sugarsweet Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 (edytowane) Napisz coś więcej-będzie miał sterowanie etapowe? jaka cena będzie? Sam jestem ciekawy co i jak i w jakiej cenie będzie, trzeba poczekać to się zobaczy czym nas zaskoczą . Ja także czekam z niecierpliwoscią - moze zmodyfikuję swojego Lidla... Choć jeden prosty regulator do warzenia już mają http://www.pamel.biz...&products_id=87 i nawet zastanawiam się czy nie zastapić nim tego standardowego pokrętła... Edytowane 5 Marca 2013 przez sugarsweet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 (edytowane) No i wczoraj dorzucili kolejny o którym pewnie wspominali: http://www.pamel.biz...products_id=109 PID, sterowanie etapami, grzałka do 5kW i interesująca cena Instrukcja trochę chaotyczna i nie do końca wiadomo jakie toto ma funkcje - jakieś tryby 'destylat' i 'browar', do tego chyba zawór i maksymalnie 2 sondy. Nie do końca wyjaśnione w jaki sposób odlicza czasy ustawionych etapów - czy po prostu odlicza czas podczas podgrzewania do zadanej, czy też zaczyna odliczanie etapu dopiero po osiągnięciu zadanej temperatury (czyli tak jak nas interesuje). Gdybym miał już browar przerobiony na grzałkę to bym pewnie spróbował, a tak poczekam sobie na opinie #edit Wszystko jasne - właśnie doczytałem: "Prosimy o wstrzymanie się z zakupami. Opis w budowie." Edytowane 5 Marca 2013 przez lopez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Opis w budowie to właściwy opis instrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbol2 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 W sprawie tego sterownika, koresponduję już od stycznia z Firmą Pamel, i można powiedzieć że na bieżąco śledzę postęp prac. Sterownik ma odliczać czas po osiągnięciu temperatury zadanej Druga sonda ma pracować jako zabezpieczenie przed przegrzaniem przy użyciu podgrzewacza przepływowego (prosiłem o to twórcę sterownika) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 no to ładnie, chyba go kupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Dobra cena, wiadomo jaka sonda musi być? pt100 czy inna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 to może przydałby się alarm w tym sterowniczku ("dzwonek") żeby filtracji nie przespać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) W sondzie jest DS1820 alarm będzie-po każdym etapie przez kilkanaście sekund albo do momentu skasowania Edytowane 6 Marca 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Przeglądam instrukcję i zastanawiam się, czy istotne jest, gdzie podepnę zero a gdzie prąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 zastanawiam się, czy istotne jest, gdzie podepnę zero a gdzie prąd? Zasadniczo nie powinno mieć to wpływu, jednak należy się trzymać instrukcji. Po to ją napisali żeby wszystko było jasne, a nie żeby się domyślać i liczyć na szczęście, że się trafi. BTW właśnie piszę instrukcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) Druga sonda ma pracować jako zabezpieczenie przed przegrzaniem przy użyciu podgrzewacza przepływowego (prosiłem o to twórcę sterownika) Cytując aktualną wersję instrukcji dla trybu 'browar': "Urządzenie pracuje tylko z jedną sondą", a szkoda bo w RIMS'ie czy HERMS'ie funkcja byłaby bardzo przydatna (jak najszybsze podgrzewanie bez ryzyka dezaktywacji enzymów). Edytowane 6 Marca 2013 przez lopez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Proponuję napisać do firmy i przedstawić sugestię. Wychodzi na to, że przedsiębiorstwo jest otwarte na pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbol2 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Sterownik zamówiony Niestety z instrukcji wynika, że druga sonda nie działa w trybie browar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Sterownik zamówiony Niestety z instrukcji wynika, że druga sonda nie działa w trybie browar. to trzeba zamawiać? nie ma od ręki?Jak długo trzeba czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) Proszę podzielić się uwagami po zainstalowaniu sterownika , bo chciałbym 2 szt kupić ale wole wiedzieć że naprawdę warto. Hmm.... regulator już 10 zł droższy Edytowane 8 Marca 2013 przez lewatywa8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Widzę, że cena delikatnie zaktualizowana... Mam wrażenie, że producent na bierząco dostosowuje produkt do naszych komentarzy, również tych na temat ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Sprzedawca powiedział że cena wzrosła aby wyhamować ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Właśnie odebrałem ten sterownik,jak znajdę chwilę na test na samej wodzie ,to opiszę jak się sprawuje,kilka ustawień gościu musiał na miejscu poprawić,bo sprawdzaliśmy na samej sondzie ustawiając temp w progach 25-33 i grzejąc....palcami :)na razie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Czekamy na test. Załóż najlepiej nowy wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 coś bolek się nie odzywa w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 coś bolek się nie odzywa w temacie Bolek się nie musi odzywać w tym temacie-jego sterownik jest ogólnie znany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Dokładnie. Trzymajmy się tematu, bo zaraz zacznie się niepotrzebna przepychanka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Dokładnie. Trzymajmy się tematu, bo zaraz zacznie się niepotrzebna przepychanka. tzn? co masz na myśli ? jestem bardzo ciekaw ( bolek pewnie jeszcze bardziej ) jaki pamel ma algorytm dochodzenia do zadanej temp. przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać :lol: :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 nie znam się na tym,ale algorytm chyba nie jest w tym sterowniku tajemnicą,bo na wyświetlaczu jest cały czas podgląd na zadaną temp, aktualną temp i moc z jaką w danym momencie grzeje grzałka.Jeśli np aktualna temp jest 50st a zadana 62 to z inną mocą grzeje grzałka na współczynniku (który ustawiamy sobie sami dla danego etapu) np WSP 1 a z inną mocą na WSP np 1,8.Porównując te wartości biegli w temacie chyba potrafią to rozszyfrować-chyba,że się mylę,zresztą jak pytałem gościa jak to działa,to wytłumaczył mi to na mój chłopski rozum mniej/więcej tak: temp zadana minus temp aktualna x 10 i to jest procent mocy grzania grzałki jeżeli wynik jest większy od 100 no to logiczne,że grzeje 100% ale np dochodzi do takiego momentu,że temp zadana 62 temp aktualna 53-to już 90%- itd co 0,5% Tak to się mniej/więcej zachowuje na WSP=1 a WSP ustawiamy od 0,4 do 5,0 co 0,2 ale nie o algorytmach jest ten temat..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hitman Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 To mnie teraz zdenerwowaliście ... W styczniu kupiłem u Pamel a PRD2WW+ , patrze a tu do piwka teraz jest . Fajnie, ogólnie kontakt ze sprzedawcą klasa sama w sobie, wszystko szybko załatwiane i widać ze zna sie na rzeczy , wyjaśni, pomoże i w miare możliwości dostosuje produk do naszych potrzeb. PO delikatnej kalibracji wspoczynnika WSP i Pmin mając 62 C ustawiam 73 C i dochodzi mi do tej temperatury w ciagu 3-4 min po czym trzymie ustawioną temperature 72 C +- 0,2 stopnia wiec bajka Na wieksze-mniejsze wybicie korygujemy sobie wsp i mozna działac. W sumie pozostaje mi tylko polecic bo za tą cene bardzo dobry produkt i typowo polski a to sie ceni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi