viki Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Jest sobie milk stout Zasyp Pilzneński 1kg Monachijski 3kg Pszeniczny 0.4kg Czekoladowy 0.2kg Pszenica prażona 0.2kg Barwiący 0.15kg Zacieranie 67stopni - 40 minut 72stopni - 40minut 78stopni i filtracja Gotowanie 50minut 0' 20gr marynka 40' laktoza 1kg BLG: bez laktozy ok 15,5 z laktozą ok 18 Drożdże s-04 hydratowane i dodane do brzeczki o temperaturze 23stopnie 24h w 21 stopniach i przeniesione do 17 stopni na jakieś 36h Problem polega na tym, że w wyniku otwartego okna w piwniczce temperatura spadła do 13-14 stopni i fermentacja zatrzymała się ( znaczy przestało bąbelkować) . Wczoraj po południu przeniosłem do 21 stopni ale do dzisiaj nic nie zaczęło bąbelkować. Pytanie co dalej z tym piwem - możliwe opcje 1 - poczekać 2 - pomieszać 3 - dodać kolejną saszetkę drożdży ( na stanie mam tylko nottinghamy) 4 - wylać ?? Pozdrawiam ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 4 - wylać ?? Podejrzewam, że już wszystko zjadły. Poczekaj aż minie tydzień od zadania drożdży i zmierz blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 5 zmierzyć gęstość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 w 60 godzin zjadły brzeczkę 15 BLG ?? po pracy zmierzę gęstość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 w 60 godzin zjadły brzeczkę 15 BLG ?? To możliwe, tak samo jak jest możliwe, że masz zepsute bulkadełko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Ja miałem taką samą sytuację z piwem pszenicznym na WB-06. Po ogrzaniu się w ciepłym miejscu zamieszałem porządnie żeby poderwać drożdże z dna i fermentacja ruszyła ponownie. Raczej bym zamieszał niż dodawał nowe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Ostatnio robiłem milk stouta i bulkanie ustało właśnie po jakiś 3-4 dniach. Więc bardzo możliwe, że wszystko jest ok, pewnie jeszcze trochę przefermentuje, ale nie na tyle intensywnie żeby uruchomić bulkadełko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 bulkadełko jest sprawne- jak nacisnę wieko to bulka lekki wzrost ciśnienia zaobserwowałem - przesunął się poziom cieczy w bulkadełku ale tylko tyle muszę zmierzyć tą gęstość longmen - WB-06 wspominam fatalnie - nie dofermentowało i miałem granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Ja dwa razy robiłem pszenicę 13 blg na WB-06 - raz 7 dni zeszło do 3.5 i drugi raz 14 dni (nie mogłem wcześniej butelkować) do 2 blg. Butelkowane ze 170g cukru na 20 litrów i piwa idealnie nagazowane. Z tego co pamiętam WB uchodzą za żarłoków (chyba że coś pokręciłem), więc musiałeś za krótko fermentować i wyszły granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 longmen - dokładnie tak, ale to była moja 2 warka więc błędy były niemal pewne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 lekki wzrost ciśnienia zaobserwowałem - przesunął się poziom cieczy w bulkadełku ale tylko tyle oznacza to jeszcze aktywność drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 plan na dziś: zmierzyć gęstość - jak ładnie spadła to na przelać na cichą a jak nie to zamieszać drożdże i poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 nie mogę się doliczyć który to dzień fermentacji - ale ja bym trzymał na 7 dni + 1-2 dni kiedy fermentacja była zatrzymana i dopiero dał na cichą. Tutaj nie ma co się spieszyć - czas działa na Twoją korzyść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Po 1 zmierz gęstość i porównaj. Poz mierzeniu gęstości możesz dla pewności zamieszać i zostawić jeszcze kilka dni, wtedy zmierzyć i porównać. Ile to już razy było pisane o bulkadełku???????????? A i nie spodziewaj się po zadaniu 1kg laktozy że blg spadnie do 