Skocz do zawartości

Chmiel aromatyczny zamiast goryczkowego


Rekomendowane odpowiedzi

Zabrakło mi chmielu goryczkowego (mam tylko 10 g na 20 l) - czy jak dodam na 60 minut odpowiednią ilość Żateckiego (zgodnie z obliczeniami z BT), to nie będzie jakichś efektów ubocznych?

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nasza kontynentalna odmiana, więc myślę, że spokojnie. Stosowałem wielokrotnie na goryczkę odmiany aromatyczne (polskie i niemieckie) i specjalnie różnicy nie widziałem.

Edytowane przez elroy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale chwila: dlaczego nie Żatecki? Chyba przecież Pilsner Urquell jest robiony tylko na tym chmielu, a goryczka tu raczej w porządku.

Tomku: dlaczego piszesz lubelski na 30minut to zły pomysł? Trochę większa ilość niż na godzinę i będzie odpowiednia goryczka. No i sporo smaku - ale czy to źle. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.