chłodzenie do temperatury 12°C, whirpool i po 15* przelanie do wiadra z gęstwą, wyszło jakieś 28l 11blg. Napowietrzanie kamieniem, modlitwa i do domu W tej chwili w domku na działce jest 9°C, więc mam nadzieję że dla drożdży w sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Godzinę temu, bielok napisał: modlitwa Bardzo mi się to podejście podoba. Jak ostatnio pytałem @kaniutek, do którego świętego. On wskazał Arnulfa chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 29 minut temu, zasada napisał: wskazał Arnulfa Tak było :) ogur_ek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Cześć Ja tak bardziej .... od razu do Najwyższego ? zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Warka #127 Koźlak Ponieważ zapisky wyparowały w cyfrowy niebyt, nie będzie części danych, ale zapiski trzeba uzupełnić gdyż piwo już w butelkach, a jutro warzymy portera bałtyckiego. Zasyp: 4000 - pilzneński 7000 - monachijski 500 - carared 500 - caramunich 300 - caraaroma Chmiel - jakieś polski, brak danych o ilości Warka warzona w lutym, zabutelkowana jakieś dwa tygodnie temu, wyszło 40 l gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Warka #128 Porter Bałtycki Piwo warzone 08.04.2019. Warzenie odbyło się na dwie raty, 5 litrów wysłodzonej brzeczki z pierwszej raty poszło do zacierania drugiej raty. Brzeczka z pierwszego zacierania warzona cały czas podczas zacierania drugiej raty. Zasyp: 7400 - pilzneński 5000 - monachijski 2500 - wiedeński 480 - caramunich 400 - caraaroma 400 - brown 400 - żytni 200 - czekoladowy 200 - j. palony Zacieranie w przypadku obydwóch rat takie samo, w 30l wody: 52°C - 15' 61-64°C - 60' 71-73°C - 20 (na ostatnie 5' dodany słód czekoladowy i jęczmień palony 78°C - 15' do ułożenia złoża i wysładzanie 15l wody. Chmielenie na lekka goryczkę chmiel oktawia 50 g na 60". Wyszło jakieś 40l 22blg, zadane gęstwą z poprzedniej warki. Na tym chyba kończę sezon lagerowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Cześć. Po dwóch tygodniach od warzenia pomiar blg 10. Piwo fermentuje w 11°C, wcześniej miałem przez kilka dni temperaturę 8°C i fermentacja właściwie ustała, stąd decyzja o podniesieniu temperatury do 11°C. Próbka którą pobrałem w temperaturze 8°C, zabrana do domu i ogrzana do 20°C po 4 dniach zeszła do 5 blg. Zastanawiam się co robić jeśli po miesiącu fermentacji, brzeczka w beczce nie zejdzie do 5 blg. Podnieść temperaturę? Do jakiej wartości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Warka #129 Witek Zaczynamy sezon piwowarski Składniki: 5400 g - słód pilzeński 5000 g - pszenica 500 g - płatki owsiane Chmiele: 20 g - marynka 20 g - zula 20 g - willamette 20 g - citra drożdże: 2x GOZDAWA BELGIAN FRUIT & SPICY uwodnione w 35°C Inne : 20 g - kolendra skórki z cytrusów bez albedo: 2x pomarańcza 1x grejpfrut 1x cytryna Zagrzane 20 l wody do 70°C, wsypana pszenica, mieszane cały czas przez 30°C. Następnie dolana chłodna woda do 30l, wsypany słód pilzneński, i jedziemy: 54°C - 20' 63-60°C - 40' 72-70°C - 15' 78°C - przelane do kadzi do wysładzania, ułożenie złoża 15', wody użyłem jakieś 30 l, ale mogło być więcej, w porywach do 36 l Schemat chmielenia mniej więcej taki: czas trwania 70', 10' - marynka 55' - skórki z cytrusów + kolendra 65' - zula, willamette, citra Reszty nie pamiętam anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 Cześć. Jakoś mi się zabyło napisać o drożdżach: dwa opakowania Belgian Fruit & Spicy. W sumie tak sobie pomyślałem że dam ostatnia szansę gozdawie Do beczki poszło koło 40 l 12 blg, 2,5 l poszło na starter dla gwoździ i bananów .............. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 #129 Witek PIwo fermentowałem: 2 doby- 19°C 3 doby - 22°C 2 doby - 24°C odfermetowanie dziś zmierzone 3 blg. Wyłączyłem grzałkę, w domku na działce jest 11°C, wiec za kilka dni powinno opaść sporo drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Warka #130 Pszenica 6000 g - słód pszeniczny 6000 g - słód pilzneński Zacieranie w 36l wody wg. schematu: 40-42°C - 20' 60-63°C - 40' 72°C - 20' Podgrzanie do 78°C, przelanie do kadzi filtracyjnej. Przy 76°C dodane 60g chmielu Marynka. Wysładzanie wodą do objetości 67l. Warzenie brzeczki przez 60', potem schłodzenie do 17°C. Brzeczka rozlana do dwóch fermentorów po ok 28l, oraz dwóch petów 5 l, do każdego z nich po ok 2 l. Sumarycznie wyszło ok 60 l brzeczki 13 blg, brzeczka w fermentorach zaszczepiona Gwoździami z 2,5 l startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Nie wychodzą ci fm41 z fermentora, przy 28l? U mnie przy 23l wychodziły, dziś 3 dzień weizenbock 24l i widzę że będzie to samo, fermentacja w temp 16-18C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Cześć Właśnie byłem zerknąć, owszem wyszły w sumie spodziewałem się tego, ale dziś zaskoczył mnie w domu remont i nie byłem w stanie nic z tym zrobić.Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 I jak sobie z tym radzisz znikasz temp? Czy coś innego ja awaryjnie rozszczelniłem pokrywe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Cześć Stosuje węży o średnicy wew 10mm osadzony w pokrywie, którym doprowadzam pianę do słoja. Ale akurat w tych pokrywach nie mam powierconych otworów Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 (edytowane) # 131 Polskie ale Zasyp 10000 g - pale ale 120 g - czekoladowy ciemny Miał być jeszcze 1 kg karmelowego 150, ale zapomniałem ześrutować o czym się przekonałem pod koniec warzenia, gdy chowałem sprzęt Chmielnie: Oktawia - 50 g Zula - 50 g Drożdże S-04 dwa opakowania Zacieranie na bryta w 35 l wody w temperaturze 68-66°C przez 60' , wolniutkie podgrzanie do 72°C - 10', 78°C - przelanie do kadzi filtracyjnej, 15' na ułożenie złoża i wysładzanie do objętości 70 l. Chmielenie czas 90' w 30' - oktawia w 75' - zula Brzeczka schłodzona do 70°C, przelana do dwóch beczek po ok 27l, zostawiona do schłodzenia w zimnym pomieszczeniu. Gęstość jakieś 10 blg. Na drugi dzień rechydrowane drożdże, dodane do brzeczki, temperatura fermentacji ustawiona w brewpiless na 17°C, a napowietrzanie brzeczki dzień po dodaniu drożdży (jebana skleroza) Edytowane 4 Grudnia 2019 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Cześć. Jedno wiadro warki #131 zabutelkowane z dodatkiem 160g cukru. Wyszło dokładnie 28 l. Warka trzy doby temu nachmielona na zimno 50g chmielu Zula. Świetnie się sprawdził do tego hopspider od danielx89. Do drugiego wiadra chmiel w tej samej ilości wsypany dzisiaj. Butelkowanie jakoś w przyszłym tygodniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 (edytowane) #132 Stout żytni 4000g - paleale 2000g - żytni 1500g - płatki żytnie 300g - jęczmień palony 300g - ciemny czekoladowy Warka będzie podwójna bo zasmakowała w zeszłym sezonie Chmielenia jeszcze nie wymyśliłem, ale będzie jak najbardziej brytyjskie 1 częśc warki własnie się wysładza Edytowane 6 Marca 2020 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Cześć Uzupełniam zapiski Zacieranie na bryta 60' po tym czasie na 10' dodany jęczmień palony. Podniesienie temperatury do 78°C i przelanie zacieru do kadzi filtracyjnej. Wysładzanie pierwszej partii do objętości 35l, drugiej partii do 40 l. Chmielenie 60': 0' - Fuggles 25g 30' - Challenger 25h 60' po wyłaczeniu palnika EKG 25g Sumarycznie wyszły dwie beczuszki po 32 l do każdej dodana saszetka s-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stary Opublikowano 29 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 W dniu 23.04.2019 o 19:38, bielok napisał: Cześć. Po dwóch tygodniach od warzenia pomiar blg 10. Piwo fermentuje w 11°C, wcześniej miałem przez kilka dni temperaturę 8°C i fermentacja właściwie ustała, stąd decyzja o podniesieniu temperatury do 11°C. Próbka którą pobrałem w temperaturze 8°C, zabrana do domu i ogrzana do 20°C po 4 dniach zeszła do 5 blg. Zastanawiam się co robić jeśli po miesiącu fermentacji, brzeczka w beczce nie zejdzie do 5 blg. Podnieść temperaturę? Do jakiej wartości? I jak to poszło? Nie znalazłem jakie drożdże to były? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Cześć 18 godzin temu, stary napisał: I jak to poszło? Nie znalazłem jakie drożdże to były? Drożdże to były w34/70 bodajże 4 pokolenie, warka została zabutelkowana gdy osiągnęła 6 blg. Po prawie roku w butelkach piwo nie wykazuje oznak przegazowania. stary 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 # Warka 133 Wędzone 14 blg Zasyp: Jęczmienny wędzony torfem 25 ppm - 8150 g Jęczmień palony - 370 g słód żytni - 190 g czekoladowy ciemny - 200 g bursztynowy strzegom - 470 Chmiele: zula - 30 g Hallertauer Tradition - 12 g Zacieranie na bryta w przedziale temperatur 68-66°C w czasie 90'(bez palonego jęczmiena). Po tym czasie podniesienie temperatury do 78°C i dosypanie jęczmienia. 15' na ułożenie złoża, po tym czasie filtracja i wysładzanie do objętości 42l. Chmielenie przez 60' oba chmiele dodane na goryczkę. Do beczki poszło ok 35 l o gęstości 14 blg, zadane gęstwa s04 z poprzedniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 # Warka 134 - wędzone 17 blg Druga warka w dniu dzisiejszym Zasyp: Słód wędzony torfem 25 ppm - 10260 g jęczmień prażony - 230 g bursztynowy - 900 g Chmiele: Challanger - 30g Hallertauer Tradition - 12 g Schemat zacierania i chmielenia jak z poprzedniej warki. Zacieranie w 30 l wody, przerwy te same. wyszło 35 l 17 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się