coder Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Chyba tu się już możemy zgodzić: Saison = [se-zą], nie [sła-zą] albo [sła-son] Tak, potwierdzam. Zbitke słów "ai" czyta się jako e, prawie jak takie zwykłe e, ale trochę inaczej - "e uśmiechnięte", z rozciągniętymi kącikami ust. Dopiero jakby było 'oi' to by się czytało 'ła". Moi=mła Zaś litery 'on', 'om' czyta się jak polskie 'ą'. Edytowane 2 Lutego 2013 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Zdecydowanie kolega ma rację. Pojemnik do fermentacji to fermentor, a fermentator to ktoś kto tą fermentację przeprowadza. Dla ścisłości, fermentator to nie ktoś, a coś. To drożdże. Citra: "sytra"- chyba jednak z cytryną mi się kojarzy bardziej niż z sytryną, zostanę przy wymowie citra. Edytowane 2 Lutego 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 to jak wymawiać IRA ? IRA = {aj-ar-ej], tak samo jak Irish Republican Army Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 ... czyli po naszemu zwyczajnie IRA tak się mówi na Irlandzką Republikańską Armię w Polsce Niestety nic nie jest oczywiste bo z jednej strony mówimy FIFA a nie "fajfa" czy jakies "ef aj ef ej", a z drugiej mówimy "ef bi aj" i "si aj ej" zamiast "fbi" (nie do wymówienia ) czy "cia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 akurat "FIFA" wymawia sie [fi-fa] w j. ang. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Czyli nieprawidłowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) nie, chyba to dlatego ze FIFA jest z jez. francuzkiego? "Fédération Internationale de Football Association" Edytowane 6 Maja 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) A widzisz, tego nie wiedziałem. Jakich to się człowiek rzeczy może dowiedzieć na forum piwowarskim Edytowane 6 Maja 2013 przez Marcin_P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) No tak nie każdy skrót musi od razu pochodzić z języka angielskiego jakby się mogło czasem wydawać Edytowane 6 Maja 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Nie wiem czemu ale jakoś bardziej mi się UEFA kojarzyła z francuskim, a FIFA z angielskim a jest odwrotnie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Nie wiem czemu ale jakoś bardziej mi się UEFA kojarzyła z francuskim, a FIFA z angielskim a jest odwrotnie :] pewnie przez Platiniego Edytowane 7 Maja 2013 przez Marcin_P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Proszę o Waszą wersję różnic w wymowie IPA i AIPA . Słyszałem już tyle wersji a każdy lektor angielskiego mówił inaczej . Ja zacząłem ( błędnie chyba ) wymawiać IPA jako "ajpa" i nie mogłem przez to rozgraniczyć obu . Więc mówiłem American "ajpa" Jest to dla mnie o tyle istotne , że aktualnie to moje ulubione style . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Proszę o Waszą wersję różnic w wymowie IPA i AIPA . Słyszałem już tyle wersji a każdy lektor angielskiego mówił inaczej . Ja zacząłem ( błędnie chyba ) wymawiać IPA jako "ajpa" i nie mogłem przez to rozgraniczyć obu . Więc mówiłem American "ajpa" Jest to dla mnie o tyle istotne , że aktualnie to moje ulubione style . IPA - aj pi ej AIPA - ej aj pi ej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 czyli klucz stricte skrótowy . Nie stosuje się nazewnictwa "całowyrazowego " ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 czyli klucz stricte skrótowy . Nie stosuje się nazewnictwa "całowyrazowego " ? Forma american aj pi ej bedzie tez poprawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 To chyba najgorszy z możliwych sposobów wymowy mieszający obcą i polską wymowę. Widać, że w tym wypadku dwa różne piwa nazywałyby się tak samo. Jeszcze raz zwracam uwagę, że w języku najważniejsze są jednoznaczność i łatwość wymowy. Dlatego moim zdaniem należy wymawiać IPA jako "ipa" czy AIPA jako "ajpa" a nie łamać sobie język na czytanych z angielska literach. No jak to brzmi: "Fajna goryczka w tym ejajpijeju" ?! korzen16, BuDeX, Usiu i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 To chyba najgorszy z możliwych sposobów wymowy mieszający obcą i polską wymowę. Widać, że w tym wypadku dwa różne piwa nazywałyby się tak samo. Jeszcze raz zwracam uwagę, że w języku najważniejsze są jednoznaczność i łatwość wymowy. Dlatego moim zdaniem należy wymawiać IPA jako "ipa" czy AIPA jako "ajpa" a nie łamać sobie język na czytanych z angielska literach. No jak to brzmi: "Fajna goryczka w tym ejajpijeju" ?! Jesli preferujesz 'ponglish' to twoj wybor. Pytanie bylo o poprawna wymowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 To co jest poprawne w jednym języku nie musi (i zwykle nie jest) poprawne w innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 A jak mówicie Nato czy nejto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Ta sama zasada dotyczy: UFO, CMYK, VIP itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Ta sama zasada dotyczy: UFO, CMYK, VIP itp. Zyje na wyspach i bede wymawial nazwy tak jak wiekszosc mieszkajacych tu ludzi. Jako zagwozdke do spolszczenia proponuje o podanie polskiej wymowy Double Black IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) Zgodnie z zasadą tworzenie skrótowców w języku polskim byłoby to De-Be-IPA Edytowane 7 Maja 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Zyje na wyspach i bede wymawial nazwy tak jak wiekszosc mieszkajacych tu ludzi. Jak to mówią - jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one Jeżeli powiem piwowarowi, z którym wypiłem wcześniej kilka piw, że właśnie go częstuje di bi aj pi ej, to podejrzewam, że mnie nie zrozumie, a jeszcze pomyśli, że mi się język już plącze St. Anger 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 prawdziwe aj pi ej, fałszywe ej aj pi ej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Cholera , to wsadziłem kij w mrowisko A paradoksalnie dzięki Waszej pomocy ( naprawdę dziękuję za odzew ) wiem tyle co wcześniej Moim ulubionym spolszczeniem skrótu jest PCIMCIA Myślę , że nie znajdziemy rozwiązania , bo nie jest oczywiste . Myślę , że anglicy / amerykanie jakoś radzą sobie w swoim języku . U nas trudno się oprzeć spolszczaniu ( sami daliście przykłady typu nato/nejto ) W dwóch czy trzech sklepach spotkałem się z rozróżnianiem ipa / ajpa , żeby łatwiej się było dogadać Mnie najbardziej pasuje ajpa i american ajpa , trochę się już przyzwyczaiłem i chyba nie będzie łatwo mi tego zmienić mimo chęci Jeszcze raz dziękuję za żywą reakcję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi