Makaron Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 kolejne pytanie. chciałbym zrobić Portera Bałtyckiego, lecz nie mam warunków do piw dolnej fermentacji To uwarz protoplaste portera bałtyckiego, czyli Russian Imperial Stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zrób Baltic Porter na drożdżach S-04, będzie to prawie albo całkiem RIS o którym pisze Makaron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Najwyżej zrobisz coś w stylu Imperial Porter (może dodaj trochę więcej słodu palonego) albo uwarz coś w stylu RIS ale wtedy więcej słodu palonego, palony jęczmień i więcej chmielu. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 witam wszystkich serdecznie. Wmojej drugiej warce znów po fermentacji burzliwej witać pływające drożdże http://fotoo.pl/show.php?img=480619_zdja-cie0649.jpg.html czy jest to coś negatywnego?? czy może źle przeprowadzam fermentacje?? (obecnie 7 dzień, cały czas w temp 19 stopni Celsjusza) BLG zeszło z 12 do 4 jakoś wątpię by bardziej dofermentowało. użyłem drożdży suchych Safbrew S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Całkowicie normalny widok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Drożdże do tzw. górnej fermentacji wzięły nazwę nie tylko od tego że stosuje się je w wyższej temperaturze ale od tego że unoszą się na powierzchni piwa w czasie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 mam się nie martwić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 mam się nie martwić?? Przelać na cichą i za tydzień butelkować albo Olać i nie przelewać na cichą, i butelkować za tydzień (no chyba że będzie BLG się zmieniało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Jutro butelkuje Wita z zestawu "Twój browar" piszę że ma leżakować 3 tygodnie rozumiem że mają na myśli leżakowanie czyli niska temp. a ile dni ma byc w temp. pokojowej (refermentacja)??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) To nie do końca tak, chyba użyli złego słowa chodzi o to żeby się Witek nagazował czyli re-fermentował co trwa od tygodnia do dwóch (no maks trzech), a leżakować go nie ma sensu bo to piwo po nagazowaniu się, będzie dobre do spożycia Oczywiście przed wypiciem lepiej schłodzić i przetrzymywać piwo w niższej temperaturze niż pokojowa więc do piwniczki z nim i tam może leżeć ile chcesz. Edytowane 6 Marca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 chodzi o to żeby się Witek nagazował czyli re-fermentował co trwa od tygodnia do dwóch (no maks trzech) czyli przez te dwa tygodnie w temp. pokojowej 20 Stopni i bez lagerowania tylko można od razu spijać??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Tak. Po tych 2-3tyg. przenieś do jakiegoś chłodniejszego miejsca, jak masz. Witka spijaj bez zbędnej zwłoki, to nie jest piwo do długiego przetrzymywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 No tak bo Witbier to swojego rodzaju pszenica przecież jest, a pszenice lepsze są jak są świeże Lagerowanie to jeszcze inne pojęcie kolego może ten temat ci to rozjaśni: http://www.piwo.org/topic/8924-lezakowanie/page__hl__le%C5%BCakowanie A co do witka to przed piciem pamiętaj żeby schłodzić. Swoją drogą mi niektóre piwa nagazowywały się po 4-5 dniach i już je piłem ale teraz wolę zaczekać dłużej trochę żeby gaz się rozpuścił w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 czy Magnum to polski chmiel??? mamy jeszcze jakieś narodowe chmiele prócz Lubelskiego, Marynki i Sybilli??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Chyba to odpowie na twoje pytania: http://www.wiki.piwo.org/Charakterystyka_polskich_odmian_chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 chciałbym uwarzyć portera dymionego coś na wzór Borsuka z Widawy. wymyśliłem taki zasyp: 4,5 kg Wędzony 0,5 kg Caramunich 1 kg pszeniczny jasny 0,5 lg pszeniczny czekoladowy do tego mam 50g chmielu Cinook, ale nie wiem czy nie za mało i jak go dawkować w takim piwie. nie korzystam z żadnego programu poniewaz z jezykami obcymi u mnie na bakier proszę o powiedz, cytując klasyka: OBYWATELE POMOŻECIE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Brewtarget po polsku i za darmo. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 czy piwo o ekstrakcie 11,5 Blg może być nazywane piwem lekkim, są jakieś reguły nazewnictwa piwa: lekkie, pełne itp??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 czy piwo o ekstrakcie 11,5 Blg może być nazywane piwem lekkim, są jakieś reguły nazewnictwa piwa: lekkie, pełne itp??? Podział piw w Polsce: Piwa bezalkoholowe mają do 0,5% alkoholu Piwa lekkie posiadają do 10% zawartości ekstraktu oraz do 4,5% obj. / 3,375% wag. alkoholu Piwa pełne zawierają od 10% do 13% brzeczki słodowej przy maksymalnie 6,2% obj. / 4,65% wag. alkoholu. Warzone są wyłącznie ze słodu jęczmiennego[50]. Piwa mocne posiadają stężenie brzeczki ponad 13% zawartości ekstraktu i ponad 6,2% obj. alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) będę fermentował AIPA z własnej receptury, drożdże safale us -05, a nie wiem jak długo burzliwa i jak cicha. Proszę o podpowiedz Edytowane 15 Marca 2013 przez Rolnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 burzliwa aż się BLG przestanie zmieniać cicha aż się piwo wyklaruje a wszystko zależne od wielu czynników, m.in: temperatury fermentacji, gatunku i kondycji drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 można gdzieś znaleźć opis stylu: "Porter Dymiony"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) można gdzieś znaleźć opis stylu: "Porter Dymiony"? http://www.wiki.piwo...her_Smoked_Beer http://pspd.org.pl/uploads/aktualnosci/2012/xi-kpd-zywiec-2013-opis-stylow-piwnych.pdf Edytowane 17 Marca 2013 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Rafek00 Dzięki kolego Do AIPA (chmielenie na zimno) chmiel granulowany wsypać luzem czy w wrzucić w pończosze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Raczej w pończosze, ja tak robię. Potem mogą być problemy z chmielinami w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się