leszcz007 Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 no i dupa, cienkusza nie będzie, ledwo udało się wysłodzić pierwotną warkę. Teraz czas robić porządki i czekać, aż to to się zagotuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Osz kurde. Trochę mnie przestraszyłeś teraz. W sumie nie wiem, czy to ten Bruntal, czy ta wędzonka, co już trochę stoi, ale wtopa i tak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Może sacharoza skleiła zacier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 sacharoz dodalem w trakcie gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Ostatnio na sraczwężyku filtrowałem duży zasyp, pewnie ponad 8 kg, brzeczka przednia miała ponad 32 blg. Na początku mocno się zatykało, ale po mieszaniu, spuszczeniu brzeczki przedniej i dolaniu wrzątku, i znów rozmieszaniu prawie całości poszło. Myślę że duże blg daje większą lepkość, przez co gorzej się filtruje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 zmień sobie wężyk na grubszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) To fakt, nowy wężyk by, się przydał. trzeba będzie zrobić sobie nowy. Ale nadal uważam że to wina słodu Edytowane 24 Października 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Wino słodu na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 To chyba dzisiejsza pogoda ma taki wpływ na wysładzanie. Ja już trzecią godzinę siedzę przy Weizenbock'u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Może przez to że pH nie korygowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Zawsze koryguję pH ale zapominam o tym napisać, bo wydaje mi się to oczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Bart3q, nazywasz 8kg dużym zasypem? Policz ile miał Leszczu . Ciekawe jak Soufflet zachował by się na ponad 20kg zasypie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Raczej nie wina słodu, robiłem świąteczne 6,5 kg w tym 6kg pilznenskiego bruntala i nie miałem takiego problemu. Filracja przebiegła normalnie i sprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 GB jak na mój filtrator to było dużo, Leszczu ma trochę większy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Warka #91: Premium Bitter II ESB Zasyp: Pilzneński (Bruntal) – 10 kg Wiedeński (Strzegom) – 4kg Aroma (Bestmalz) – 0,5kg Special X (Bestmalz) – 0,5kg Saphir – 150g Bobek – 150g EKG – 100g Zacieranie: 55l wody 54C-wsyp 52C-10’ 64-66C-45’ 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 110l (3 pełne fermentory) Gotowanie 70’ Bobek 100g-60’ Bobek 50g-30’ Saphir 50g-15’ Saphir 100g-5’ EKG 100g-0’ Wyszło: 88l 13blg Zadane: - 1968 London ESB Ale - 1318 London III Edytowane 9 Listopada 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Warka #92 Dortmunder export Zaspy: Pilzneński (Bestmalz) – 9kg Caramel pils (Bestmalz) – 2,2kg Monachijski (Bestmalz) – 2,2kg Pszenica niesłodowana – 1kg Kasza kukurydziana – 1kg Sybilla 100g Hallertau Tradition 100g Lubelski 100g Kleikowanie: 60-70C-20’ 100C-10’ Zacieranie: 45l wody 54C - wsyp 52C-15’ kleik ustalanie pH -5.4-5.5 60-64C – 30’ odwrócona dekokcja (1/3) ->72C-10’ ->100C-10’ Powrót dekoktu 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 100l (3 pełne fermentatory) Gotowanie: 80’ Sybilla 50g -60’ Sybilla 50g -30’ Hallertau Tradition 100g -15’ Lubelski select 100g – 0’ Wyszło: 90l, 12blg 4 fermentatory zadane: 2x 2042 Danish Lager 2x 2001 Urquell Lager Edytowane 10 Listopada 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 O, odpaliłeś już nasze ulubione drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 O, odpaliłeś już nasze ulubione drożdże? Crosis, które? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Myślę, że chodzi o Wyeast 2308 Munich Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 ja nic z tego nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Spieszę tłumaczyć - "daj wira urkłeli" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Jaras, jutro weź drugą dawkę i napisze ponownie, może zrozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 A to proste... Znaczy sie daj drozdze Urquell Lager na mieszadlo magnetyczne ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 LOL. Zaczęło się ode mnie, ale raczej u mnie było to jasne: Leszczu odpalił Danish Lager, które są naprawdę fajnymi pieczarami. I oczywiście, tak, chciałem się uśmiechnąć o gęstwinkę, może nawet z obu szczepów. Za resztę radosnej dyskusji nie odpowiadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 trzeba było dopisać o co chodzi nie było by problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się