mateos Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Korozji(rdzy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 fakt. dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Korozji(rdzy). Mówisz poważnie? Niezarysowany kapsel zardzewieje po jakimś czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Standardowe kapsle nie są zbyt dobrze zabezpieczone i po pewnym czasie w wilgotnym środowisku zaczynają rdzewieć(przynajmniej moje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 mi zardzewiały wszystkie kapsle, które po butelkowaniu schowałem do woreczka. Niepotrzebnie wyparzyłem wszystkie zamiast tylko tych potrzebnych. myślałem że są już suche, ale kilka musiało być mokrych, do tego doszedł szczelny worek i wszystkie są rude Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Czy lakowanie jest jakimś rozwiązaniem problemu korozji kapsli? Jeżeli korozja zaczyna się od wewnątrz, to pewnie nie, ale jeszcze nie widziałem takiego przerdzewiałego kapsla, więc nie wiem. Pytam, bo zamierzam przechowywać trochę piwa przez kilkanaście lat, w różnych warunkach, i chciałbym je jakoś zabezpieczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Czy lakowanie jest jakimś rozwiązaniem problemu korozji kapsli? Jeżeli korozja zaczyna się od wewnątrz, to pewnie nie, ale jeszcze nie widziałem takiego przerdzewiałego kapsla, więc nie wiem. Pytam, bo zamierzam przechowywać trochę piwa przez kilkanaście lat, w różnych warunkach, i chciałbym je jakoś zabezpieczyć. Najstarsze moje piwo ma 4 lata , leży w wilgotnej piwnicy. Trafiają się kapsle lekko zardzewiałe z góry, od środka jeszcze nie trafiłem , ale jak wspominałem to tylko 4 lata. Być może istnieją na rynku kapsle nie podatne na korozję. Z chęcią sam bym takie zakupił Też planuję dłuższe przechowywanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniu. Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zabezpieczyć kapsle parafiną/świeczką i po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Można też zastosować kapturki termokurczliwe na butelki. Lakowanie dobry sposób, jedynie przed otwarciem butelki trzeba go zeskrobać(aby później nie mieć go w piwie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Żeby zrdzewiało to chyba musi być tlen , a w butelkach go nie powinno być ,bo drożdże go zjedzą. Zdażało mi się kilka mokrych kapsli po butelkowaniu zostawić na szafce i wszystkie pordzewiały. A mam w piwnicy piwo które ma rok i dwa dni , i nic je nie chwyciło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Kapsel koroduje na zewnętrznej stronie, jeżeli piwnica jest mocno wilgotna to kapsel po pewnym czasie zacznie rdzewieć(szczególnie te złote standardowe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Może owinąć stretchem? Jedna rolka starczy na dłuuuuugo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Może owinąć stretchem? Po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zabezpieczyć kapsle parafiną/świeczką i po problemie Rozwiązanie już macie podane na talerzu, tak się przechowuje piwa na których nam bardzo zależy aby przetrwały próbę czasu. mam kilka porterów już dawno nie produkowanych Dojlidy i takie tam, widziałem też w ten sposób zabezpieczone Grodziskie z 1992. Nic więcej nie potrzeba, tylko zamoczyć kapsel z kawałkiem szyjki w wosku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Lepsza jest parafina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Użytkownik Mesive dnia 27 kwiecień 2013 - 13:16 napisał Może owinąć stretchem? Po co? Szyjkę przy kapslu wraz z nim - też nie dopuści powietrza jeśli dobrze się to zrobi. Namiastka parafilmu. I nie trzeba zdrapywać jak wosku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam1804 Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Chciałbym do leżakowni znieść piwo, które jest zatkane korkiem z naturalnego korka zakręconym drucikiem (jak szampan, Meantime London Porter). Czy taki korek też zabezpieczyć woskiem? Bo zardzewieć nie zardzewieje, ale może chyba zgnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Lak jest dobry na wszystko więc jak tylko masz możliwość, to dobrze by było z niej skorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Wracam do tematu założonego przeszło rok temu. Załóżmy, że mam piwo, które ma potencjał do długiego leżakowania i teraz się zastanawiam co lepiej: Trzymać je tak po prostu czy zalakować. Zalakowanie z jednej strony zapobiegnie korozji, z drugiej jednak odetnie dopływ tlenu przez nieszczelności. W większości trunków (whisky, wino) dojrzewanie odbywa się przy minimalnym udziale tlenu. W samym piwie go nie będzie, bo drożdże zeżrą. Nowe nie wpadnie. Czy zatem nie będzie tak, że piwo "przetrzymam" ale już więcej nie dojrzeje w przypadku użycia laku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Czy zatem nie będzie tak, że piwo "przetrzymam" ale już więcej nie dojrzeje w przypadku użycia laku? Etap dojrzewania jest na tyle złożony, że moim zdaniem jeszcze niewiele wiemy o procesach jakie tam zachodzą. Weźmy na przykład złagodzenie goryczki albo zmniejszenie odczuwania alkoholu (lub tzw. "gorących" alkoholi). Dlaczego tak się dzieje i czy obecność wolnego tlenu jest konieczna, aby zaszły te procesy? Nie umiem odpowiedzieć na te pytania. Nie mniej warto zauważyć, że mocne piwa z górnej półki przeznaczone do leżakowania często są zalakowane, więc najwyraźniej nie przeszkadza im to w dojrzewaniu. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Wydaje mi się, że lakowanie w przypadku piwa jest tylko po to aby wilgoć nie zeżarła kapsla (np. bardzo wilgotne piwnice). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Z naciskiem na to ostatnie. Jak w piwnicy jest odpowiednia temperatura, to piwo się chowa i zapomina, a później wyciąga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 W blokowiskach gdzie piwnice raczej suche ok. ale stara zabudowa raczej nędza. A z drugiej strony zależy ile robisz i jakich masz kumpli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi