Qxa Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) Czego używacie żeby zastąpić ksylitol - cukier brzozowy, w celu otrzymania słodkiego piwa? Edytowane 24 Lutego 2013 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 a ktoś używa w ogóle ksylitolu ? Pomijam jego dobrocznne i lecznicze właściwości, ale cena lekko odstrasza. A tak poza tym, to drożdże choć częściowo tego nie przetrawią ? Słyszałem o dosładzaniu słodzikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Ja używam ksylitolu i to chyba najlepszy dosładzacz piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 na pewno najzdrowszy. Ksylitol nie jest fermentowalny przez drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Nie, drożdże go nie ruszają, a słodkość jest nawet przyjemna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Czego używacie żeby zastąpić ksylitol Ja słyszałem o chińskich zamiennikach ksylitolu, też o nazwie ksylitol Dosłodziłem raz piwo z żurawiną i było naprawdę słodkie (300g na 20l). Myślę, że w większych dawkach będzie mocniej wyczuwalna jego specyfika (mam tak w mocniej dosładzanych cydrach). Drogi jest oryginalny z Finlandii, tańszy ale nie wiadomego pochodzenia z Chin, jest też wiele podróbek. Trzeba by poszukać jakiś zakład spożywczy w okolicy i od nich odkupić po niższej cenie - ja mam dostęp do przetwórni ryb, używają go do konserwacji wyrobów ze śledzia. Qxa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) Fakt ksylitol tani nie jest, ale myślę że to najlepsze rozwiązanie do "słodzenia" piwa. Jeśli chodzi o alternatywę naturalną to wchodzi do tego jeszcze stevia. Robiłem 2 warki owocowe - jedna słodzona ksylitolem, druga stevią. W pierwsze (słodzonej ksylitolem) brak jakiejkolwiek ingerencji w smak. W drugiej (ze stevią) występują jednak posmaki metaliczne. Osobiście odczuwam je bardziej bo początkowo spróbowałem stevię "na sucho" i odnajduję jej smak w gotowym piwie - nie są one jakieś nachalne, ale jednak występują. Edytowane 24 Lutego 2013 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 a stosowałeś stevię w postaci liści, czy czysty staviozyd? Bo liście faktycznie mają metaliczny posmak, a staviozyd już ponoć nie, chociaż osobiście stosowałem dosładzanie liści i nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Stevię stosowałem w postaci tabletek (więc chyba to Staviozyd). Tak jak pisałem powyżej, jeśli zje się taką tabletkę, to pojawiają się w ustach 2 smaki - gorycz i ten metaliczny posmak. W piwie ten drugi posmak jest lekko wyczuwalny - nie ma tragedii ale jednak jest - przynajmniej takie jest moje odczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Czyli lipa, zostaje stosowanie ksylitolu i to z pewnego źródła, żeby się nie okazało, że jest mieszany z sacharozą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 i to z pewnego źródła W takim razie, mam prośbę do Koleżanek i Kolegów, o informacje, gdzie można zakupić niepodrabiany cukier brzozowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) Myślę że w każdym miejscu jest sklep z tzw "zdrową żywnością" - u mnie jest. Poszedłem tam wziąłem do rączku i poczytałem co i jak. Pół kilo kosztowało ok. 19zł, na pewno nie był to rodzimy wyrób, ale nie sprawdziłem dokładnie więc może fiński może chiński , przy kupnie z neta należy się dokładnie dopytać co się dostanie Edytowane 25 Lutego 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Wiosna nadchodzi, można spróbować: http://www.sok-z-brzozy.baza-wiedzy.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 i to z pewnego źródła W takim razie, mam prośbę do Koleżanek i Kolegów, o informacje, gdzie można zakupić niepodrabiany cukier brzozowy. ja kupuję tu jak do tej pory nie było problemu, z certyfikatu który dostałem wynika, że jest produkcji fińskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 A tak się zapytam ile go dawkujecie na butelkę?? Wiem, że w zależności od upodobań ale mniej więcej, bo nie znam słodkości ksylitolu, a mam cydr i muszę go dosłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) Wiosna nadchodzi, można spróbować: http://www.sok-z-brzozy.baza-wiedzy.com/ Ksylitol nie ma nic wspólnego z oskołą (sokiem brzozowym), jest produktem otrzymywanym przez uwodornienie ksylozy z hemicelulozy drewna twardego ( np. brzozy, ale może być i buk) http://www.hortimex.com.pl/?art=520 Edytowane 25 Lutego 2013 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 mam cydr i muszę go dosłodzić Jak dla mnie to 400g na 24ltr cydru jest optymalnie. Zrób może testy na 0,25ltr próbkach i sam ustalisz, jaki poziom jest OK. Nie mierzę poziomu kwasów - jedyny pomiar to Blg świeżo wytłoczonego soku (13-14Blg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Ja dawałem 150g-200g na 10l cydru kartonikowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 i to z pewnego źródła W takim razie, mam prośbę do Koleżanek i Kolegów, o informacje, gdzie można zakupić niepodrabiany cukier brzozowy. Ja kupowałem w Carrefour - finlandzki, 250 g. Dystrybutor: Oleofarm. Nie pamiętam ile kosztował, ale chyba był drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Ja kupiłem dzisiaj na allegro od "DoktorPelc" 1kg za 33zł, przetestuję i dam znać czy oszukany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Ja stosuję Stevie i nie narzekam, zrobiłem na niej kilkanaście Cydrów i żadnych posmaków metalicznych nie stwierdziłem. Najczęściej dodaję proszek 1g = 200g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 A propos ksylitolu. Nie znam jego słodkości więc muszę podpytać czy dodając ok. 200g na 20l brzeczki będzie odpowiednie do nadaniu piwku delikatnego "ciałka" bo nie chcę aby było za słodkie (a nawet słodkie). Piwa robię z brewkitów i po dobrym odfermentowaniu zdarza się, że są zbyt wytrawne. Ostatnio z powodzeniem używałem Brew Enhancera 2, który zawiera 20% cukrów niefermentowalnych i będę go zapewne dalej stosował ale obecnie planuję zrobić dark ale i muszę użyć ciemnego ekstraktu słodowego zamiast brew enhancera 2. W tym celu właśnie planuję dodać ok. 200g ksylitolu. Rozumiem, że mogę go rozpuścić razem z ekstraktami przed rozpoczęciem fermentacji. Z góry dzięki za wskazówki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) czy dodając ok. 200g na 20l brzeczki będzie odpowiednie do nadaniu piwku delikatnego "ciałka" bo nie chcę aby było za słodkie (a nawet słodkie) no to chyba źle wybrałeś. Ksylitol nie daje "ciałka" tylko słodkość. Możesz w przybliżeniu przyjąć, że łyżeczka ksylitolu daje taką samą słodycz jak łyżeczka cukru. Edytowane 10 Listopada 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 czy dodając ok. 200g na 20l brzeczki będzie odpowiednie do nadaniu piwku delikatnego "ciałka" bo nie chcę aby było za słodkie (a nawet słodkie) no to chyba źle wybrałeś. Ksylitol nie daje "ciałka" tylko słodkość. Możesz w przybliżeniu przyjąć, że łyżeczka ksylitolu daje taką samą słodycz jak łyżeczka cukru. W takim razie mam nadzieję, że przynajmniej zredukują wytrawność zadając ilość poniżej progu słodkości powiedzmy 100g na 20l nastawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 100g na 20l to juz znacznie wyczuwalna slodycz;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się