Marcin_P Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Przymierzam sie do robienia kolejnego piwa z puszki i zamiast cukru chcialbym uzyc ekstraktu slodowego. Czy jest jakis 'przelicznik' cukru na ekstrakt slodowy? W instrukcji pisza o 1kg cukru bialego - jak okreslic ile musialbym uzyc ekstraktu suchego a ile plynnego dla uzyskania podobnego efektu? Czy w przypadku cukru i ekstraktu suchego stosunek wagi wynosi 1:1? Poradzcie jeszcze czy lepszy bedzie suchy czy w syropie i jaka jest miedzy nimi roznica w efekcie koncowym, a moze lepiej dodac BA Brew-kit Plus? Z gory dzieki za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 (edited) http://glarus.pl/auk...u_slodowego.pdf Ogólnie to 1,7kg powinno się dawać do pełniejszego smaku. Edited March 4, 2013 by Mapak Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 gdzie jest to to na forum, ale nie pamiętam gdzie: 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu qbsu, riventhal and Marcin_P 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_P Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 Dzieki za konkretna odpowiedz musze sobie gdzies to zapisac A ktory bedzie lepszy? Suchy czy w syropie? Do tej pory zrobilem 2 Coopersy: pierwszego na cukrze, drugiego na ekstrakcie plynnym. Roznica w smaku spora, aczkolwiek piwa rozne wiec nie mozna bezposrednio tego porownywac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 (edited) A ktory bedzie lepszy? Suchy czy w syropie? Zaczynasz wymyślać. "...1 kg ekstrakt słodowy w proszku (pełny smak), 1,7 kg ekstrakt słodowy w syropie (najwyższa jakość piwa)..." Potestuj to się dowiesz. Edited March 4, 2013 by Mapak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_P Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 Wlasnie dlatego pytam tych ktorzy testowali a nie tych ktorzy pisza opisy do produktow Pewnie sprobuje predzej czy pozniej obydwu i zobaczymy co bedzie. Chyba ze wczesniej skompletuje sprzet do zacierania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Chyba ze wczesniej skompletuje sprzet do zacierania Toż to podstawa. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 A ktory bedzie lepszy? Suchy czy w syropie? Tańszy gdzie jest to to na forum, ale nie pamiętam gdzie: 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu http://www.piwo.org/...-refermentacja/ Marcin_P 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 http://www.piwo.org/...-refermentacja/ no właśnie tutaj birman1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Poradzcie jeszcze czy lepszy bedzie suchy czy w syropie i jaka jest miedzy nimi roznica w efekcie koncowym, a moze lepiej dodac BA Brew-kit Plus? Brew-kit Plus to mieszanina ekstraktu z glukozą, chyba pół na pół, więc można powiedzieć, że to taki półśrodek. Lepszy będzie ekstrakt, obojętnie czy suchy czy płynny, tylko płynnego trzeba dać trochę więcej. Jeżeli jeszcze nie zacierasz, to najlepiej kup sobie zestaw ekstraktów do samodzielnego nachmielenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 100g cukru=105g glukozy a 1g glukozy to nie 1,16g sacharozy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 (edited) 100g cukru=105g glukozy a 1g glukozy to nie 1,16g sacharozy? informacja stąd: http://www.browamato...s_id=8808517970 "100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej" wiec obie informacje są właściwe Edited March 5, 2013 by korzen16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 a to by się zgadzało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_P Posted March 5, 2013 Author Share Posted March 5, 2013 Dzieki za pomoc. Towar zamowiony wiec na dniach bede robil Niestety do prawdziwego warzenia chyba daleka droga bo niestety w domu mam plyte indukcyjna i nie chce na niej stawiac garnka wazacego prawie 30kg. W zwiazku z tym potrzebny bylby taboret gazowy a to jak wiadomo kolejny wydatek Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 też się przymierzam do taboretu i warzenia po min. 50 L powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilis Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 mam plyte indukcyjna i nie chce na niej stawiac garnka wazacego prawie 30kg Stawiam 50-60kg i nic się nie dzieje. Zobacz zdjęcia w moim profilu. Na płycie indukcyjnej bardzo łatwo sterować temperaturą. Na prawdę przyjemnie się warzy. Nic się nie dymi, nie przypala. Przy 30l garnku bedzie to dla indukcji bułka masłem. Mi grzeje 45l w czasie 1C/minute. Przy 30-50C nawet szybciej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.dawid Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Odkopię trochę temat, nie bardzo chce mi się bawić w robienie roztworu suchego ekstraktu na starter i mierzeniu tego refraktometrem, wolę odmierzyć to matematycznie . Czy w związku z przytoczonym tu przelicznikiem, mogę przyjąć że 1Kg roztwór o ekstrakcie 1BLG to mieszanina 15g suchego ekstraktu i 985ml wody?(w przybliżeniu), a w przypadku startera 8BLG będzie to 120g na 880ml wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 (edited) Tak powinno być - można przeliczyć z cukru: skoro 100g cukru = 150g ekstraktu (według info, które podawał wyżej Korzeń), wychodzi, że ekstrakt ma ~66,666% cukru fermentowalnego. 120g cukru/1kg roztworu to 12blg 12 blg * 66% = 12 * 0,66666 =~ 8 blg Chyba, że się gdzieś rąbnąłem z rańca Edited January 23, 2015 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.dawid Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 (edited) To co podał Korzeń odnosi się do dostarczania cukrów prostych, moje pytanie raczej idzie w kierunku - czy ekstrakt słodowy suchy zawiera oprócz cukrów prostych inne cukry których drożdże nie przejadają, a wpływają na pomiar BLG. Jeśli tak jest to przygotowując roztwór 8BLG na bazie cukru i ekstraktu, w obu przypadkach powinniśmy sypać tyle samo bez powyższego przelicznika. Edited January 23, 2015 by b.dawid Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Oczywiście, że zawiera - w takim razie moje obliczenia wyżej nie są zgodne z prawdą Możliwe, że te pozostałe 33% to właśnie cukry niefermentowalne, które też podniosą Blg. Skoro ekstrakt płynny zawiera ~80% cukrów (w sumie), to suchy powinien zawierać właśnie koło 99%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasquallo Posted March 17, 2021 Share Posted March 17, 2021 (edited) Mam jeszcze puchę brewkitu plus 1200g ekstraktu niechmielonego. Zawsze dodawałem 1.7 niechmielonego. Można połączyć ten 1.2kg niechmielonego płynnego z glukoza? A jeśli tak to ile glukozy, żeby wyszło jakbym dodał płynnego niechmielonego 1.7kg? Dziękuję za pomoc. Edited March 17, 2021 by Pasquallo Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 17, 2021 Share Posted March 17, 2021 Ja bym nie dawał glukozy na fermentację. Albo dokup ekstraktu albo zrób mniejszą warkę. Glukoza czy cukier spowoduje że piwo będzie puste, wodniste. Pasquallo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 17, 2021 Share Posted March 17, 2021 (edited) Zrób jak radzi kolega wyżej albo, jesli ma to być lekkie chmielowe piwko, dodaj jakieś 300-400g glukozy. Wyjdzie po prostu bardziej wytrawnie / mniej słodowo ale może to uwydatnić aromaty chmielowe. Edited March 17, 2021 by Jancewicz Pasquallo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted February 3, 2023 Share Posted February 3, 2023 Przetestowałem ten "BA Brew Kit PLUS 1 kg - zamiennik cukru" - nie polecam jako jedyny dodatek. W opisie brak informacji ile tam jest ekstraktu słodowego, a ile glukozy... Zakładając nawet że proporcje to pół na pół problem jest taki, że drożdże przefermentowują cukier (glukozę) w wyższym stopniu niż słód; w efekcie powstaje powstaje piwo wytrawne, mało słodowe, płytkie w smaku, wodniste => generalnie takie sobie... Po zmieszaniu brewkitu Muttons 1,8 kg z tym produktem otrzymałem 9 Blg, które odfermentowało do ok. 1,5. Teraz będę robić ze słodem 1,7 kg w syropie, ew. dodam ten zamiennik jako 3 składnik na zasadzie podniesienia ilości obrotów, a nie jako główny dodatek do głównej puchy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now