Skocz do zawartości

Browar "Ostatni po lewej"


Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio na sraczwężyku filtrowałem duży zasyp, pewnie ponad 8 kg, brzeczka przednia miała ponad 32 blg. Na początku mocno się zatykało, ale po mieszaniu, spuszczeniu brzeczki przedniej i dolaniu wrzątku, i znów rozmieszaniu prawie całości poszło. Myślę że duże blg daje większą lepkość, przez co gorzej się filtruje...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej nie wina słodu, robiłem świąteczne 6,5 kg w tym 6kg pilznenskiego bruntala i nie miałem takiego problemu. Filracja przebiegła normalnie i sprawnie ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #91: Premium Bitter II ESB

 

Zasyp:

Pilzneński (Bruntal) – 10 kg

Wiedeński (Strzegom) – 4kg

Aroma (Bestmalz) – 0,5kg

Special X (Bestmalz) – 0,5kg

 

Saphir – 150g

Bobek – 150g

EKG – 100g

 

Zacieranie: 55l wody

 

54C-wsyp

52C-10’

64-66C-45’

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 110l (3 pełne fermentory)

 

Gotowanie 70’

 

Bobek 100g-60’

Bobek 50g-30’

Saphir 50g-15’

Saphir 100g-5’

EKG 100g-0’

 

Wyszło: 88l 13blg

 

Zadane:

- 1968 London ESB Ale

- 1318 London III

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #92 Dortmunder export

 

Zaspy:

Pilzneński (Bestmalz) – 9kg

Caramel pils (Bestmalz) – 2,2kg

Monachijski (Bestmalz) – 2,2kg

Pszenica niesłodowana – 1kg

Kasza kukurydziana – 1kg

 

Sybilla 100g

Hallertau Tradition 100g

Lubelski 100g

 

Kleikowanie:

60-70C-20’

100C-10’

 

Zacieranie: 45l wody

54C - wsyp

52C-15’

kleik

ustalanie pH -5.4-5.5

60-64C – 30’

odwrócona dekokcja (1/3)

->72C-10’

->100C-10’

Powrót dekoktu

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 100l (3 pełne fermentatory)

 

Gotowanie: 80’

Sybilla 50g -60’

Sybilla 50g -30’

Hallertau Tradition 100g -15’

Lubelski select 100g – 0’

 

Wyszło: 90l, 12blg

 

4 fermentatory zadane:

2x 2042 Danish Lager

2x 2001 Urquell Lager

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

LOL. Zaczęło się ode mnie, ale raczej u mnie było to jasne: Leszczu odpalił Danish Lager, które są naprawdę fajnymi pieczarami. I oczywiście, tak, chciałem się uśmiechnąć o gęstwinkę, może nawet z obu szczepów.

 

Za resztę radosnej dyskusji nie odpowiadam :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.