2*! Edytowane 7 Lutego 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) zmierzyć gęstość - jak ładnie spadła to na przelać na cichą a jak nie to zamieszać drożdże i poczekać Nie spodziewaj się tylko, że to Ci zejdzie do 3-4 Blg edit: widzę, że mnie mcpol1 wyprzedził Edytowane 7 Lutego 2013 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 mcpol1 i Szuwa71 - 2 BLG się nie spodziewam ale np. 6-8 to już jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 2 BLG się nie spodziewam ale np. 6-8 to już jak najbardziej No jak tyle będzie, a w tym momencie nic się tam nie dzieje to zlewaj na cichą zawsze jeszcze coś powinno zejść teoretycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 mcpol1 i Szuwa71 - 2 BLG się nie spodziewam ale np. 6-8 to już jak najbardziej Mój Milk Stout na s-04 z 750g laktozy zszedł z 16,5Blg do 8,5Blg. Burzliwy etap fermentacji przebiegł bardzo szybko, mimo wszystko trzymałem na cichej do pełnego miesiąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 trochę to dla mnie niezrozumiale skoro jest duże BLG to moim zdaniem szybkie zlanie na cichą mija sie z celem - według mojego rozumowania (może się mylę to mnie poprawcie) bo jeżeli zlewamy na cichą pozbywamy sie dużej ilości drożdży które zostają na dnie fermentora. te które przedostaną sie na cichą czyli ich niewielka część musi dłużej i ciężej pracować aby dojeść cukier do oczekiwanej przez nas wartości blg co trwa jak niektórzy piszą do miesiąca nawet . dlatego ja nie zlewam na cichą tylko trzymam około 2-3 tygodnie w jednym wiaderku nie eliminując żyjących i aktywnych drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 mckolek - laktoza jest nierefermentowalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 mckolek - laktoza jest nierefermentowalna. wiem, że nie jest i nie pisałem o laktozie tylko ogólnie o szybkim przelewaniu na cichą przy wysokim blg . po co trzymać np miesiąc na cichej jak można poczekać jeszcze tydzień w tym samym wiadrze i nie pozbywać sie "żarłoków" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 już miałem wczoraj podnosić wieko, żeby zmierzyć BLG a tu bulkadełko się odezwało - jedno bulknięcie na godzinę ale ruszyło Postanowiłem nie tykać do soboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Postanowiłem nie tykać do soboty I słusznie, choć te jedno bulknięcie na godzinę i tak o niczym nie świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 "Fermentuję" pilsa na S-23 (drożdże z datą październik 2014) 12,5 blg, 100% słód pilzneński. 29.12 zadałem 36h starter z mieszadła uprzednio trzymany przez 8h w temp fermentacji czyli 10 st. C. Po powrocie z Sylwestra 02.01 zaobserwowałem bulknięcie raz na 30-45 s, następnego dnia bulknięcia brak. Wyprzedzając uwagi - bulkadełko sprawne. Przez kolejne dni cisza. Wczoraj postanowiłem pobrać próbkę aby sprawdzić odfermentowanie. Wynik - 8,5 blg. Próbka w smaku i zapachu bez zarzutu poza tym, że słodka, a w fermentorze piany na 5 cm. 0,5-1h po akcji z pobraniem próbki zszedłem do piwnicy - bulkanie i to dosyć częste. Uspokoiłem się, pomyślałem, że wzruszyłem płyn przy pobraniu próbki i fermentacja ruszyła, dziś rano znów cisza, ciecz w bulkadełku w bezruchu. Pewnie wydzielił się z cieczy dwutlenek węgla podczas pobierania próbki, to samo zauważyłem w samej próbce - była mocno gazowana. Dziwna sprawa pierwszy raz mam problem z zatrzymaniem fermentacji. Choć lagera robię dopiero trzeci raz, pierwszy raz na S-23. Jakie mam podjąć działania? Dodam, że mam na to 3h bo później wyjeżdżam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 A czym zrobiłeś pomiar ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się